Uutiset>Blogi
18.11.2021

Samalta viivalta – Ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen -ohjelma on käynnistynyt – Seuraa etenemistä blogista

Tänä syksynä käynnistynyt Samalta viivalta -ohjelma pureutuu lapsiperheköyhyyteen ja sen ratkaisemiseen. Ojelman etenemistä voi seurata Mitä tiedämme lapsiperheköyhyydestä? -blogista. 

Blogisarjan lisäksi ohjelmaa voi seurata verkkosivujen ja Itlan sosiaalisen median kanavien kautta. Ohjelman omat sivut löytyvät osoitteesta samaltaviivalta.fi.

Samalta viivalta – Ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen -ohjelmalla on kolme tavoitetta:

  1. Selvittää lapsiperheköyhyyden laajuus, kohdentuminen ja syvyys Suomessa.
  2. Tunnistaa vaikuttavia toimia, joilla lapsiperheköyhyyttä voidaan vähentää ja joilla sen negatiivisia vaikutuksia lasten hyvinvointiin ja tulevaisuuteen voidaan ehkäistä.
  3. Vauhdittaa lapsiperheköyhyyteen kohdistuvaa tutkimus-, kokeilu- ja vaikuttamistoimintaa.

Yhteistyöstä näkökulmia ohjelman toteutukseen

Syksyn aikana olemme kertoneet ohjelmasta sidosryhmille ja kuulleet erilaisia näkökulmia. Saimme tilaisuuden esitellä ohjelmaa myös ministeri Hanna Sarkkiselle, joka toivotti ohjelman tervetulleeksi ja esitti näkökulmia tutkimustiedon hyödyntämisestä päätöksenteossa.

Ohjelmassa otetaan alusta alkaen vahva osallistava lähestymistapa. Itlan kokemusasiantuntijoiden pyöreässä pöydässä pohdittiin ohjelmalle osallistavia elementtejä. Lasten ja nuorten oikeudet tulla kuulluksi ovat ohjelman keskiössä.

Kansainvälisten yhteistyökumppanien, Canberran yliopiston tutkijoiden kanssa keskusteltiin ohjelman tutkimuskysymyksistä ja niiden metodeista.

Nämä keskustelut ovat olleet arvokkaita. Esittelemme ohjelmaa sidosryhmille myös jatkossa.

Mitä tiedämme lapsiperheköyhyydestä?

Ohjelman alkuvaiheessa selvitämme systemaattisesti, mitä jo tiedämme lapsiperheköyhyydestä. Kokoamme Mitä tiedämme lapsiperheköyhyydestä? -blogisarjaan aikaisempaa tutkimusta lapsiperheköyhyydestä helposti ymmärrettävään muotoon. Blogisarja tulee sisältämään tekstejä muun muassa lapsiperheköyhyyden mittareista, lapsiperheköyhyyden kohdentumisesta ja velkaongelmien heijastumisesta lapsiin.

Hyödynnämme myös ilmiöpöytäpohjaista työskentelymallia, jossa tutkimustietoa tiivistetään ilmiökohtaisesti, ja tunnistetaan keskeiset tietoaukot. Ensimmäinen ilmiöpöytä järjestettiin marraskuun alussa Helsingin kaupungin museossa. Pöydässä keskusteltiin perhetaustan yhteydestä koulutuslopputulemiin aiheen tutkijoiden kanssa. Keskustelun pohjalta tehdään tietosynteesi, jota esitellään seuraavassa pyöreässä pöydässä.

Missä menemme ja mitä voisimme tehdä toisin?

Seuraavassa vaiheessa aloitamme sarjan tutkimuksia, jotka täydentävät lapsiperheköyhyyden kuvaa Suomessa ja tutkivat sitä, mitä voisimme tehdä toisin. Selvitämme, miten lapsiperheköyhyys ilmenee arjessa, palveluissa ja sosiaaliturvassa sekä edellä mainittujen risteyskohtia, ja miten voimme vähentää lapsiperheköyhyyttä ja sen negatiivisia vaikutuksia. Tutkimusta tehdään yhteistyössä yliopistojen, tutkimuslaitosten ja kokemusasiantuntijoiden kanssa.

