Uutiset>Uutiset
07.12.2021

Vamos-nuortenpalvelu ja siitä tehty vaikuttavuustutkimus valittiin Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden teoksi

Vaikuttavuusseura palkitsi tiistaina 7. joulukuuta ensimmäistä kertaa vuoden vaikuttavuusteot. Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelu sekä Itlan yhteistyökumppaneidensa kanssa toteuttama vaikuttavuustutkimus palvelusta vei voiton kategoriassa Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden teko.

Vamos-nuortenpalvelun vaikuttavuustutkimus osoitti, että Vamos on vaikuttava keino saada nuoret takaisin koulu- ja työpoluille. Vamos-nuoret siirtyivät useammin opiskelemaan kuin vastaavassa tilanteessa olevat nuoret ilman tukea. Tutkimus julkaistiin syyskuussa Itlan tutkimukset –julkaisusarjassa.

Palkinnon perusteluissa kerrottiin Vamos-palvelun olevan edelläkävijä integroidessaan vaikuttavuuden arvioinnin sosiaalipalvelujen toimintaan. Palkittavasta palvelusta tehdyn tutkimuksen myötä saatiin myös todennettua ja osoitettua Vamoksen toiminnan vaikuttavuus.


Tämä palkinto on tulos pitkäjänteisestä työstä. Se kuuluu jokaiselle Vamos-nuorelle, joka miettii omaa elämäänsä ja sen seuraavia vaiheita sekä jokaiselle valmentajalle, joka päivittäin kuuntelee nuoria ja toimii nuorilähtöisesti. Toimimme 100 työntekijän voimin 11 paikkakunnalla, Helsingistä Rovaniemelle, kertoo Vamos-palvelun johtaja Terhi Laine.



Hienoa, että Vaikuttavuusseura antoi arvostusta kompleksisen ilmiön tutkimuksen merkitykselle. Nuorten syrjäytyminen ei ole mikään ihan yksinkertainen ilmiö, sanoo yksi tutkimuksen kirjoittajista, Itlan kehitysjohtaja Tiina Ristikari.


Vaikuttavuusseura haluaa Vaikuttavuusteon valinnalla nostaa esiin toimia, innovaatioita ja onnistumisia, joilla edistetään sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuutta Suomessa. Palkinnon tarkoituksena on herättää vaikuttavuuskeskustelua valtakunnallisesti ja konkretisoida eri esimerkkien tavoin, miten vaikuttavuutta voidaan parantaa tuloksellisesti. Vaikuttavuusseura on poliittisesti sitoutumaton, yksityishenkilöiden perustama yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää vaikuttavuusperustaisuutta Suomen sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Vuoden vaikuttavuusteon valitsi raati, johon kuuluivat Paula Risikko (puheenjohtaja), Riitta Aejmelaeus, Terhi Laine, Anna-Kaisa Parkkila, Seppo Ranta, Antti Malmivaara, Janne Martikainen ja Timo Seppälä.


Lisätietoja

Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

Yhteisövaikuttavuus

Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen

tiina.ristikari@itla.fi

050 917 7396

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Uutiset
|
30.06.2025
Laura Yliruka innovaatio- ja kehittämistoiminnan kehitysjohtajaksi
Elokuussa Itlassa aloittaa uutena kehitysjohtajana VTT, käytäntötutkimuksen dosentti Laura Yliruka. Hän johtaa Itlan innovaatio- ja kehittämistoimintaa ja yhteisövaikuttavuustyötä.
Itlan kehitysjohtaja Marjo Kurki
Uutiset
|
27.06.2025
Itlan Marjo Kurki jatkaa YOUNG-ohjelman ohjelmajohtajana
Itlan kehitysjohtaja Marjo Kurki jatkaa strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittaman YOUNG-ohjelman ohjelmajohtajana toisen kolmivuotiskauden. Ohjelmajohtajan tavoitteena on edistää korkealaatuisen, monitieteellisen tutkimuksen sekä yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen avulla lasten ja nuorten mielenterveyttä, osallisuutta ja hyvää elämää.  
Imagine
Right to Belong
YOUNG-ohjelma
Uutiset
|
18.06.2025
Aleksi Neuvonen Itlan hallitukseen
Itlan valtuuskunta nimitti Aleksi Neuvosen Itlan hallituksen varsinaiseksi jäseneksi kokouksessaan 3.6.2025.
Tapahtumat
TRT-menetelmäohjaaja, syvennä osaamistasi trauman kohtaamisessa
Koulutuksessa asiantuntijat tarjoavat ajankohtaista tietoa ja käytännön taitoja Teaching Recovery Techniques (TRT) -menetelmäohjaajille lasten ja nuorten traumaattisen surun, menetyksen ja traumakokemuksista toipumisen tukemiseen.
7.11.2025
8.30-15.00
Teams
Kasvun tuki
TRT-menetelmä
Lapsi soittaa kitaraa koululuokassa.
Blogi
|
11.06.2025
Terapiatakuun onnistuminen sosiaalihuollossa vaatii vielä viilausta
Terapiatakuun toimeenpano sosiaalihuollossa on vaarassa kompastua takuun asiakasprosessiin aiheuttamiin muutoksiin, jotka vaikeuttavat käytännön työtä. Nämä haasteet tulisi ratkaista mahdollisimman pian, jotta muun muassa koulukuraattorit pystyisivät vaivattomasti osallistumaan toteutukseen.
Sosiaalihuolto
Terapiatakuu
Lattialla istuvan nuoren jalat.
Tapahtumat
Kuvittele, jos… kokemukset psykososiaalisten menetelmien käyttöönotosta olisivat olleet tiedossa jo viisi vuotta sitten
Miten nuorille suunnattu psykososiaalinen menetelmä saadaan onnistuneesti käyttöön koko Suomessa? Tervetuloa kuulemaan opeista, joita kansallisesta käyttöönotosta on kertynyt viime vuosien aikana!
Ke 1.10.2025
Klo 12.00-16.00
Webinaari
Kasvun tuki