Uutiset>Uutiset
20.05.2024

Itlan vuosikertomus 2023 on julkaistu

Vuoden 2023 aikana Itlan toiminta laajeni etenkin psykososiaalisten menetelmien käyttöönoton tuen, nuorten mielenterveyden tuen ja tutkimuksen sekä yhteisövaikuttavuustyön osalta. Tutkimustulokset lapsiperheköyhyydestä herättivät laajasti keskustelua.

Vuosi 2023 oli Itlassa monenlaisten muutosten ja uusien avausten aikaa. Itlan toiminta laajentui merkittävästi ulkopuolisen rahoituksen ansiosta. Uudet avaukset täydentävät työtämme yhteisövaikuttavuuden edistämisessä, psykososiaalisten menetelmien arvioinnissa ja käyttöönoton tuessa sekä johtamiskoulutuksessa. 

Vuoden 2023 aikana

  • Teimme yhteistyötä hyvinvointialueiden kanssa ja tuimme niiden tehtävää lasten ja nuorten mielenterveyden ongelmien ratkomisen, palveluiden systeemisen uudistumisen sekä johtamiskoulutuksen osalta.
  • Edistimme lasten ja nuorten mielenterveyden tukemiseksi tarkoitettujen vaikuttavien menetelmien käyttöönottoa Kasvun tuki KI -hankkeessa (2023-2025).
  • Yhteisövaikuttavuustyö on laajentunut viidelle hyvinvointialueelle. Tutkimusverkostossa julkaistiin 15 tutkimusta ja tutkimustuloksia integroitiin osaksi alueellista kehittämistyötä.
  • Tuotimme uutta tutkimustietoa lapsiperheköyhyydestä ja muun muassa lapsilisäjärjestelmän vaikutusten arvioinnin. Käynnistimme kokeilun Oulussa talousongelmien lapsiin ja nuoriin kohdistuvien vaikutusten vähentämiseksi.
  • Tutkimme nuorten mielenterveysinterventioiden käyttöönottoa sekä yksinäisyyden ja sosiaalisen ulossulkemisen vähentämistä strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamissa hankkeissa.
  • Olimme mukana strategisen tutkimuksen yhteiskunnallisessa vaikuttamistyössä YOUNG- ja PANDEMICS-ohjelmajohtajuuksien kautta.

Uudet avaukset näkyivät henkilöstön määrän kasvuna. Myös uusi toimitusjohtaja Katri Vataja aloitti työnsä Itlassa vuoden 2023 aikana.


”Muutokset niin työyhteisössä kuin toimintaympäristössä nostavat esiin uusia tarpeita, mahdollisuuksia ja näkökulmia. Vuoden 2024 aikana kirkastamme näkemystämme lasten, nuorten ja perheiden hyvästä ja tavoitellusta tulevaisuudesta, jonka eteen haluamme pitkäjänteisesti toimia ja innostaa myös muita toimimaan”, kertoo Katri Vataja.


Itlan valtuuskunnan puheenjohtaja kansanedustaja Pia Hiltunen nostaa vuosikertomuksen esipuheessa esiin lapsiperheköyhyyden, mielenterveyden haasteet ja digitaalisen maailman nopean kehittymisen uhat. Hän kuitenkin muistuttaa myös vahvuuksistamme:


”Koulutusjärjestelmämme on edelleen yksi maailman parhaista, ja panostamalla varhaiskasvatukseen sekä koulutukseen voimme varmistaa, että jokaisella lapsella on mahdollisuus saavuttaa täysi potentiaalinsa. Lisäksi Suomella on vahva perinne lapsiystävällisestä politiikasta, ja jatkamalla sen kehittämistä voimme varmistaa, että jokainen lapsi saa tarvitsemansa tuen ja suojan.”


Tutustu Itlan vuosikertomukseen. Vuosikertomus on julkaistu myös ruotsiksi ja suppeampana englanniksi.

Itla edistää ja tukee Suomessa asuvien lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia, yhdenvertaisuutta ja asemaa sekä hyvää tulevaisuutta. Itla rakentaa siltoja tutkimuksen, käytännön ja päätöksenteon välille. Toimintaa ohjaavat lapsen oikeudet sekä osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden periaatteet. Tietoperustaisuus on Itlan toiminnalle keskeistä.

