Itlan, Vennerin ja Ensi- ja turvakotien liiton Yhteisillä ruokailuilla elämänvoimaa vauvaperheille -hankkeessa (2021–2022) tuetaan vanhempien ruuanlaittotaitoja, lisätään kasvisten tuntemusta ja käyttöä sekä syödään yhdessä. Tavoitteena on vahvistaa vanhempien itsetuntoa ja koko perheen hyvinvointia uusia tietoja ja taitoja kartuttamalla. 

Hankkeen taustalla on Lapselle lounas -kampanja, jonka Itla ja yhteistyökumppanit käynnistivät perheiden hädän lievittämiseksi koronapandemian alkaessa keväällä 2020. Tavoitteena oli paitsi vahvistaa perheiden hyvinvointia tarjoamalla ravitsevaa ruokaa myös kannustaa yhdessä tekemiseen. Hankkeen seurauksena heräsi ajatus siitä, voisiko ruoka-apua jatkaa pidempään ja mitata sen vaikutuksia perheiden hyvinvointiin. 

Yhteisillä ruokailuilla elämänvoimaa vauvaperheille -hanke käynnistyi 2021. Syksyllä kymmenessä Ensi- ja turvakotien liiton vauvatyön päiväryhmässä ympäri Suomen hyödynnettiin Vennerin ruokalaatikkokonseptia. Ensi- ja turvakotien liiton vauvaperheiden päiväryhmätoiminta on intensiivinen ja kuntouttava vauvaperhetyön muoto perheille, jotka tarvitsevat tukea vanhemmuuteen ja vuorokausirytmin löytymiseen. Keväällä ja syksyllä käynnistyvät ryhmät kokoontuvat 2–3 kertaa viikossa ja niihin otetaan 4–6 vanhempaa vauvaikäisen lapsensa kanssa.

Päiväryhmiin toimitettiin kerran viikossa resepti ja raaka-aineet lounaaseen, jonka perheet ja ohjaajat valmistivat ja söivät yhdessä. Lisäksi perheet saivat kerran kuussa kotiinsa ruokalaatikon, joka sisälsi raaka-aineet ja reseptit viikon pääruoka-aterioihin ja välipaloihin sekä D-vitamiinia. Hankkeen avulla vauvaperheet saivat tietoa monipuolisen ruokavalion merkityksestä sekä vinkkejä edullisten ja ekologisten ruokaostosten tekemiseen. Hankkeen aikana on vahvistettu perheiden ruuanlaittotaitoja sekä kannustettu satokausien mukaiseen kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttämiseen. 

Itla tutkii Ensi- ja turvakotien liiton vauvaperheiden päiväryhmän sekä ruokakonseptin yhdistämisen vaikutuksia vauvaperheiden hyvinvointiin.

Hanketta rahoittavat Tradeka ja Kuluttajaosuustoiminnan säätiö KOTS. Hanke jatkuu kevätkaudella 2022 kohti uusia yhteisiä onnistumisen kokemuksia.

Tutustu aiheesta kirjoitettuun blogiin tästä. 

Lapselle lounas -kampanjan käynnistivät 2020 Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö, Ensi- ja turvakotien liitto, Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Marttaliitto, Tiina ja Antti Herlinin säätiö, Tradeka, Arvoliitto sekä yhteiskunnallinen yritys Venner. Vähävaraisille lapsiperheille jaettiin kampanjan aikana yhteensä 9 100 ruokalaatikkoa, jotka sisälsivät viikon kasvisruoka-aineet resepteineen 4–6 henkilölle.

Toteuttajat ja yhteistyökumppanit

Projektikoordinaattori Petra Gergov-Koskelo, petra.gergov-koskelo@etkl.fi, 050 515 0441
Ensi- ja turvakotien liitto

Emilia Järvinen, emilia@venner.fi
Venner

Susanne Ådahl, susanne.adahl@arcada.fi
Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö