Uutiset>Uutiset
24.09.2021

Lapsiperheköyhyyden lahjoitusprofessuuri Tampereen yliopistoon

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö lahjoittaa lapsiperheköyhyyden tutkimukseen liittyvän professuurin Tampereen yliopistoon. Lahjoitusprofessuuri on osa Itlan kolmivuotista lapsiperheköyhyyteen pureutuvaa tutkimus- ja kehittämisohjelmaa. Ohjelman tavoitteena on löytää ratkaisuja lapsiperheköyhyyden poistamiseksi Suomesta.

Professuuri sijoittuu Tampereen yliopistossa yhteiskuntatieteiden tiedekuntaan

Professuurin tavoitteena on haavoittuvassa asemassa olevien lapsiperheiden pärjäävyyden ja toimintakyvyn vahvistaminen edistämällä lapsiperheköyhyyteen liittyvää ilmiölähtöistä ja monitieteellistä opetusta, tutkimusta ja vaikuttavuutta. Professuuri sijoittuu tiedekunnassa Lapsuuden, nuoruuden ja perheen tutkimuskeskus Perlaan ja se on tarkoitus täyttää ensi tilassa.


”On suuri ilo käynnistää yhteistyö lapsiköyhyyden ehkäisemiseksi Perlan kanssa. Keskeiset tekijät valinnassa professuurin kotipesäksi olivat Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnan johdon sitoutuminen professuurin pitkäjänteisen työn tukemiseen, ymmärrys monitieteisen tutkimuksen merkityksestä sekä valmius yhteistyöhön Itlan ja muiden keskeisten toimijoiden kanssa,” kertoo lahjoitusprofessuuriin liittyvistä valintaperusteista kehitysjohtaja Tiina Ristikari Itlasta.”Lahjoitusprofessuuri tarjoaa yhteiskuntatieteiden tiedekunnalle mahdollisuuden sekä vahvistaa ilmiölähtöistä lapsiperheköyhyyden tutkimusta että edistää suomalaiselle yhteiskunnalle kipeän ongelman tietopohjaista ratkaisemista. Pysyvä tehtävä avataan täytettäväksi ilman tieteenala- tai oppiainemääritystä, joten toivotamme tehtävään hakijoita kaikilta soveliailta tieteenaloilta. Perlaan sijoittuvana professuuri toimii koko yliopiston voimavarana ja tukee myös yliopiston strategian toimeenpanoa”, tiivistää dekaani Juho Saari.


Professuuri lahjoitetaan Tampereen yliopistolle vuoden 2022 alusta kolmeksi ja puoleksi vuodeksi. Lahjoitukseen sisältyy optio puolestatoista lisävuodesta.

Tampereen yliopistolle lahjoitettava professuuri on Itlan kolmas lahjoitusprofessuuri. Lisäksi Itla on lahjoittanut interventio- ja implementointitutkimuksen professuurit Turun ja Oulun yliopistoihin.

Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto


Lisätietoja

Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

050 917 7396

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Nainen ja mies nauravat tietokoneiden ääressä.
Blogi
|
12.06.2024
Pirkanmaan perhekeskuksessa uskotaan yhteisölliseen tekemiseen
Yhteisövaikuttavuuden periaatteiden mukaisesti Pirkanmaan perhekeskusverkostossa keskitytään sisällön kehittämiseen, yhteisiin rakenteisiin, kaikkien toimijoiden mukaan ottamiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Kehittämispäällikkö Marja Olli ja suunnittelija Katariina Hämäläinen kuvaavat yhteisövaikuttavuusverkostoa lottovoiton kaltaiseksi korkeakouluksi, johon tulee itse aktiivisesti liittyä.
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Pieni tummatukkainen lapsi tutkii luontoa aurinkoisessa metsässä.
Uutiset
|
07.06.2024
Lasten ja nuorten terapiatakuu: Itla ehdottaa asiantuntijaryhmän perustamista psykososiaalisten menetelmien kansallista valintaa varten  
Itla on jättänyt lausunnon lasten ja nuorten terapiatakuuta koskevaan hallituksen esityksen luonnokseen. Toteamme lausunnossa, että terapiatakuun toteuttamisen koordinointi sekä psykososiaalisten menetelmien valinta tulee toteuttaa huolella ja menetelmiä olla saatavilla kaikille lapsille ja nuorille yhdenvertaisesti. Ehdotamme perustettavaksi kansallista asiantuntijaryhmää, joka tukisi hyvinvointi- ja yhteistyöalueiden menetelmien suunnitelmallista valintaa ja käyttöönottoa.
Kasvun tuki
Nainen tekee töitä tietokoneella.
Tapahtuma
|
31.05.2024
Implementaatiotutkimus ja käytännön implementointi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa: Kohti kestäviä ratkaisuja
Miten sote-palveluiden vaikuttavuutta voi vahvistaa implementointiin liittyvän tutkimustiedon avulla? Tervetuloa kuulemaan uusista tutkimustuloksista sekä niiden hyödyntämisestä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa!
Ke 30.10.2024
9:00-15:30
Siltasaarenkatu 10, Helsinki (Itla) ja verkossa
Kasvun tuki
Uutiset
|
30.05.2024
Tutkimus: Sosiaaliturva ei tasaa lapsiperheiden köyhyyseroja Suomessa
Kansainvälisessä lapsiperheköyhyystutkimuksessa selvisi, että Suomessa sosiaaliturvaetuudet vähentävät enemmän kolmilapsisten perheiden kuin yksilapsisten perheiden köyhyyttä. Köyhyys on tästä huolimatta yleisempää monilapsisissa perheissä.
Lapsiperheköyhyys
Pieni tummatukkainen lapsi tutkii luontoa aurinkoisessa metsässä.
Vieraskynä
|
28.05.2024
Nyt on toiminnan aika – Radanvarsifoorumi vauhdittaa yhteistyötä lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen
Pandemian jälkeisessä Suomessa lasten ja nuorten elämää haastaa eri tavoin ilmenevä pahoinvointi. Etelä-Suomen aluehallintoviraston perustama Radanvarsifoorumi pyrkii tukemaan yhteistyötä ja ratkomaan ongelmia yhdessä eri toimijoiden kanssa.
Tapahtuma
|
27.05.2024
Kenen ääni kuuluu kriiseissä?- Hyvin sanottu -keskustelufestivaali
On tärkeää pohtia, millä toimilla pandemian pitkäaikaisvaikutuksiin voitaisiin puuttua.
28.9.2024
10.45–12.15
Sibeliustalo, Lahti
PANDEMICS-ohjelma