Uutiset>Uutiset
16.03.2022

Itla 35 – Juhlavuoden teemana tulevaisuuden kuvat

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö juhlii tänä vuonna 35-vuotista taivaltaan.

Vietämme juhlavuotta teemalla Tulevaisuuden kuvia – Lasten ja nuorten Suomi 2057

Tulevaisuusteema pitää sisällään sekä lasten näkemyksiä tulevaisuudesta että asiantuntijatietoa. Pohdimme miten suomalainen yhteiskunta sekä lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi on kehittynyt 35 vuoden aikana. Ennen kaikkea tähyämme kuitenkin tulevaisuuteen ja pohdimme yhdessä lasten ja nuorten kanssa miltä tulevaisuus näyttää. 

Juhlavuosi näkyy Itlan kanavissa ja huipentuu juhlatilaisuuteen marraskuussa 

Juhlavuoden teema on esillä vuoden aikana monin tavoin. Muuttuvaa yhteiskuntaa ja yhdenvertaisuuskehitystä tarkastellaan arjen, ihmissuhteiden, koulutuksen ja työn, luonnon sekä alueellisten muutosten näkökulmasta esimerkiksi Lapsuuden rakentajat podcastissa ja Itlan blogissa.  

Kasvun tuki -aikakauslehdestä ilmestyy juhlanumero, jossa koululaiset visioivat tulevaisuuden koulua. Mitä aineita tai teemoja opiskellaan ja miltä koulu näyttää?  Asiantuntijat esittävät oman näkemyksensä koulun muutoksesta.  

Juhlavuosi huipentuu juhlatilaisuuteen marraskuussa. Juhlatilaisuuden ajankohta ja ohjelma vahvistetaan myöhemmin.  

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii juhlavuoden suojelijana 

Lasten tulevaisuus on Suomen tulevaisuus. Tasavallan presidentin osallistuminen juhlavuoteemme sen suojelijana on kunnia sekä Itlalle että Suomen lasten ja nuorten hyvän tulevaisuuden eteen tehtävälle yhteiselle työlle.  

Itla hyvän lapsuuden rakentajana 

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön perustivat 1987 sosiaali- ja terveysministeriö ja Lastensuojelun Keskusliitto. Vuonna 2017 Itla sai eduskunnan lahjoituspäätöksellä 50 miljoonan euron pääoman ja Itlalle perustettiin kansanedustajista koostuva valtuuskunta.  

Itlan tarkoituksena on edistää ja tukea Suomessa asuvien lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia, yhdenvertaisuutta ja asemaa sekä hyvää tulevaisuutta. Tavoitteenamme on tehdä Suomesta maailman lapsimyönteisin maa.  

Miten lasten hyvinvointi on kehittynyt 35 vuodessa?

Kuuntele Itlan Lapsuuden rakentajat podcastista Petri Virtasen ja Mia Tammelinin keskustelu siitä, mikä 35 vuodessa on muuttunut. Petri Virtanen on Itlan toimitusjohtaja ja Vaasan yliopiston professori. Mia Tammelin on apulaisprofessori Tampereen yliopiston Lapsuuden, nuoruuden ja perheen tutkimuskeskus Perlassa.

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Nuori mies istumassa kalliolla kesäisessä ympäristössä.
Blogi
|
10.09.2024
Nuoret tarvitsevat keinoja ja aikuisten apua yksinäisyyden vähentämiseksi
Nuorena koettu yksinäisyys on monella tavalla haitallista. Nuoret eivät tiedä, mistä apua saisi, ja kynnys aikuisten puoleen kääntymiseen on korkea. Nuoret kuitenkin haluavat aikuisten apua yksinäisyyden torjuntaan ja toivovat, että huomiota kiinnitettäisiin myös turvallisten yhteisöjen luomiseen.
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki