Uutiset>Uutiset
08.06.2023

Kasvun tuen uudistunut implementointiopas on julkaistu

Vasta julkaistu Miten onnistun implementoinnissa? Opas psykososiaalisten menetelmien vaikuttavaan implementointiin on työkalu lapsi- ja perhepalveluiden johdolle. Siinä avataan tutkimukseen pohjaten periaatteita, joilla näyttöön perustuvia psykososiaalisia menetelmiä implementoidaan ja juurrutetaan.

Itlan Kasvun tuki -toiminnassa on vuodesta 2014 tehty aktiivisesti työtä näyttöön perustuvien psykososiaalisten menetelmien saattamiseksi osaksi lasten, nuorten ja perheiden palveluita Suomessa. Työn keskeisenä tavoitteena on varmistaa, että paras mahdollinen osaaminen on saatavilla ja käytössä yhdenvertaisesti koko maassa.

Miten onnistun implementoinnissa? -opas avaa tutkimukseen pohjaten periaatteita, joilla näyttöön perustuvia psykososiaalisia menetelmiä implementoidaan ja juurrutetaan osaksi lasten, nuorten ja perheiden palveluita. Oppaassa esitellään kansallinen viitekehys ja käsitellään näyttöön perustuvaa toimintaa, implementointia prosessina sekä juurruttamisen onnistumista. Oppaan voi lukea kokonaisuutena tai luku kerrallaan.

Implementointiosaamista vahvistamalla lapsi- ja perhepalveluiden johto voi oppia tunnistamaan tekijöitä, jotka vaikuttavat joko myönteisesti tai estävästi menetelmäosaamisen juurtumiseen päivittäiseen työhön.


”Tarkoitus on innostaa ja tukea kaikkia toimijoita implementointiprosessiin, jonka tavoitteena on, että lapset ja nuoret saisivat yhdenvertaisesti parasta tarjolla olevaa tukea ja hoitoa mielenterveyteensä riippumatta siitä, missä palvelussa haasteisiin törmätään. Keskeinen osatavoite tähän pääsemiseksi on parantaa palveluiden vaikuttavuutta ja työntekijöiden mahdollisuuksia tehdä näyttöön perustuvaa työtä”, kertoo johtaja Petra Kouvonen.


Opas on osa onnistuneen implementoinnin tuen kokonaisuutta, jonka Itlan kansalliseen implementointiosaamiseen tähtäävä Kasvun tuki KI -hanke tarjoaa. Myöhemmässä vaiheessa julkaistaan myös avoin verkkokurssi implementoinnista ja marraskuussa käynnistyy vuoden kestävä webinaarien sarja. Näyttöön perustuvien menetelmien juurtuminen osaksi palvelujärjestelmää ja palveluiden toteutusta vaatii määrätietoista työskentelyä johtajilta ja esihenkilöiltä. Kun implementointiosaaminen vahvistuu, sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluiden ammattilaiset pystyvät psykososiaalisia menetelmiä käyttämällä auttamaan entistä paremmin lapsia ja nuoria.

Hanke liittyy vahvasti kansalliseen mielenterveysstrategiaan ja Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaan. Hanketta toteutetaan yhteistyössä THL:n ja hyvinvointialueiden keskeisten toimijoiden kanssa.

Opas verkkoversiona Kasvuntuki.fi-sivulla

Opas ladattavassa pdf-muodossa


Lisätietoja

Petra Kouvonen

Ohjelmajohtaja

Programme Director

IMAGINE-hanke (STN)

041 455 2280

Oppaan suunnittelu on tehty osana strategisen tutkimuksen YOUNG-ohjelman IMAGINE-hanketta ja se on osa sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamaa Kansallinen implementointiosaaminen lasten ja nuorten tueksi (Kasvun tuki KI) -hanketta (2023–2025).

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki
Opiskelija ja opettaja tekevät yhdessä tehtäviä.
Blogi
|
Päivi Uro
|
06.08.2024
Mikä avuksi, kun koulun arki on yhtä hälinää ja hässäkkää?
Ymmärrys ja keinot tukea käyttäytymisellään reagoivia oppilaita voivat edistää koko ryhmän hyvinvointia ja vähentää haastavia tilanteita koulupäivän aikana.
Kasvun tuki