Uutiset>Uutiset
07.12.2021

Vamos-nuortenpalvelu ja siitä tehty vaikuttavuustutkimus valittiin Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden teoksi

Vaikuttavuusseura palkitsi tiistaina 7. joulukuuta ensimmäistä kertaa vuoden vaikuttavuusteot. Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelu sekä Itlan yhteistyökumppaneidensa kanssa toteuttama vaikuttavuustutkimus palvelusta vei voiton kategoriassa Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden teko.

Vamos-nuortenpalvelun vaikuttavuustutkimus osoitti, että Vamos on vaikuttava keino saada nuoret takaisin koulu- ja työpoluille. Vamos-nuoret siirtyivät useammin opiskelemaan kuin vastaavassa tilanteessa olevat nuoret ilman tukea. Tutkimus julkaistiin syyskuussa Itlan tutkimukset –julkaisusarjassa.

Palkinnon perusteluissa kerrottiin Vamos-palvelun olevan edelläkävijä integroidessaan vaikuttavuuden arvioinnin sosiaalipalvelujen toimintaan. Palkittavasta palvelusta tehdyn tutkimuksen myötä saatiin myös todennettua ja osoitettua Vamoksen toiminnan vaikuttavuus.


Tämä palkinto on tulos pitkäjänteisestä työstä. Se kuuluu jokaiselle Vamos-nuorelle, joka miettii omaa elämäänsä ja sen seuraavia vaiheita sekä jokaiselle valmentajalle, joka päivittäin kuuntelee nuoria ja toimii nuorilähtöisesti. Toimimme 100 työntekijän voimin 11 paikkakunnalla, Helsingistä Rovaniemelle, kertoo Vamos-palvelun johtaja Terhi Laine.



Hienoa, että Vaikuttavuusseura antoi arvostusta kompleksisen ilmiön tutkimuksen merkitykselle. Nuorten syrjäytyminen ei ole mikään ihan yksinkertainen ilmiö, sanoo yksi tutkimuksen kirjoittajista, Itlan kehitysjohtaja Tiina Ristikari.


Vaikuttavuusseura haluaa Vaikuttavuusteon valinnalla nostaa esiin toimia, innovaatioita ja onnistumisia, joilla edistetään sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuutta Suomessa. Palkinnon tarkoituksena on herättää vaikuttavuuskeskustelua valtakunnallisesti ja konkretisoida eri esimerkkien tavoin, miten vaikuttavuutta voidaan parantaa tuloksellisesti. Vaikuttavuusseura on poliittisesti sitoutumaton, yksityishenkilöiden perustama yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää vaikuttavuusperustaisuutta Suomen sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Vuoden vaikuttavuusteon valitsi raati, johon kuuluivat Paula Risikko (puheenjohtaja), Riitta Aejmelaeus, Terhi Laine, Anna-Kaisa Parkkila, Seppo Ranta, Antti Malmivaara, Janne Martikainen ja Timo Seppälä.


Lisätietoja

Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

050 917 7396

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Nuori mies istumassa kalliolla kesäisessä ympäristössä.
Blogi
|
10.09.2024
Nuoret tarvitsevat keinoja ja aikuisten apua yksinäisyyden vähentämiseksi
Nuorena koettu yksinäisyys on monella tavalla haitallista. Nuoret eivät tiedä, mistä apua saisi, ja kynnys aikuisten puoleen kääntymiseen on korkea. Nuoret kuitenkin haluavat aikuisten apua yksinäisyyden torjuntaan ja toivovat, että huomiota kiinnitettäisiin myös turvallisten yhteisöjen luomiseen.
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki