Kasvun tuki
Lasten, nuorten ja perheiden tulisi saada vaikuttavaa mielenterveyden tukea hyvissä ajoin. Tuotamme luotettavaa tietoa lapsille, nuorille ja perheille suunnattujen psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuudesta sekä edistämme niiden suunnitelmallista käyttöönottoa muun muassa hyvinvointialueilla ja kouluissa.

Miten tukea lasten ja nuorten mielenterveyttä?

Saat meiltä tietoa ja työkaluja tutkitusti vaikuttavien psykososiaalisten menetelmien käyttöön.

Koristekuva.

Mistä on kyse?

Tällä hetkellä lapset, nuoret ja heidän vanhempansa saavat tukea mielenterveyteen sattumanvaraisesti ja liian myöhään, kun ongelmat ovat pahentuneet. Tuki on vaikuttavuudeltaan puutteellista ja vaihtelee alueellisesti.

Lasten ja nuorten palveluihin tarvitaan helposti saatavilla olevia, varhaisen vaiheen vaikuttavia psykososiaalisia menetelmiä. Niiden avulla voidaan muun muassa vahvistaa tunnetaitoja, ehkäistä kiusaamista ja tukea vanhemmuutta.

Vaikuttavien menetelmien käytöstä on hyötyä niin lapsille, nuorille ja vanhemmille, palveluille kuin koko yhteiskunnalle. Kun tutkitusti tehokasta apua saadaan jo varhain, ongelmat eivät ehdi pahentua ja samalla erikoispalveluiden kustannukset säästyvät.

Tuotamme luotettavaa tietoa psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuudesta ja edistämme niiden suunnitelmallista käyttöönottoa. Teemme yhteistyötä muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, hyvinvointialueiden, koulujen, järjestöjen sekä pohjoismaalaisten kumppaneidemme kanssa.


Tutustu hankkeisiin ja verkostoihin, joissa olemme mukana

Tutustu hankkeisiimme:

  • Kansallinen implementointiosaaminen lasten ja nuorten kasvun tueksi -hankkeessa (2023–2025) edistämme mielenterveyttä edistävien menetelmien suunnitelmallista käyttöönottoa kaikkialla Suomessa – niin varhaiskasvatuksessa, kouluissa, perusterveydenhuollossa, sosiaalihuollossa kuin järjestöissä. Hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö.
  • IMAGINE-hankkeessa (2022–2028) Itla, Helsingin yliopisto, THL, Tampereen yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto edistävät tutkimuksen avulla muun muassa nuorten tasavertaista pääsyä vaikuttaviin matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin. Hanke on osa Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaa YOUNG-ohjelmaa.

Olemme mukana muun muassa:

  • Lapsen 1000 ensimmäistä päivää-verkostossa, joka lisää ymmärrystä raskauden ja kahden ensimmäisen vuoden merkityksestä ihmisen terveydelle sekä edistää vaikuttavien menetelmien käyttöä vanhempien ja lasten mielenterveyden tukemisessa. Verkoston toiminta on käynnistynyt Pohjoismaiden ministerineuvoston aloitteesta, ja sen työ jatkuu vuoden 2027 loppuun. ​
  • NordicDataPrev-verkostossa, joka arvioi näyttöön perustuvien psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuutta ja kokoaa tutkittua tietoa lapsi- ja perhepalveluihin Pohjoismaissa. Mukana ovat Itlan lisäksi norjalainen Ungsinn ja ruotsalainen Metodguiden.

Ajankohtaista

Uutiset
|
22.03.2025
Suosittu menetelmäpankki uudistui – ja samalla Kasvun tuen sisällöt siirtyivät itla.fi:hin
Uudistettu Kasvun tuen menetelmäpankki auttaa tutustumaan lapsille, nuorille ja perheille suunnattujen psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuuteen entistä helpommin. Menetelmäpankki ja muut Itlan Kasvun tuen sisällöt muuttivat samalla Itlan verkkosivuille itla.fi:hin.
Kasvun tuki
Taimia ruukuissa.
Uutiset
|
21.03.2025
Menetelmäarvioiden päivitys jatkuu vilkkaana
Kasvun tuessa on aloitettu neljän menetelmän, TRT:n, Ihmeelliset vuodet -vanhemmuusryhmän, Theraplayn ja Pidä kiinni -hoitojärjestelmän arvioinnin päivitys. Arviot julkaistaan systemaattisina katsauksina Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Arviointi
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Lapsi silittää raskaana olevan naisen vatsaa.
Uutiset
|
17.02.2025
Vanhemmuuden tukeminen on ratkaisevaa Suomen hyvälle tulevaisuudelle    
Raskaus ja pikkulapsiaika ovat kriittisiä ajanjaksoja ihmisen elämässä, sillä silloin syntyy perusta muun muassa tunteiden ja käyttäytymisen säätelylle sekä ihmisen koko elämän mittaiselle terveydelle. ​Siksi vanhemmuuden tukeminen on ratkaisevaa suomalaisen yhteiskunnan hyvän tulevaisuuden rakentamisessa.
1 000 ensimmäistä päivää
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Uutiset
|
16.02.2025
Etsimme parhaita tapoja tehdä yhteistyötä koulun ja kodin välillä – ilmianna oman koulusi hyvä toimintatapa!
Mikä on teidän koulunne salaisuus onnistuneeseen yhteistyöhön vanhempien ja huoltajien kanssa? Etsimme hyväksi havaittuja toimintatapoja mukaan uuteen mielenterveyden tukea koulussa käsittelevään oppaaseen.
Kasvun tuki
Tapahtumat
Ilmoittaudu arvioitsijakoulutukseen!
Itlan Kasvun tuki tekee psykososiaalisten menetelmien arvioita ja julkaisee ne systemaattisina kirjallisuuskatsauksina menetelmäpankissa sekä Kasvun tuki -aikakauslehdessä. Seuraava menetelmäarvioitsijoiden koulutus järjestetään marraskuussa. Tule mukaan psykososiaalisten menetelmien arvioitsijaksi!
11.11.-25.11.2024
Teams ja läsnä
Kasvun tuki
Pöydällä on Kasvun tuki -aikakauslehtiä.
Blogi
|
05.02.2025
Kaikki on vaikuttavaa – vai onko?
Kärjistäen voisi sanoa, että kaikki, mitä sosiaali- ja terveydenhuollon, sivistystoimen ja kolmannen sektorin ammattilaiset tarjoavat ja tutkijat tutkivat, on vaikuttavaa – ainakin jos on uskominen useimpien vaikuttavuusraporttien johtopäätöksiä. Voiko kaikki olla vaikuttavaa vai onko kyseessä jotain muuta? Mitä vaikuttavuus on ja miten sitä voidaan tutkia?
Kasvun tuki
Vaikuttavuus

Ota yhteyttä

Kiinnostaako yhteistyö, etsitkö asiantuntijaa mediaan tai haluaisitko muuten tietää lisää työstämme? Olethan yhteydessä.

Marjo Kurki

Kehitysjohtaja

Director of Development

YOUNG -ohjelma

Kasvun tuki

marjo.kurki@itla.fi

044 271 0797