Kasvun tuki
Edistämme lapsia, nuoria ja perheitä tukevien psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuuden arviointia sekä menetelmien kansallista käyttöönottoa.

Kasvun tuki tuottaa tutkimusnäyttöön perustuvaa tietoa psykososiaalisten varhaisen vaiheen menetelmien vaikuttavuudesta. Arvioimme menetelmiä eli interventioita ja annamme tukea vaikuttaviksi todettujen menetelmien käyttöönotossa eli implementoinnissa. Toisiaan tukevat interventio- ja implementointityö ovat toimintamme perustana.

Kasvun tuen tavoitteena on lisätä lasten, nuorten ja lapsiperheiden psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Teemme työtä, jotta

  • lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyvä päätöksenteko perustuu tutkimustietoon
  • lasten, nuorten ja lapsiperheiden palveluissa käytetään menetelmiä, joiden vaikuttavuudesta on tutkimusnäyttöä.  

Taustalla pohjoismainen yhteistyö

Kasvun tuki on osa vuonna 2014 perustettua NordicDataPrev-verkostoa yhdessä muiden pohjoismaisten toimijoiden kanssa. Verkostoon kuuluvat Kasvun tuen lisäksi norjalainen Ungsinn, ruotsalainen Metodguiden ja tanskalainen Vidensportalen. Verkoston tavoitteena on arvioida psykososiaalisia menetelmiä ja koota tutkittua tietoa lapsi- ja perhepalvelujen käyttöön Pohjoismaissa. Lisäksi tavoitteena on parantaa tiedon kulkua ammattilaisille ja päättäjille.

Kasvun tuen toiminta perustuu interventio- ja implementointiosaamiseen

Kasvun tuessa toimii arvioinnin toimitus, joka julkaisee menetelmäarvioita lapsille, nuorille ja lapsiperheille suunnatuista varhaisen vaiheen psykososiaalisista menetelmistä. Arvioitavien menetelmien tulee edistää lapsen tai nuoren mielenterveyttä ja psykososiaalista hyvinvointia tai ehkäistä ja hoitaa joko suoraan tai välillisesti mielenterveysongelmia. Menetelmät arvioidaan systemaattisesti Kasvun tuki -arviointijärjestelmän mukaan.

Menetelmäarviot julkaistaan systemaattisina katsauksina Kasvuntuki.fi-sivulla ja Kasvun tuki -aikakauslehdessä. Menetelmäarvioiden tavoitteena on tukea ammattilaisten työtä sekä lisätä tutkimustietoon perustuvaa päätöksentekoa lapsi- ja perhepalveluissa.

Näytön perusteella vaikuttavaksi arvioidun menetelmän hyödyt voivat jäädä saavuttamatta ilman suunnitelmallista ja tutkimukseen perustuvaa implementointia. Implementointi tarkoittaa prosessia, jossa menetelmä otetaan käyttöön ja juurrutetaan osaksi organisaation toimintaa. Laadukkaalla implementoinnilla estetään menetelmän muuntumista implementointiprosessin aikana, jolloin menetelmän vaikuttavuus säilyy, menetelmä hyödyttää kohderyhmäänsä ja menetelmään tehty investointi on kannattava. Kasvun tuki tarjoaa tutkimukseen perustuvaa tietoa ja työkaluja menetelmien käyttöönottoon, juurruttamiseen ja seurantaan.

Lue lisää implementoinnista ja implementointiosaamisen lisäämiseen tähtäävästä hankkeesta Kansallinen implementointiosaaminen lasten ja nuorten kasvun tueksi (Kasvun tuki KI).

Koulutus- ja vaikuttamistyöllä vauhditetaan näyttöön perustuvien menetelmien juurtumista lasten ja nuorten palveluihin

Kasvun tuen koulutus- ja vaikuttamistyö pyrkii levittämään tietoa vaikuttavuustutkimuksesta sekä menetelmien arvioinnista, käyttöönotosta ja juurruttamisesta sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmässä. Järjestämme sekä toistuvia että kertaluonteisia koulutuksia.

Tutustu alla Kasvun tuen toistuviin koulutuksiin. Muista koulutuksista kerromme Kasvuntuki.fi-sivuston Ajankohtaista-sivulla.


Lisätietoja

Olethan meihin yhteydessä Kasvun tukeen liittyvissä kysymyksissä.

Marjo Kurki

Ohjelmajohtaja

Programme director

PANDEMICS- ja YOUNG -ohjelmat

Kasvun tuki

044 271 0797
Marko Merikukka

Tiedeasiantuntija

Tutkimusetiikan tukihenkilö

Science Specialist

Research Integrity Adviser

Kasvun tuki

040 647 5565
Johanna Lindberg-Naulapää

Tiedeviestinnän asiantuntija

Science Communication Specialist

050 514 7425
Tapahtuma
|
09.10.2024
Lasten ja nuorten traumojen käsittelyyn sopivan TRT-menetelmän koulutus
Tervetuloa oppimaan uutta Teaching Recovery Techniques (TRT) -menetelmän hyödyntämisestä traumojen käsittelyssä! Olitpa sitten TRT-menetelmän konkari tai menetelmän käytöstä vasta kiinnostunut, saat koulutuksesta mukaasi uusia näkökulmia, tietoa ja käytännön vinkkejä.
8.11.2024
9.00-16.00
Helsinki ja etänä
Kasvun tuki
Lapset pelaavat Uno-pelikorteilla pöydän ääressä.
Uutiset
|
17.09.2024
Itsesäätelyn harjoitteluun tarkoitettu Leikitään ja keskitytään -menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Leikitään ja keskitytään -menetelmän, joka on tarkoitettu lasten itsesäätelyn ja toiminnanohjauksen vaikeuksiin. Tämän tyyppisiä menetelmiä ei vielä juurikaan ole Kasvun tuen menetelmäpankissa, ja menetelmästä on tehty myös vaikuttavuustutkimusta Suomessa. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena myöhemmin Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki
Opiskelija ja opettaja tekevät yhdessä tehtäviä.
Blogi
|
Päivi Uro
|
06.08.2024
Mikä avuksi, kun koulun arki on yhtä hälinää ja hässäkkää?
Ymmärrys ja keinot tukea käyttäytymisellään reagoivia oppilaita voivat edistää koko ryhmän hyvinvointia ja vähentää haastavia tilanteita koulupäivän aikana.
Kasvun tuki