Pohditko, miten tukea lapsia, nuoria ja perheitä yhteistyössä ja samansuuntaisesti eri alojen ammattilaisten kanssa? Mietitkö, miten alueesi nykyisen palvelujärjestelmän valuvikoja ja pirstalemaisuutta voitaisiin korjata kokonaisvaltaisesti? Vai onko tehtävänäsi saada aikaan valtionhallinnosta käsin merkittäviä väestötason muutoksia?
Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia on perinteisesti edistetty Suomessa erillisillä järjestelmillä: koulu lisää sivistystä, terveydenhuolto parantaa sairauksia ja sosiaalihuolto ratkaisee sosiaalisia ongelmia. Jokainen palvelu on ollut aikanaan menestystarina, mutta ne eivät pysty erillään vastaamaan nykymaailman monimutkaisiin haasteisiin.
Tarvitaan palveluiden rajat ylittävää yhteistyötä, joka tukee lasten ja nuorten pärjäämistä ennalta ehkäisevästi ja kokonaisvaltaisesti – sen sijaan että ongelmia ratkotaan pistemäisesti, siiloutuneesti ja myöhään.
Itla edistää lasten, nuorten ja perheiden palvelujärjestelmän kokonaisvaltaista uudistamista yhteisövaikuttavuustyöllä. Siinä järjestöt, kunnat, seurakunnat ja hyvinvointialueet kehittävät yhdessä tutkittuun tietoon perustuvia paikallisia ratkaisuja lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Toimimme yhdessä Oulun yliopiston kanssa yhteisövaikuttavuustyötä toteuttavien alueiden taustatukena sekä edistämme lähestymistavan laajentumista koko maahan.
Tervetuloa yhteisövaikuttavuustyön oppimispolulle
Yhteisövaikuttavuus-verkkosivustomme on tarkoitettu sekä sinulle, joka haluat tietää mistä yhteisövaikuttavuudesta on kyse yleisesti ottaen, että sinulle, joka haluat perehtyä aiheeseen syvällisemmin.
Voit liikkua sivustolla joko oman kiinnostuksesi mukaan satunnaisessa järjestyksessä tai edetä systemaattisesti tavalla, jota kutsumme yhteisövaikuttavuuden oppimispoluksi. Suosittelemme lämpimästi oppimispolkua etenkin, jos yhteisövaikuttavuustyö on jo käynnissä organisaatiossasi tai sen aloittamista suunnitellaan. Käytännössä perehdyt silloin aineistoihin sivu kerrallaan sisällysluetteloa seuraten.
Kulmakivinä yhteisesti sovitut toimintatavat
ja yhteinen johtoryhmä
Yhteisövaikuttavuus on tutkimukseen perustuva konkreettinen tapa uudistaa palvelujärjestelmää ja saavuttaa kansallisia strategisia tavoitteita. Sitä on sovellettu maailmalla laajojen monimutkaisten ongelmien ratkaisemiseen nälänhädästä AIDS-epidemiaan. Itla ja Oulun yliopisto hyödyntävät yhteisövaikuttavuutta lapsiperheiden palvelujärjestelmän uudistamiseen lapsi- ja perhelähtöisesti.
Työn kulmakiviä ovat eri alojen ammattilaisten sopimat yhteiset toimintatavat sekä työtä tukeva yhteinen johtoryhmä. Jaettu ymmärrys ratkaisua kaipaavista ilmiöistä sekä toimijoiden yhdessä kehittämät monipuoliset ratkaisut ovat työn ytimessä. Kehittämisen pohjana on yhteisövaikuttavuus-viitekehys (Kania & Kramer, 2011) sekä systeemiteoria ja lasten ja nuorten resilienssin vahvistaminen.
Yhteisövaikuttavuus
Tutkimusnäyttöön perustuva tapa kehittää paikallista palvelujärjestelmää väestö- ja järjestelmätason muutosten aikaansaamiseksi. Yhteisövaikuttavuus muodostuu yhteisön jäsenten ja organisaatioiden muodostamassa verkostossa, joka oppii yhdessä, yhdistää ja kohdistaa toimintaansa tavoiteltujen muutosten saavuttamiseksi.
Yhteisövaikuttavuustyö
Paikallisen yhteisön ja organisaatioiden muodostaman verkoston työ, joka toimii yhteisövaikuttavuuden periaatteiden mukaisesti ja tähtää väestö- ja järjestelmätason muutoksiin.
Yhteisövaikuttavuus-viitekehys
Ihmisten ja yhteiskunnan kompleksisten ja monialaista yhteistyötä vaativien ongelmien ratkaisemiseksi kehitetty, tutkimusnäyttöön perustuva viitekehys.
Yhteisövaikuttavuus pähkinänkuoressa
Katso video, jolla Itlan tutkimusprofessori, kehitysjohtaja Tiina Ristikari kertoo, miten yhteisövaikuttavuustyöllä uudistetaan palvelujärjestelmää ja saavutetaan kansallisia strategisia tavoitteita.
Ota yhteyttä
Jos alueesi olisi kiinnostunut liittymään mukaan, ole yhteydessä Tiina Ristikariin.
Tutkimusprofessori
Kehitysjohtaja
Research Professor
Director of Development
Ajankohtaista
Lue yhteisövaikuttavuustyön uutisia ja blogeja.