Syftet med Självständighetsjubileets barnstiftelse är att främja och stödja välbefinnandet, jämlikheten och ställningen samt en god framtid för barn och barnfamiljer i Finland. Stiftelsen kan även främja och stödja föräldraskapet samt barnens uppväxtförhållanden och fostran.
Kunskap, innovationer och utbildning är Itlas tre verksamhetsområden.
Kunskap – Itla främjar användningen av forskningsresultat i barnens alla uppväxtmiljöer samt i beslutsfattandet. Med verksamhet som baserar sig på vetenskaplig evidens förbättras verksamhetens genomslagskraft och därigenom välbefinnandet hos barn och barnfamiljer.
Genom att utnyttja forskningsdata är vårt mål att förebygga ojämlikhet bland barn och garantera jämlika utgångspunkter för alla barn.
Läs mer på kunskapssidan.
Innovationer – Genom innovationer söker vi lösningar för att förnya tjänsterna för barn och familjer. Det primära målet är att stöda en forskningsassisterad reform av tjänsterna för barn och unga. Årligen ordnas en utmaningsbaserad innovationstävling för tjänster för barn. Innovativa projekt stöds med forskningsfinansiering. Dessutom lär vi oss av regionala innovationer om vad som fungerar och inte fungerar och varför det är så.
Läs mer på innovationssidan.
Utbildning – Itla främjar den barn- och ungdomspolitiska samhällsdebatten och kompetensen genom att ordna kort och längre utbildning för nyckelgrupper som är viktiga med tanke på barnens välmående. Särskilt satsar vi på en ledarskapsutbildning som sammanför olika verksamhetssektorer i samhället.
Läs mer på utbildningssidan.
Läs mer om Itlas verksamhet i årsberättelse på materialsidan.
Itlas stadgar (pdf)
Samarbete och finansiering som beviljas av Itla
Itla är med i olika nätverk, arbetsgrupper och samarbets- och forskningsprojekt.
Man kan kontakta utvecklingsdirektör Petra Kouvonen, vetenskaplig chefredaktör Marjo Kurki eller utvecklingsdirektör Tiina Ristikari om man har samarbetsförslag.
Itla delar årligen ut ett innovationspris.
Itla har inget system som utgår från regelbunden ansökan om stipendier.