Tidig insats > Metodbanken > Familjeskolan POP

Familjeskolan POP

0/3
Inte tillräckligt med forskningsbevis
Tidig insats > Metodbanken > Familjeskolan POP
Isä ja poika istuttavat puuta.
Helhetsbedömning
3
Starkt dokumenterat forskningsbevis
2
Måttligt dokumenterat forskningsbevis
1
Lite dokumenterade forskningsbevis
0
Inte tillräckligt med forskningsbevis
Om interventionen
Målgrupp
Barn i lekåldern, Familj, Föräldrar, Grundskolebarn
Fenomen
Beteendeproblem och -störningar, Resiliens
Servicegivare
Frivilligorganisationer, Social- och hälsovårdstjänster
Tjänsteformat
Fysiskt möte, Grupp

Utvärderingsmetod

En kort översikt

 

Versionnummer

1. version

 

Bedömningens datum

18.12.2018

Kontaktinformation

Barnavårdsförening

 

Silve Serenius-Sirve

silve.serenius-sirve@bvif.fi

050 575 1500

Sammanfattning

Interventionens målsättning

Interventionens målsättning är att stödja och handleda 3–6 åriga barns föräldrar, där barnets utmanande beteende orsakar utmaningar i uppfostran. I interventionen stärks föräldrarnas förmåga att handskas med barnet och ökar förståelsen för barnets beteende. Målsättningen är också att stärka den positiva interaktionen mellan föräldrar och barn och stödja barnet i att bemästra sitt eget beteende och agerande.


Beskrivning av interventionen

Familjeskolan POP är en gruppintervention för barnfamiljer, där barnet har beteendestörningar som överaktivitet, trots, aggressivitet eller impulsivitet. Familjeskolan POP:s teoretiska bakgrund finns i den kognitiva beteendeterapin (Salmi 2008, 22–23). Grupperna samlas en gång i veckan under tio veckor. I interventionen skapas för föräldrarna och barnen stödjande kamratgrupper (fem familjer/grupp), som leds av en professionell eller studerande inom pedagogik och social- och hälsovårdssektorn som gått Familjeskolans handledarutbildning. I sammankomsterna med barngrupper deltar förutom en barnhandledare en professionell från interventionen Familjeskolan och varje barn har en egen Familjeskolan-handledare (Palomäki 2003, 27–28). I interventionen används en handbok som tagits fram för verksamheten och kamratgruppens träffar struktureras av ett för varje gång specifikt tema (Salmi 2008, 22–23). Interventionen har till vissa delar anpassats till handledning av barn i låg- och högstadieålder och som en arbetsmetod inom pedagogik och social- och hälsovårdssektorn.


Interventionens tillgänglighet i Finland

Familjeskolans handledarutbildning är ämnad för professionella och studerande inom pedagogik och social- och hälsovårdssektorn. Skolningen arrangeras av Barnavårdsföreningen i Finland. Familjeskolan bottnar i den av barnpsykiatrikerna Joanne Barton och Seija Sandberg utvecklade rehabiliteringsmodell (Preschool Overactivity Programme). Den i Finland utvecklade interventionen Familjeskolan POP erbjuds av Barnavårdsföreningens ADHD-center i huvudstadsregionen. Familjeskolor har i olika anpassade former erbjudits av bland annat församlingar, olika organisationer och social- och hälsovården.


Interventionens forskningsevidens och effekt

Det har inte gjorts referensgranskade studier i Finland om interventionen Familjeskolan POP och interventionen har inte heller någon evidensgrad och effekt baserad på forskning.


Litteratur

Palomäki, E. (2003). Ryhmämuotoisen lyhytintervention vaikutus leikki-ikäisten lasten käyttäytymisvaikeuksiin, Perhekoulu POP (Preschool Overactivity Programme). Helsingin Yliopisto. Psykologian laitos. Lisensiaatintutkimus.

Salmi, E-L. (2008). The Family school. The impact of a group training programme on overactive hard-to-manage preschool children and their parents. Åbo Akademi University Press.