Tidig insats > Metodbanken > SISUKAS-modellen

SISUKAS-modellen

1/3
Lite dokumenterade forskningsbevis
Tidig insats > Metodbanken > SISUKAS-modellen
Varhaiskasvattaja neuvoo poikaa tehtävien tekemisessä.
Helhetsbedömning
3
Starkt dokumenterat forskningsbevis
2
Måttligt dokumenterat forskningsbevis
1
Lite dokumenterade forskningsbevis
0
Inte tillräckligt med forskningsbevis
Om interventionen
Målgrupp
Grundskolebarn
Fenomen
Resiliens, Skolberedskap, Stödja omhändertagna barns välbefinnande
Servicegivare
Förskolor och grundskolor, Frivilligorganisationer
Tjänsteformat
Fysiskt möte

Utvärderingsmetod

En kort översikt

 

Versionnummer

1. version

 

Bedömningens datum

24.9.2019

Kontaktinformation

Pesäpuu

 

Christine Välivaara

christine.valivaara@pesapuu.fi

040 775 5700

Sammanfattning

Interventionens genomförande

Individ


Interventionens målsättning

Med interventionen stärker man placerade barns skolgång genom tidig uppmuntran och ökar barnets skolmotivation. Målsättningen med SISUKAS-modellen är att underbygga barnets styrkor och skapa ett fungerande samarbetsnätverk i barnets ärenden mellan familjen, skolan och socialtjänsterna.


Beskrivning av interventionen

SISUKAS är en intervention om tidigt stöd i skolgången riktad till barn i lågstadieåldern som är omhändertagna eller placerade i familjevård för en längre tid. SISUKASgrundar sig på forskningsevidens om utmaningar i skolgången hos placerade barn och utmaningarnas negativa inverkan på barnets utveckling och psykosociala välbefinnande (Oraluoma & Välivaara 2016). I modellen skapas ett regionalt konsulterande professionellt arbetsteam bestående av socialarbetare, speciallärare och psykologer. SISUKAS-modellen börjar med att den konsulterande socialarbetaren är i kontakt med barnet, med foster- och de biologiska föräldrarna, med skolan och med socialarbetaren som ansvarar för barnets ärenden. I det multiprofessionella nätverkssamarbetet stöder man barnets skolgång i ett tidigt skede, möjliggör en uppdaterad informationsgång och koncentrerar sig på barnets styrkor genom dialog. I modellen utarbetas en inlärningsplan för barnet som följs upp. SISUKAS har förverkligats också regionalt som en multiprofessionell arbetsmetod mellan de socialarbetare, speciallärare och elevvård som ansvarar för barnens ärenden.


Interventionens tillgänglighet i Finland

Skolning i SISUKAS-metoden riktar sig till fosterföräldrar, pedagoger och till professionella inom familjehemsvård. För utbildningen i Finland ansvarar Pesäpuu rf. Utbildningsmaterial finns tillgängligt på internet. SISUKAS baserar sig på SkolFam-modellen som utvecklats i Sverige. I Finland har SISUKAS utvecklats av ansvariga Pesäpuu rf. och projektet Ett placerat barn i skolan. SISUKAS har använts som pilotprojekt i Mellersta Finland, och vissa delar senare i Södra och Norra Savolax, i Nyland, i Satakunta, i Egentliga Finland och i Södra Österbotten.


Interventionens forskningsevidens och effekt

De kognitiva förmågorna hos barn i fosterfamiljer har studerats i Danmark i en RCT-undersökning om placerade barns tillgång till systematiskt stöd (Eiberg, Andersen & Scavenius 2018), i Sverige i en kvasi-experimentell undersökning om SkolFam-modellen (Durbeej & Gumpert 2016) och i Finland i Pesäpuu rf:s undersökning (Oraluoma & Välivaara 2016). SISUKAS-modellen har liten påvisad effekt vad gäller förbättringen av de kognitiva färdigheterna hos dem som deltog i interventionen jämfört med kontrollgruppen.


Litteratur

Durbeej, N. & Gumpert, C. H. (2016) Effektutvärdering av arbetsmodellen Skolfam bland familjehemsplacerade barn i Sverige. Centrum för psykiatriforskning. Dnr 2016/01.

Eiberg, M. Andersen, L. K. & Scavenius, C. (2018). Skolestøtte til børn i familiepleje – delrapport I – Et effektstudie. VIVE – Viden til Velfærd Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, København.

Oraluoma, E. & Välivaara, C. (2016). Sijoitetun lapsen koulunkäynnin tukeminen. SISUKAS-työskentelymallin vaikuttavuuden arviointi. Tutkimuksia 2/2016. Pesäpuu ry.