Uutiset>Uutiset
08.06.2022

Apua sotatrauman kokeneille lapsille ja nuorille: Ensimmäinen Itlan järjestämä ammattilaisten traumaosaamista lisäävä koulutus toteutettu

Itla järjesti Teaching recovery techniques (TRT)-menetelmäohjaajien pilottikoulutuksen 30:lle lasten ja nuorten parissa työskentelevälle ammattilaiselle 30.5.–1.6.2022. TRT-menetelmä on vaikuttavaksi todettu, trauman psykologisia haittoja ennaltaehkäisevä ryhmäinterventio lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen.

Kouluttajana toimi menetelmän Suomeen tuonut psykologi, psykoterapeutti (VET), tutkija ja työnohjaaja Soili Poijula. Koulutus on osa Itlan koordinoiman asiantuntijaryhmän työtä. Työn tavoitteena on lisätä ammattilaisten traumaosaamista ja juurruttaa TRT-menetelmää käyttöön kansallisesti.

Traumakeskeiseen kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan perustuva TRT-menetelmä vähentää tutkitusti trauman aiheuttamaa kärsimystä. Menetelmä on saanut vahvan dokumentoidun näytön Kasvun tuki -tietolähteen arviossa keväällä 2020. Sitä on käytetty sodille, luonnonkatastrofeille ja muille traumaattisille kokemuksille altistuneiden lasten ja nuorten auttamisessa ympäri maailmaa. Nyt toteutettu kolmipäiväinen verkkokoulutus keskittyi sotatrauman kokeneiden lasten ja nuorten kanssa työskentelyyn. Koulutuksessa oli käytössä Itlan tuella suomeksi käännetty käsikirja.

Pilottivaiheessa kahtena pääyhteistyökumppanina ovat Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvatalot ja Oulun vastaanottokeskus. Koulutukseen osallistui ammattilaisia Helsingin, Espoon, Turun ja Tampereen Nuorten turvataloista. Mukana oli lisäksi yksittäisiä ammattilaisia muista organisaatioista. Ensimmäisten TRT-ryhmien on tarkoitus käynnistyä Oulun vastaanottokeskuksessa jo kesäkuussa. Pilotissa kohderyhmänä ovat erityisesti Ukrainasta sotapakolaisina saapuneet lapset ja nuoret. Itla tukee TRT-ohjaajien työtä työnohjauksella. Toinen pilottikoulutus on tarkoitus järjestää syksyllä 2022.


Lisätietoja

Marjo Kurki

Kehitysjohtaja

Director of Development

YOUNG -ohjelma

Kasvun tuki

marjo.kurki@itla.fi

044 271 0797

Lisätietoa TRT-menetelmästä

TRT-menetelmän kehittänyt Children and War Foundation

TRT-menetelmä Kasvun tuen sivuilla

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Uutiset
|
30.06.2025
Laura Yliruka innovaatio- ja kehittämistoiminnan kehitysjohtajaksi
Elokuussa Itlassa aloittaa uutena kehitysjohtajana VTT, käytäntötutkimuksen dosentti Laura Yliruka. Hän johtaa Itlan innovaatio- ja kehittämistoimintaa ja yhteisövaikuttavuustyötä.
Itlan kehitysjohtaja Marjo Kurki
Uutiset
|
27.06.2025
Itlan Marjo Kurki jatkaa YOUNG-ohjelman ohjelmajohtajana
Itlan kehitysjohtaja Marjo Kurki jatkaa strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittaman YOUNG-ohjelman ohjelmajohtajana toisen kolmivuotiskauden. Ohjelmajohtajan tavoitteena on edistää korkealaatuisen, monitieteellisen tutkimuksen sekä yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen avulla lasten ja nuorten mielenterveyttä, osallisuutta ja hyvää elämää.  
Imagine
Right to Belong
YOUNG-ohjelma
Uutiset
|
18.06.2025
Aleksi Neuvonen Itlan hallitukseen
Itlan valtuuskunta nimitti Aleksi Neuvosen Itlan hallituksen varsinaiseksi jäseneksi kokouksessaan 3.6.2025.
Tapahtumat
TRT-menetelmäohjaaja, syvennä osaamistasi trauman kohtaamisessa
Koulutuksessa asiantuntijat tarjoavat ajankohtaista tietoa ja käytännön taitoja Teaching Recovery Techniques (TRT) -menetelmäohjaajille lasten ja nuorten traumaattisen surun, menetyksen ja traumakokemuksista toipumisen tukemiseen.
7.11.2025
8.30-15.00
Teams
Kasvun tuki
TRT-menetelmä
Lapsi soittaa kitaraa koululuokassa.
Blogi
|
11.06.2025
Terapiatakuun onnistuminen sosiaalihuollossa vaatii vielä viilausta
Terapiatakuun toimeenpano sosiaalihuollossa on vaarassa kompastua takuun asiakasprosessiin aiheuttamiin muutoksiin, jotka vaikeuttavat käytännön työtä. Nämä haasteet tulisi ratkaista mahdollisimman pian, jotta muun muassa koulukuraattorit pystyisivät vaivattomasti osallistumaan toteutukseen.
Sosiaalihuolto
Terapiatakuu
Lattialla istuvan nuoren jalat.
Tapahtumat
Kuvittele, jos… kokemukset psykososiaalisten menetelmien käyttöönotosta olisivat olleet tiedossa jo viisi vuotta sitten
Miten nuorille suunnattu psykososiaalinen menetelmä saadaan onnistuneesti käyttöön koko Suomessa? Tervetuloa kuulemaan opeista, joita kansallisesta käyttöönotosta on kertynyt viime vuosien aikana!
Ke 1.10.2025
Klo 12.00-16.00
Webinaari
Kasvun tuki