Vielä vuoden alussa moni ei olisi arvannut, mitä kevät 2020 toisi tullessaan. Sosiaalisten kontaktien karsimista, sanitaatiota ja etätyöskentelyä, niin kouluissa kuin työpaikoilla. Sadat tuhannet nuoret viettävät nyt historiallisen paljon aikaa kotioloihin sulkeutuneena, eikä takaisin normaaliin järjestykseen ole vielä hetkeen paluuta. Tässä blogikirjoituksessa tahdon tuoda esiin muutamia olennaisia asioita nuorten tilanteesta korona-aikana.
Aamupäivä etänä ja päivä kotona
Heräät seitsemältä uuteen tiistaiaamuun, hoidat aamutoimet ja kirjaudut verkko-oppimisympäristöön kello 8:15 alkavaa etäopetustuntia varten. Koulu on tullut kotiin heti aamusta, jonka jälkeen on aika siirtyä etätehtävien suorittamiseen ja iltapäivästä vapaalle, mutta koulun jälkeen et riskiryhmäläisten vanhempiesi vuoksi pääse näkemään ystäviäsi tai hakeutumaan tuttujen harrastusten pariin, sillä harjoitukset on peruttu. Tältä kuulostaa tuhansien suomalaisten nuorten arkipäivät karanteenin aikana.
Koulut ovat olleet yli kuukauden suljettuina, joka on vienyt valtakunnallisesti suurimman osan opetuksesta etäopetukseen. Etäopetuksen positiivinen puoli voi olla monelle lyhyemmät koulumatkat, mutta etäopetus tuo mukanaan myös paljon haasteita.
Ensimmäinen haaste voisi olla laadukkaan opetuksen järjestämisessä siten, että oppiminen ei kärsi verrattuna lähiopetukseen, sillä tunneilla ei välttämättä saada niin hyvää vuoropuhelua aikaan. Toinen haaste voisi olla oppilaiden ja opiskelijoiden suuremmat työmäärät etätehtävien muodossa. Kolmas haaste voisi olla kouluruokailu, koska ei ole itsestään selvää, että kaikilta löytyy lämmin ruoka kotoa.
Hallitus on kuitenkin päättänyt avata varhaiskasvatuksen ja peruskoulut 14.5. alkaen, mutta toisen asteen puolelta ei vielä kouluun paluuta ole näkyvissä. On opetuksen tasa-arvon kannalta hyvä, että ainakin nuorimmat oppilaat pääsevät takaisin lähiopetuksen pariin, jolloin heikoimmassa asemassa olevat saavat parasta mahdollista opetusta ja taatun kouluruuan. Tietenkään toisella asteella kaikille opiskelijoille nämä ei tule itsestään, mutta opiskelutaipaleella pidemmällä olevalta opiskelijalta itsenäinen työskentely ja ruokailu onnistuvat huomattavasti paremmin.
Yksinäisyyttä vai omaa aikaa?
Monelle nuorelle suurin huoli on sosiaalisten kontaktien väheneminen karanteenin myötä. Nuoret eivät voi olla tekemissä keskenään normaalisti, monissa tapauksissa perheen turvallisuuden vuoksi, jolloin ylimääräiset kontaktit muihin ihmisiin karsitaan ja tämä tarkoittaa myös ystäviä. Tätä blogia varten haastattelemani nuoret ilmoittivat poikkeuksetta normaalien sosiaalisten kontaktien vähentymistä tai täydellistä karsiutumista karanteenin ajaksi. Vaihtoehtoiset sosiaalisuuden muodot ovat kuitenkin monelle avuksi; sosiaalisen median palvelut, viestit ja soitteleminen paikkaavat monen ikävää ystäviä ja sukulaisia kohtaan. Monelle illanvietto kavereiden kanssa voi nyt tapahtua videopuhelun välityksellä, jopa lautapelien pelaaminen porukalla on mahdollista internetin kautta, mikä on vähintään lohduttavaa tämän sosiaalisen tyhjiön keskellä. Meitä on kuitenkin moneen veneeseen, toisille yksin olo on voimia syövä ja yksinäisyyden tunnetta tuova tekijä, kun taas toiselle se voi tarkoittaa enemmän omaa aikaa tehdä omia juttuja.
Terveyttä ja lenkkeilyä
Karanteeni ja kevään mittaa lämpenevä ilma kuitenkin on kannustanut ihmisiä ulos. Ulkona lenkkipolkuja ja ulkoilupaikkoja kuluttavia kansalaisia tuntuu näkevän huomattavasti enemmän, niin myös nuorten asiakseen ulkoilemaan lähteminen on normaalia yleisempää. Vähemmän menoja voi tarkoittaa suurempaa syytä lähteä ulkoilemaan! Kävely-, pyörä- tai juoksulenkki voi olla hyvä ja helppo tapa nauttia kevätkeleistä ja auringosta myös karanteenin keskellä. Ryhmäliikuntaan taas ei tulisi lähteä. Jalkapallopelit kannattaa jättää paremmalle ajalle, vaikka kentät olisivat sulina, sillä turhia kokoontumisia ei ole nyt syytä järjestää.
Terveys ei kuitenkaan ole ainoastaan ulkoilusta kiinni, vaan nyt on erityisen tärkeä muistaa läheisiä ystäviä ja sukulaisia. Soita kaverille, soita mummolle, kysy mitä kuuluu ja juttele niitä näitä, sillä voit olla suurenmoinen merkitys niin lähimmäisesi päivään kuin omaasikin. Mikäli koet, että tarvitset jonkun kenelle jutella, voit myös käydä esimerkiksi Sekasin-chatissa keskustelemassa mieltäsi vaivaavista asioista osoitteessa: sekasin247.fi
Eliel Durchman
Kirjoittaja on 19-vuotias lukiolainen Oulusta, joka toimii Itlassa nuorten edustajana.