Uutiset>Uutiset
09.12.2022

Petri Virtanen nimitetty STM:n tieteelliseen asiantuntijaryhmään terveyden eriarvoisuuden vähentämiseksi

Itlan toimitusjohtaja, professori Petri Virtanen on nimitetty sosiaali- ja terveysministeriön asettaman tieteellisen asiantuntijaryhmän jäseneksi. Ryhmä tekee ehdotuksia seuraaville vuosille terveyden eriarvoisuuden vähentämiseksi tutkitun tiedon pohjalta.

STM:n asettamispäätöksen mukaan tieteellisen asiantuntijaryhmän tehtävänä on esittää toteutettavaksi lainsäädäntö- ja rahoitustoimia, joilla väestön terveyseroja voidaan vähentää. Tieteelliseltä asiantuntijaryhmältä odotetaan viittä strategisesti tärkeää ehdotusta terveyserojen vähentämiseksi tutkimustiedon ja kansallisten ja kansainvälisten esimerkkien pohjalta. Ryhmän toimikausi on 9.12.2022-15.4.2023.

Ryhmän asettamisen taustalla on väestön terveyserojen vaihtelu esimerkiksi sosioekonomisen aseman, sukupuolen, siviilisäädyn, asuinalueen ja äidinkielen mukaan.  Terveyden, toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ongelmat ovat yleisempiä vähän koulua käyneillä ja pienituloisilla. Koronapandemia on lisännyt psyykkistä kuormittuneisuutta ja yksinäisyyttä kaikissa ikäryhmissä ja vaikuttanut elintapoihin. Lisäksi henkilökohtainen asiointi terveys- ja sosiaalipalveluissa on vaikeutunut.

Ryhmän kokoonpano

Puheenjohtaja: Professori, lääketieteen tohtori Erkki Vartiainen

Varapuheenjohtaja: Työelämäprofessori, yhteiskuntatieteiden tohtori, Elli Aaltonen

Jäsenet:

  • Professori, filosofian tohtori, Petri Böckerman
  • Professori, filosofian tohtori, Maijaliisa Erkkola
  • Professori, valtiotieteiden tohtori, Anne Kouvonen
  • Tutkimusprofessori, lääketieteen tohtori, Seppo Koskinen
  • Professori, valtiotieteiden tohtori, Juho Saari
  • Tutkimusprofessori, valtiotieteiden tohtori, Pia Mäkelä
  • Professori, valtiotieteiden tohtori, Petri Virtanen
  • Professori, lääketieteen tohtori, Sakari Suominen

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Nuori mies istumassa kalliolla kesäisessä ympäristössä.
Blogi
|
10.09.2024
Nuoret tarvitsevat keinoja ja aikuisten apua yksinäisyyden vähentämiseksi
Nuorena koettu yksinäisyys on monella tavalla haitallista. Nuoret eivät tiedä, mistä apua saisi, ja kynnys aikuisten puoleen kääntymiseen on korkea. Nuoret kuitenkin haluavat aikuisten apua yksinäisyyden torjuntaan ja toivovat, että huomiota kiinnitettäisiin myös turvallisten yhteisöjen luomiseen.
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki