1 000 ensimmäistä päivää -verkosto lisää ymmärrystä raskauden ja ensimmäisten vuosien merkityksestä
Pohjoismainen 1 000 ensimmäistä päivää -verkosto lisää ymmärrystä raskauden ja kahden ensimmäisen vuoden merkityksestä ihmisen terveydelle sekä edistää vaikuttavien menetelmien käyttöä vanhempien ja lasten mielenterveyden tukemisessa. ​Suomi on Itlan johdolla verkoston puheenjohtajamaa vuonna 2025.

Raskaus ja kaksi ensimmäistä ikävuotta eli perinataaliaika on kriittinen ajanjakso ihmisen elämässä, sillä keskushermoston perusrakenteet kehittyvät raskausaikana ja aivojen nopea kehitys jatkuu ensimmäisinä elinvuosina. Tällöin syntyy perusta muun muassa tunteiden ja käyttäytymisen säätelylle sekä ihmisen koko elämän mittaiselle psyykkiselle ja fyysiselle terveydelle. ​1 000 ensimmäistä päivää -verkosto lisää tietoa perinataaliajan merkityksestä ja edistää näyttöön perustuvien menetelmien käyttöä vanhempien ja lasten mielenterveyden tukemisessa sekä ongelmien varhaisessa tunnistamisessa ja hoidossa.  

Elämässä pärjäämisen haasteet sekä mielenterveysongelmien ja erilaisten sairauksien juuret juontavat usein sikiökauteen ja varhaislapsuuteen. Vanhempien mielenterveysongelmat ovat merkittävä riski lapsen terveydelle, sillä ne voivat heikentää aikuisen kykyä hyvään vanhemmuuteen. Tämä voi häiritä lapsen kehitystä ja altistaa mielenterveyden häiriöille. ​ 

Toisaalta vanhemmuuden ja varhaisen vuorovaikutuksen tukeminen voi suojata lapsen kehitystä vaikeiltakin riskitekijöiltä. Siksi vanhemmuuden tukeminen on yksi merkittävimmistä tekijöistä suomalaisen yhteiskunnan hyvän tulevaisuuden rakentamisessa.  ​ 

Tämä edellyttää toimivaa palvelujärjestelmää. Esimerkiksi neuvoloissa ongelmat voidaan tunnistaa ja vanhempien sekä lasten mielenterveyttä ja toimintakykyä tukea varhain. Se on mahdollista tutkitusti vaikuttavilla psykososiaalisilla menetelmillä, joita tulee olla saatavissa yhdenvertaisesti kaikkialla Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Lisäksi tarvitaan perinataaliajan mielenterveysongelmien ennaltaehkäisystä ja hoidosta vastaavat yksiköt kansallisesti ja alueellisesti. ​ 

Tavoitteena on tehdä Pohjoismaista maailman paras kasvuympäristö lapsille 

1 000 ensimmäistä päivää -verkosto edistää pohjoismaista perinataaliajan tutkimusta sekä näyttöön perustuvien psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa eri maiden käytäntöjä, kokemuksia ja menetelmätietoa hyödyntämällä. Verkoston toiminta on käynnistynyt Pohjoismaiden ministerineuvoston aloitteesta, ja sen työ jatkuu vuoden 2027 loppuun. ​ Ministerineuvoston yhtenä tavoitteena on, että Pohjoismaat olisivat maailman paras kasvuympäristö lapsille. 

Suomessa tavoitteita edistää kansallinen verkosto, johon kuuluvat Itla, THL, yliopistosairaaloita, korkeakouluja ja järjestöjä. Suomi on Itlan johdolla pohjoismaisen verkoston puheenjohtajamaa vuonna 2025. ​Verkoston sihteeristönä toimii Pohjoismainen hyvinvointikeskus (Nordens Välfärdscenter, NVC).

1 000 ensimmäistä päivää -verkoston julkaisut  

1 000 ensimmäistä päivää verkosto on selvittänyt miten Pohjoismaissa  

  • edistetään mielenterveyttä raskauden aikaisessa terveydenhuollossa 
  • tuetaan vauvan ja vanhemman turvallisen kiintymissuhteen muodostamista  
  • tunnistetaan riskitekijöitä ja vastataan niihin sekä  
  • tuetaan henkistä hyvinvointia päivähoidossa ja esikoulussa.

Verkosto on myös selvittänyt Pohjoismaissa käytettävien pienten lasten ja vanhempien psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuutta ja antanut tämän pohjalta toimintasuositukset.  


Lisätietoja

Olethan yhteydessä, jos sinulla on kysyttävää 1 000 ensimmäistä päivää

-verkostosta.

Jonna Lehikoinen

Asiantuntija

Specialist

Kasvun tuki KI

jonna.lehikoinen@itla.fi

045 787 36903