Päivitys 22.5.2024 klo 15.02: vuoden 2023 ostolaskuaineisto on päivitetty Itlan aineistopankkiin.


Lisätietoja

Olethan yhteydessä, jos sinulla on kysyttävää Itlan toiminnasta.

Katri Vataja

Toimitusjohtaja

CEO

katri.vataja@itla.fi

040 702 0899

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Pöydällä on Kasvun tuki -aikakauslehtiä.
Blogi
|
05.02.2025
Kaikki on vaikuttavaa – vai onko?
Kärjistäen voisi sanoa, että kaikki, mitä sosiaali- ja terveydenhuollon, sivistystoimen ja kolmannen sektorin ammattilaiset tarjoavat ja tutkijat tutkivat, on vaikuttavaa – ainakin jos on uskominen useimpien vaikuttavuusraporttien johtopäätöksiä. Voiko kaikki olla vaikuttavaa vai onko kyseessä jotain muuta? Mitä vaikuttavuus on ja miten sitä voidaan tutkia?
Kasvun tuki
Vaikuttavuus
Nuoria istumassa lattialla.
Uutiset
|
04.02.2025
Nuorten yksinäisyys on monitahoinen haaste – Tutkimus paljastaa kahdeksan yksinäisyyden muotoa
Tuore tutkimus perustuu suomalaisten nuorten anonyymeihin keskusteluihin verkossa. Tulokset haastavat palveluntuottajat ja nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset ottamaan käyttöön kohdennettuja ja aidosti nuorten omista tarpeista lähteviä keinoja yksinäisyyden lievittämiseen.
YOUNG-ohjelma
Päiväkoti-ikäinen lapsi tekee tehtävää pöydän ääressä.
Uutiset
|
28.01.2025
Uusi opas edistää psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuuden arviointia    
Lasten ja nuorten mielenterveyttä tulee tukea parhaaseen mahdolliseen näyttöön pohjautuvilla psykososiaalisilla menetelmillä. Itla on julkaissut oppaan, jonka tavoitteena on tehdä lasten, nuorten ja perheiden menetelmien vaikuttavuuden arviointiprosessi läpinäkyväksi ja tukea resurssien kohdentumista mielenterveyttä parhaiten tukeviin interventioihin.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Hymyilevä alakouluikäinen lapsi istumassa lattialla.
Tapahtuma
Miksi menetelmien vaikuttavuuden arviointi on tärkeää?
Itlan maksuttomassa webinaarissa 26.3.2025 kuulet lasten, nuorten ja perheiden psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuustiedon yhteiskunnallisesta merkityksestä ja vaikuttavuuden arvioinnista. Pääpuhujana on ylilääkäri, nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltiala.
Ke 26.3.2025
Klo 8.30-9.30
Etäyhteydellä (Teams)
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Uutiset
|
27.01.2025
Vaalit 2025: Onnellinen lapsuus on investointi tulevaisuuteen   
Kuormittavien tilanteiden kasautuminen lapsuudessa ja nuoruudessa on vahvasti yhteydessä poikien myöhempään rikollisuuteen, tyttöjen psyykkiseen hyvinvointiin ja kaikilla nuorilla koulumenestykseen. Siksi lapsia, nuoria ja perheitä on tuettava kunnissa ja hyvinvointialueilla kokonaisvaltaisesti. Ajoissa saatu, eri sektorien yhteistyössä toteuttama tuki ehkäisee ongelmien eskaloitumista sekä antaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuuden opiskella ja osallistua myöhemmin työelämään. Hyvinvoivat lapset ja nuoret ovat kunnille kannattava investointi.
Vaalit 2025
Lattialla istuvan nuoren jalat.
Uutiset
|
23.01.2025
Matalan kynnyksen mielenterveysapua nuorille tarjoava Walk in terapia -menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Walk in terapia -menetelmän, joka on tarkoitettu nuorille matalan kynnyksen mielenterveysavuksi. Walk in terapia -menetelmän arvioiminen on tärkeää, sillä nuorten henkinen pahoinvointi on yleistä ja matalan kynnyksen palveluille on suuri tarve. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät