Miten lapsimäärä muuttuu Suomessa vuoteen 2040 mennessä? Kuinka kasvatus- ja sivistyspalveluiden palveluverkoissa varaudutaan väestönmuutokseen? Miten lasten osallisuus tulisi huomioida muutoksissa?

Vastauksia etsitään 8.2.2023 klo 9–11 Kuntien puuttuva ja muuttuva väestö varhaiskasvatuksessa ja esi- ja perusopetuksessa -hybriditilaisuudessa Tiedekulmassa. Tilaisuuden järjestävät Itla, Helsingin yliopisto ja opetus- ja kulttuuriministeriö.

Tilaisuus on osa Muuttuva väestö -tutkimushanketta, jonka väliraportti julkaistaan tilaisuudessa. Muuttuva väestö -tutkimushanke tuottaa tietoa väestönmuutoksen vaikutuksista varhaiskasvatuksen ja esi- ja perusopetuksen järjestämiseen sekä palveluiden saatavuuteen ja saavutettavuuteen.

Väliraportin sisältöä ja johtopäätöksiä avaavat Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan Koulutussosiologian ja -politiikan tutkimusyksikön apulaisprofessori Janne Varjo, Itlan toimitusjohtaja, professori Petri Virtanen ja Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan yhdenvertaisuuteen ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen keskittyvän tutkimusyhteisön professori Mirjam Kalland.

Tiedekulmaan kokoontuvat myös kuntapanelistit, jotka keskustelevat kuntien kokemuksista liittyen väestönmuutoksen vaikutuksiin varhaiskasvatuksessa ja esi- ja perusopetuksessa. Kuntapaneelin jäseninä ovat Hämeenlinnan kaupungin sivistys- ja hyvinvointijohtaja Päivi Raukko, Rauman kaupungin sivistystoimialan toimialajohtaja Soile Strander, Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi, Utsjoen kunnanjohtaja Taina Pieski ja Espoon varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila.

Tilaisuuden juontajana ja kuntapaneelin vetäjänä toimii yliopistonlehtori Jenni Airaksinen Tampereen yliopistosta.

Tilaisuus on suunnattu kaikille varhaiskasvatuksen ja esi- ja perusopetuksen muutoksesta kiinnostuneille toimijoille, kuten kuntajohtajille, sivistystoimialan johtajille, ministeriöiden edustajille, kuntien luottamushenkilöille ja muille päätöksentekijöille.

Ilmoittaudu paikan päälle tai etäosallistujaksi viimeistään 1.2.2023. Tilaisuus on maksuton. Paikan päälle Tiedekulmaan mahtuu 100 henkilöä. Webinaarilinkki lähetetään ilmoittautuneille ilmoittautumisajan päätyttyä.

Ohjelma

Klo 09:00 Tervetuloa

Klo 09:05 Näkökulmia väestönmuutoksen vaikutuksiin koulutus- ja kuntapolitiikan kannalta

Neuvotteleva virkamies, Minna Polvinen, opetus- ja kulttuuriministeriö
Neuvotteleva virkamies, Suvi Savolainen, valtiovarainministeriö

Klo 09:15 Muuttuva väestö – väestönmuutoksen vaikutukset varhaiskasvatukseen sekä esi- ja perusopetukseen -väliraportin julkaisu

Apulaisprofessori Janne Varjo, Helsingin yliopisto
Toimitusjohtaja, professori Petri Virtanen, Itla
Professori Mirjam Kalland, Helsingin yliopisto
Asiantuntija Rasmus Aro, MDI

Klo 09:55 Kuntapaneeli

Sivistys- ja hyvinvointijohtaja Päivi Raukko, Hämeenlinna
Sivistystoimialan toimialajohtaja Soile Strander, Rauma
Kunnanjohtaja Tuomas Lohi, Kempele
Kunnanjohtaja Taina Pieski, Utsjoki
Varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila, Espoo

Klo 10:40 Kysymyksiä ja keskustelua

Klo 10:50 Loppudialogi

Neuvotteleva virkamies, Minna Polvinen, opetus- ja kulttuuriministeriö
Neuvotteleva virkamies, Suvi Savolainen, valtiovarainministeriö

 

Lisätietoja

Tiedeasiantuntija Marko Merikukka, 040 647 5565, etunimi.sukunimi(a)itla.fi
Viestinnän asiantuntija Sara Fromholdt, 040 684 1592, etunimi.sukunimi(a)itla.fi

Ajankohta
Ajankohta08.02.2023
Kellonaika09:00 11:00
Paikka
PaikkaTiedekulma, Yliopistonkatu 4, Helsinki
Katso kartalta