Uutiset>Uutiset
20.05.2024

Itlan vuosikertomus 2023 on julkaistu

Vuoden 2023 aikana Itlan toiminta laajeni etenkin psykososiaalisten menetelmien käyttöönoton tuen, nuorten mielenterveyden tuen ja tutkimuksen sekä yhteisövaikuttavuustyön osalta. Tutkimustulokset lapsiperheköyhyydestä herättivät laajasti keskustelua.

Vuosi 2023 oli Itlassa monenlaisten muutosten ja uusien avausten aikaa. Itlan toiminta laajentui merkittävästi ulkopuolisen rahoituksen ansiosta. Uudet avaukset täydentävät työtämme yhteisövaikuttavuuden edistämisessä, psykososiaalisten menetelmien arvioinnissa ja käyttöönoton tuessa sekä johtamiskoulutuksessa. 

Vuoden 2023 aikana

  • Teimme yhteistyötä hyvinvointialueiden kanssa ja tuimme niiden tehtävää lasten ja nuorten mielenterveyden ongelmien ratkomisen, palveluiden systeemisen uudistumisen sekä johtamiskoulutuksen osalta.
  • Edistimme lasten ja nuorten mielenterveyden tukemiseksi tarkoitettujen vaikuttavien menetelmien käyttöönottoa Kasvun tuki KI -hankkeessa (2023-2025).
  • Yhteisövaikuttavuustyö on laajentunut viidelle hyvinvointialueelle. Tutkimusverkostossa julkaistiin 15 tutkimusta ja tutkimustuloksia integroitiin osaksi alueellista kehittämistyötä.
  • Tuotimme uutta tutkimustietoa lapsiperheköyhyydestä ja muun muassa lapsilisäjärjestelmän vaikutusten arvioinnin. Käynnistimme kokeilun Oulussa talousongelmien lapsiin ja nuoriin kohdistuvien vaikutusten vähentämiseksi.
  • Tutkimme nuorten mielenterveysinterventioiden käyttöönottoa sekä yksinäisyyden ja sosiaalisen ulossulkemisen vähentämistä strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamissa hankkeissa.
  • Olimme mukana strategisen tutkimuksen yhteiskunnallisessa vaikuttamistyössä YOUNG- ja PANDEMICS-ohjelmajohtajuuksien kautta.

Uudet avaukset näkyivät henkilöstön määrän kasvuna. Myös uusi toimitusjohtaja Katri Vataja aloitti työnsä Itlassa vuoden 2023 aikana.


”Muutokset niin työyhteisössä kuin toimintaympäristössä nostavat esiin uusia tarpeita, mahdollisuuksia ja näkökulmia. Vuoden 2024 aikana kirkastamme näkemystämme lasten, nuorten ja perheiden hyvästä ja tavoitellusta tulevaisuudesta, jonka eteen haluamme pitkäjänteisesti toimia ja innostaa myös muita toimimaan”, kertoo Katri Vataja.


Itlan valtuuskunnan puheenjohtaja kansanedustaja Pia Hiltunen nostaa vuosikertomuksen esipuheessa esiin lapsiperheköyhyyden, mielenterveyden haasteet ja digitaalisen maailman nopean kehittymisen uhat. Hän kuitenkin muistuttaa myös vahvuuksistamme:


”Koulutusjärjestelmämme on edelleen yksi maailman parhaista, ja panostamalla varhaiskasvatukseen sekä koulutukseen voimme varmistaa, että jokaisella lapsella on mahdollisuus saavuttaa täysi potentiaalinsa. Lisäksi Suomella on vahva perinne lapsiystävällisestä politiikasta, ja jatkamalla sen kehittämistä voimme varmistaa, että jokainen lapsi saa tarvitsemansa tuen ja suojan.”


Tutustu Itlan vuosikertomukseen. Vuosikertomus on julkaistu myös ruotsiksi ja suppeampana englanniksi.

Itla edistää ja tukee Suomessa asuvien lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia, yhdenvertaisuutta ja asemaa sekä hyvää tulevaisuutta. Itla rakentaa siltoja tutkimuksen, käytännön ja päätöksenteon välille. Toimintaa ohjaavat lapsen oikeudet sekä osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden periaatteet. Tietoperustaisuus on Itlan toiminnalle keskeistä.

Päivitys 22.5.2024 klo 15.02: vuoden 2023 ostolaskuaineisto on päivitetty Itlan aineistopankkiin.


Lisätietoja

Olethan yhteydessä, jos sinulla on kysyttävää Itlan toiminnasta.

Katri Vataja

Toimitusjohtaja

CEO

040 702 0899

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki
Opiskelija ja opettaja tekevät yhdessä tehtäviä.
Blogi
|
Päivi Uro
|
06.08.2024
Mikä avuksi, kun koulun arki on yhtä hälinää ja hässäkkää?
Ymmärrys ja keinot tukea käyttäytymisellään reagoivia oppilaita voivat edistää koko ryhmän hyvinvointia ja vähentää haastavia tilanteita koulupäivän aikana.
Kasvun tuki