Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö on tilannut selvityksen lapsivaikutusten arvioinnista osana yhteiskunnallista päätöksentekoa. 

 

Tervetuloa selvityksen julkistamistilaisuuteen tiistaina 4.6. klo 13:00-14:00.

Kahvitarjoilu 12:30 alkaen.

Paikka: LAPI-talo, monitoimitila Joutsen, Lapinlahdenkatu 1 b, 00180 Helsinki

Ilmoittauduthan linkin kautta viimeistään 28.5.2019:  https://fi.surveymonkey.com/r/CG6VC2B

 

Ohjelma

 

13:00-13:05 Tilaisuuden avaus
hallituksen puheenjohtaja Petri Pohjonen, Itla

 

13:05-13:30 Lapsivaikutusten arviointi -selvityksen esittely
toimitusjohtaja Mikko Wennberg, Owal Group

 

13:30-13:40 Kommenttipuheenvuoro
valtioneuvoston oikeuskansleri Tuomas Pöysti

 

13:40-13:50 Itlan ja järjestöjen kannanotto
johtava asiantuntija Esa Iivonen, Mannerheimin Lastensuojeluliitto

 

13:50-14:00 Keskustelu 

 

Tervetuloa!

 

Selvitys lapsivaikutusten arvioinnista

Säätiön tilaamassa selvityksessä keskeisenä kysymyksenä on ollut, millaista lapsivaikutusten arviointia yhteiskunnassa tällä hetkellä tehdään ja mitkä ovat sen keskeiset kehittämiskohteet. Selvitys on kohdistunut ennen muuta siihen, millaisia mahdollisuuksia lapsivaikutusten arvioinnin uudistamisessa on – selvityksessä on kartoitettu entistä parempia keinoja ja tapoja kehittää lapsivaikutusten arviointia tulevaisuudessa osana prosessia, joka tähtää lapsimyönteisen yhteiskunnan rakentamiseen.

Selvitys on kohdistunut säädösvalmistelun lisäksi myös siihen, miten resurssipäätöksiä perustellaan lapsivaikutusten näkökulmasta yhteiskunnassa niin valtionhallinnossa kuin kuntasektorilla.

Selvitystä varten on käyty läpi pääministeri Juha Sipilän hallituskaudella annettuja hallituksen esityksiä, haastateltu ministeriöiden säädösvalmistelua koordinoivia tahoja sekä lainsäädännön arviointineuvoston edustajia. Lapsivaikutusten arvioinnin tilaa ja kehittämiskohteiden selvittämistä varten on haastateltu laajasti sidosryhmiä ministeriöistä, kaupungeista ja yliopistosektorilta.

Selvityksen julkistamisen yhteydessä julkaistaan myös säätiön ja lastensuojelujärjestöjen kannanotto lapsivaikutusten arviointiin liittyen.

Selvityksen on tehnyt Owal Group Oy toimitusjohtaja Mikko Wennbergin johdolla.

 

Päivitetty 14.5.2019