Risto Räppääjä tapaa Mielensäpahoittajan -sarja julkaistiin lokakuussa Ruutu-palvelussa. Juuri julkaistu Kohdataan yhdessä -dokumenttielokuva taustoittaa sarjan teemoja ja lapsen pärjäävyyttä tukevan vuorovaikutuksen ja kohtaamisen merkitystä.  

Lokakuussa julkaistussa kahdeksanosaisessa sarjassa kaksi suomalaisten hyvin tuntemaa, mutta erilaista hahmoa ystävystyy ja pohtii yhdessä elämän suuria ja pieniä asioita. Sarja on kannustava hyvän mielen ohjelma, jossa vaikeitakin asioita käsitellään myönteisellä tavalla. Tavoite on nostaa keskusteluun lasten kokemia huolia, ystävyyden rakentumista sekä sukupolvien välistä kohtaamista. Sarjaa tähdittävät Heikki Kinnunen Mielensäpahoittajana ja Silmu Ståhlberg Risto Räppääjänä.

Kohdataan yhdessä -dokumenttielokuva

Dokumenttielokuva taustoittaa kolmen lasten ja nuorten hyvinvoinnin asiantuntijan johdolla sarjan tavoitteita, teemoja ja keinoja huolien käsittelyyn. Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä, Suomen Akatemian tutkimuksen lippulaiva INVEST lastenpsykiatrian tutkimusjohtaja ja Turun yliopiston lastenpsykiatrian professori Andre Sourander ja Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön toimitusjohtaja Petri Virtanen olivat mukana jo sarjan sisällön suunnittelussa.

Professori Andre Sourander korostaa turvallisen ympäristön merkitystä: “Turvallisen ympäristön luomisessa tärkeää on ennen kaikkea kontakti lapseen ja se, että aikuinen kuuntelee lasta. On tärkeää, että lapsi kokee sen, että hänen ajatuksistaan ollaan kiinnostuneita.”

Vaikka Risto Räppääjän ja Mielensäpahoittajan taustat ovat hyvin erilaisia, kaksikon ajatukset käyvät hyvin yhteen ja erilaisuuksista tulee sarjan edetessä hahmoja yhdistävä tekijä.

“Mielensäpahoittaja on selvästi utelias siitä, mitä 11-vuotiaan mielessä liikkuu. Se on kaikille opettavaista ja siitä voi todella oppia, että lapsen ajatuksista kannattaa olla kiinnostunut”, Sourander jatkaa.

Mielensäpahoittaja näyttää turvallisen aikuisen esimerkkiä erilaisesta ja jopa yllättävästäkin näkökulmasta.

“On äärimmäisen tärkeää, että jokaisella lapsella on joku turvallinen aikuinen. Tiedämme tutkimusten kautta, että yksi ainoa turvallinen aikuissuhde riittää kantamaan lasta ja lasten kehitystä hyvään suuntaan”, Särkelä sanoo.

Lasten huolista ystävyyteen ja sukupolvien väliseen kohtaamiseen

Sarja lähti säätiössä liikkeelle halusta tehdä suoraan lapsille tuotettua ohjelmaa, jossa käsitellään lasten huolia lapsia kiinnostavalla tavalla. Sisältö laajeni Tuomas Kyrön, Sinikka ja Tiina Nopolan sekä Jonni Ahon käsikirjoituksessa kattamaan myös muita teemoja, kuten ystävyyttä ja sukupolvien välistä kohtaamista.

“Toivomme, että sarja ja dokumentti tuovat laajempaan keskusteluun yhteiskunnassa lasten ja perheiden hyvinvoinnin sekä myös sen, miten eri sukupolvet kohtaavat”, kertoo toimitusjohtaja Petri Virtanen Itlasta.

Sarjan tilaaja ja rahoittaja on Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla.

Tuotannosta vastaavat Fabula Productions Oy ja Solar Films Oy.

Dokumentti on katsottavissa Ruutu-palvelussa 1.12.2020 alkaen.

Sarjan jaksot ovat katsottavissa Ruutu-palvelussa, HS Lasten uutisten sivulla sekä HS Lasten uutisten YouTube-kanavalla.

Lue myös artikkeli Fabula median sivulla.

 

Lisätiedot

Toimitusjohtaja, professori Petri Virtanen, petri.virtanen@itla.fi, 050 318 7068

Vastaava tuottaja Antti Halonen, Fabula Productions Oy, antti@fabula.fi, 050 359 0009