Ohjelmassa julkaistaan säännöllisesti yleistajuisia tekstejä, tieteellisiä artikkeleita, esityksiä sekä raportteja.

Ohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi Itla on

Ohjelmaa johtaa yhteiskuntatieteiden tohtori, Itlan kehitysjohtaja Tiina Ristikari.


Kirjoittaja

Aapo Hiilamo

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Nuoria koulun käytävällä, yksi istumassa taustalla, kaksi selin etualalla.
Uutiset
|
08.05.2025
Yksinäisyydestä yhteisöihin – Kuntien sivistys- ja nuorisopalveluihin tarvitaan lisää osallisuuden kokemuksia
Lasten ja nuorten yksinäisyyden ja sosiaalisen ulossulkemisen kokemusten vähentämiseen ja ehkäisemiseen tähtäävän Right to Belong -hankkeen uusi tutkimus tarkastelee, millä tavoin yksinäisyyttä tunnistetaan kuntien sivistys- ja nuorisopalveluissa. Tutkimus painottaa osallisuuden kokemuksen merkitystä osana yhteisöihin kiinnittymistä ja yksinäisyyden ratkaisuja.
YOUNG-ohjelma
Alakouluikäinen lapsi hymyilee iloisesti koulun käytävällä.
Blogi
|
05.05.2025
Rannikon mallissa perheiden palveluohjaus auttaa sekä asiakkaita että ammattilaisia
Lapsiperheiden uusi palveluohjaus “Rannikon malli” on saanut runsaasti kiitosta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteessa, jossa sekä perheet että heitä tukevat ammattilaiset saavat tukea pulmiinsa yhdestä paikasta.
Uutiset
|
29.04.2025
Sitra avaa yhteistyössä Itlan kanssa rahoitushaun nuorten arjen hyvinvointia vahvistaville ratkaisuille
Sitran ja Itlan yhteistyössä toteuttamassa rahoitushaussa haetaan nuorten hyvinvointia ja arjen toimijuutta parantavia ratkaisuja. Hakuaika päättyy 30.5.2025 kello 12.
Rahoitus
Lapsi silittää raskaana olevan naisen vatsaa.
Tapahtumat
Nordic Marcé Congress 2025 – Preventing and treating perinatal mental health problems
We invite you to Turku to meet new and familiar faces to get inspired and discuss with Nordic colleagues. The topic of the congress is preventing and treating perinatal mental health problems.
23-24 September 2025
8.30-16.00
Radisson Blu Marina Palace, Turku, Finland
1000 ensimmäistä päivää
Tapahtumat
Miltä näyttää vauvaperheiden tulevaisuus Suomessa? Aamiaistilaisuus asiantuntijoille ja päättäjille
Miten voimme yhdessä tukea vauvaperheiden tulevaisuutta? Mitkä tekijät vahvistavat hyvinvointia ja mitkä luovat haasteita? Tervetuloa 3. kesäkuuta Lasipalatsiin nauttimaan aamiaista ja keskustelemaan vauvaperheiden tulevaisuudesta!
3.6.2025
9.00-11.00
Lasipalatsi, Palmusali, Mannerheimintie 22–24, Helsinki
Vanhemmuus
Vauvaperheet
Neljä iloista lasta juoksemassa käytävällä.
Uutiset
|
22.04.2025
Hyvinvointia ja suotuisaa kehitystä tukeva Lapset puheeksi  -keskustelu arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Lapset puheeksi -keskustelun, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten suotuisaa kehitystä ja ehkäistä mahdollisia ongelmia. Lapset puheeksi -keskustelun arvioiminen on tärkeää, sillä aiempi arvio on vuodelta 2017 ja menetelmä on laajasti käytössä. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät