Itlan kansallisen lapsi- ja perhepolitiikan ennakointiverkoston tehtävänä on ennakoida tulevaisuutta erityisesti lasten ja lapsiperheiden näkökulmasta. 

Miltä maailmamme näyttää 20 vuoden päästä? Mitä se tarkoittaa lasten ja perheiden asuinympäristön kannalta? Millaista osaamista meidän tulisi vahvistaa yhteiskunnassamme, jotta lapset, nuoret ja perheet voisivat entistä paremmin tulevaisuudessa? 

Säätiön koordinoiman kansallisen lapsi- ja perhepolitiikan ennakointiverkoston tehtävänä on ennakoida tulevaisuutta erityisesti lasten ja lapsiperheiden näkökulmasta.  

Ennakointiverkoston toiminnassa tunnistamme ja ennakoimme tulevaisuuden megatrendejä ja hiljaisia signaaleja sekä etsimme tulevaisuusyhteensopivia uusia ratkaisuja ennakoituihin tarpeisiin.  

Tulevaisuuden ennakoinnin lisäksi verkosto vahvistaa yksilöiden, yhteisöjen ja organisaatioiden tulevaisuuskyvykkyyksiä. Verkosto tuottaa ennakointitietoa niin kansalliseen päätöksentekoon kuin alueellisten strategioidenkin käyttöön ja antaa syötteitä säätiön oman toiminnan kehittämiseen.  

Ennakointiverkosto on osa Itlan innovaatiotoimintaa 

Rakennamme yhdessä systeemistä muutosta yhteiskunnassamme ja haemme ratkaisuja yhteiskunnan haastavimpiin ongelmiin. Ennakointiverkoston toimintaa ohjaavat periaatteet ovat inkluusion lisääminen, vaikuttavuus, päätöksenteon tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen. 

”Ennakoimalla voimme osallistua sellaisen tulevaisuuden rakentamiseen, jonka haluamme nähdä. Tavoitteena on se, ettemme vain sammuttaisi nykyhetken tulipaloja vaan rakentaisimme hyvää tulevaisuutta jo tänään”, kommentoi Itlan innovaatiotoiminnan kehitysjohtaja Tiina Ristikari. 

Ennakointiverkosto aloittaa toimintansa vuoden 2020 alussa ja siihen kuuluu 15 vakituista jäsentä, jotka työskentelevät verkostossa Itlan nykyisen strategiakauden eli vuoden 2022 loppuun. Ennakointiverkoston kick start tapahtuma järjestettiin 13. joulukuuta osana Foresight Friday -tilaisuussarjaa, jota ylläpitää valtioneuvoston kanslian ja Sitran koordinoima kansallinen ennakointiverkosto.

Ennakointiverkoston jäsenet vuoden 2020 alusta:

Ira Alanko Mikko Dufva Marianne Heikkilä
Olli Hietanen Esa Iivonen Tomi Kiilakoski
Minna Koskelo Jaakko Kuosmanen Olli Kärkkäinen
Johanna Laisaari Elina Moisio Elina Pekkarinen
Shadia Rask Leo Stranius Leena Suurpää
Otto Tähkäpää    

 

Lisätiedot: 

Kehitysjohtaja Tiina Ristikari, puh. 050 917 7396, tiina.ristikari@itla.fi 

Asiantuntija Mari Hirvonen, puh. 044 363 7276 mari.hirvonen@itla.fi