Uutiset>Uutiset
18.12.2023

Kasvun tuki -aikakauslehti: Nuoret tarvitsevat juuri heille suunniteltuja palveluja ja menetelmiä

Kasvun tuki -aikakauslehden uusimmassa numerossa tarkastellaan nuorille suunnattuja menetelmiä sekä lastensuojelua eri näkökulmista. Journal.fi-palvelussa ilmestyvä lehti on nyt tuhdimpi kuin koskaan: Yli satasivuinen lukupaketti sisältää viisi vertaisarvioitua tutkimusartikkelia.

Kasvun tuki -aikakauslehden kuudes numero on ilmestynyt. Tämänkertaisen lehden artikkelit liittyvät erityisesti nuorille suunnattuihin psykososiaalisiin menetelmiin sekä erilaisiin lastensuojeluun liittyviin aiheisiin

Arvioitavana Nuorten Kompassi -menetelmä

Sonja Gilbertin ja Kaisa Mishinan laatimassa systemaattisessa katsauksessa arvioitavana on Nuorten Kompassi -menetelmä, joka on yläkouluikäisten nuorten hyvinvointitaitojen vahvistamiseen tarkoitettu menetelmä. Menetelmä sai kokonaisarvion 4/5. Arvion mukaan Nuorten Kompassi sopii kohtalaisesti Suomen olosuhteisiin.

Nuorille suunnattuja menetelmiä tutkitaan myös IMAGINE-hankkeessa. Lehden Tutkimus tutuksi -artikkelissa haastateltavina ovat tutkimuskonsortion johtajiin kuuluvat Jari LahtiOuti Linnaranta ja Petra Kouvonen.

Lahden mukaan nuoret tarvitsevat juuri heille suunniteltuja palveluita.


”Nuoret eivät ole pieniä aikuisia eivätkä isoja lapsiakaan, vaan he ovat ihan oma joukkonsa.  Se on tärkeä tiedostaa ja hyväksyä, kun lähdetään tekemään toimivia palveluita ja järjestelmiä”, Lahti toteaa.


Näkökulmia lastensuojeluun

Tämänkertainen lehti sisältää useamman lastensuojeluun liittyvän artikkelin. Elina Aaltion ja kolmen muun tutkijan artikkeli sekä Susanna RautionAnna Nikupeterin ja Merja Laitisen artikkeli käsittelevät molemmat lastensuojeluun liittyvää arviointia. Aaltio kumppaneineen kirjoittaa lastensuojelun tilannearviointiin kehitetystä menetelmästä. Raution, Nikupeterin ja Laitisen artikkeli puolestaan käsittelee riskinarviota vanhempien vaativissa erotilanteissa.

Triangeli-keskustelun aiheena on lastensuojelun jälkihuollon ikärajan laskeminen. Matilda Sorkkila puolestaan kirjoittaa yhdessä kuuden muun tutkijan kanssa vanhemmuuden uupumuksesta ja työuupumuksesta koronapandemian aikana.

Kasvun tuki ilmestyy Journal.fi-palvelussa

Uusi numero sisältää viisi vertaisarvioitua tutkimusartikkelia. 107 sivua sisältävä lehti onkin nyt laajempi kuin koskaan.

Kasvun tuki -lehti ilmestyy nykyisin Journal.fi-palvelussa. Journal.fi on tiedelehtien toimittamiseen ja julkaisemiseen tarkoitettu palvelu, jota ylläpitää Tieteellisten seurain valtuuskunta. Sivustolla on noin 140 suomalaista tieteellistä lehteä ja vuosikirjaa.

Tutustu lehteen!

Lisätietoja

Marko Merikukka

Tiedeasiantuntija

Tutkimusetiikan tukihenkilö

Science Specialist

Research Integrity Adviser

Kasvun tuki

040 647 5565

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki
Opiskelija ja opettaja tekevät yhdessä tehtäviä.
Blogi
|
Päivi Uro
|
06.08.2024
Mikä avuksi, kun koulun arki on yhtä hälinää ja hässäkkää?
Ymmärrys ja keinot tukea käyttäytymisellään reagoivia oppilaita voivat edistää koko ryhmän hyvinvointia ja vähentää haastavia tilanteita koulupäivän aikana.
Kasvun tuki