Uutiset>Vieraskynä
07.12.2023

Sosiaali- ja terveyspalveluissa vahvistuu tai murenee nuorten luottamus yhteiskuntaan

Nuorilla on oikeus tukeen paitsi yksilöinä ja yhteisöjen jäseninä myös kansalaisina. Sosiaali- ja terveyspalveluilla on ainutlaatuinen mahdollisuus tukea apua hakeneiden nuorten yhteiskuntaan kuulumista ja arvoa kansalaisina.

Periaattees ainut haave on vaan olla osa yhteiskuntaa. Mä voin tehä työtä ja mennä kotiin hyvällä mielellä päivän päätteeks et ’hei mä oon tehny oman osani’. Vähän siistiä. Pääsen maksaan laskuja ite. — Sellanen oma panos yhteiskunnassa on jostain syystä mulle semmonen varmaan isoin haave.


ALL YOUTH -tutkimushankkeessa haastatellun, Punaisen Ristin Nuorten turvataloilta apua hakeneen nuoren haave on selkeä: saada olla osa yhteiskuntaa. Saman haaveen jakavat miltei kaikki ne sosiaali- ja terveyspalvelujen apuun tukeutuneet nuoret, joita olemme kohdanneet ja tutkineet.

Kansalaisoikeudet kuuluvat jokaiselle nuorelle. Oikeutus aktiivisen kansalaisen kokemukseen ja vaikuttamismahdollisuudet kasautuvat kuitenkin niille nuorille, joilla menee muutenkin elämässä hyvin: on kannattelevia perhe- ja kaveriyhteisöjä, opiskelu- tai työpaikka ja harrastuksia, riittävästi rahaa, katto pään päällä sekä luottamusta ja tietoa yhteiskunnasta. Aktiivisen kansalaisuuden kokemusten kasautumista vain tietylle joukolle voi pitää vakavana perus- ja ihmisoikeusongelmana nuorten elämässä ja koko yhteiskunnassa. Kyse on myös nuorten yhteiskunnallisesta arvosta ja luottamuksesta: ulkopuolisuutta, häpeää, pettymyksiä tai epävarmuutta yhteiskunnassa kokeneiden nuorten voi olla vaikeaa tunnistaa omia vaikuttamismahdollisuuksiaan (Honkatukia ym. 2020; Suurpää, Huhta & Pitkänen 2023).

Voiko olla arvostettu kansalainen, jos ei käy koulussa tai töissä?

Tämän blogin toisen kirjoittajan, Jennin, väitöskirja osoittaa, että asetelma on vielä moniulotteisempi. Turvataloilta apua hakeneet nuoret, joista monet ovat turvautuneet lukuisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin nuoren elämänsä aikana, haastavat vallitsevaa käsitystä yhteiskunnallisesta osallistumisesta ja siten kansalaisoikeuksien toteutumisesta. Nuorten mielestä arvostetun kansalaisen asema yhteiskunnassa ei saisi rakentua vain sen varaan, miten hyvin nuori onnistuu löytämään paikkansa työelämässä tai koulutuspolulla.

Nuoret peräänkuuluttavat, että myös muita yhteiskuntaan osallistumisen tapoja pidettäisiin tärkeänä ja niihin olisi oikeus saada tukea: nuoret toimivat omissa yhteisöissään erilaisissa rooleissa, auttaen ja tukien toisiaan arjessa ja palvelujärjestelmässä. He rakentavat monin arkisin teoin sosiaalisesti ja ekologisesti kestävämpää yhteiskuntaa kuluttamalla vastuullisesti ja esittämällä mielipiteensä oman elämäntapansa kautta.

Hyvinvointipalveluilta nuoret toivovat yhteiskuntaan kuulumisen tarpeiden ja tavoitteiden laaja-alaista tarkastelua ja tukea, nuorten omia lähtökohtia kuunnellen ja arvostaen. (Kallio 2023.)

Sote-palveluissa vahvistuu tai murenee nuorten luottamus yhteiskuntaan


Käytännössä siis se, että ilmeisesti yhteiskuntaa kiinnostaa mun tai ihmisten mielenterveys vasta siinä kohtaa, jos se edistää tai häiritsee mun opiskelua tai työntekoa, mikä on musta suoraan sanottuna todella paskamaista.


Nuorisobarometri 2022 osoittaa, että mielenterveys- ja päihdepalveluista hoitoa hakeneiden nuorten yhteisösuhteet ja yhteiskuntaan kuulumisen kokemukset ovat muita barometriin vastanneita heikommat, katsottiinpa perhe- ja ystävyyssuhteita, koulu- ja harrastusyhteisöjä tai yhteiskunnan instituutioiden luottamuksen kokemuksia. Noin puolet näistä nuorista kokee kuuluvansa johonkin vähemmistöön.

Yhteiskunnan julmuutta on se, että yksinjääminen ja yksinpärjäämisen paineet näyttävät kasautuvan niille nuorille, jotka erityisesti tarvitsevat paitsi yhteisöllistä tukea ja yhteiskunnan huolenpitoa, myös tukea kansalaisoikeuksiensa toteutumiseen.

Monen mielenterveys- ja päihdepalveluista apua hakeneen nuoren matka yhteiskunnan vaikuttamisen keskustoihin on pitkä. Tämä ei tarkoita, etteikö yhteiskuntasuhdetta voisi lujittaa. Juuri tässä piilee nuoria tukevien palvelujen huima kansalaisvastuun potentiaali.

Palvelujen piirissä olevien nuorten yhteiskuntasuhde rakentuu palvelujen kautta

Nuorten mielenterveyden tukeminen sosiaalihuollossa ja matalan kynnyksen toiminnassa -tutkimushaastattelut tuovat esille, miten julkisen sektorin ja järjestöjen sosiaalipalvelujen piirissä olleiden nuorten yhteiskuntasuhde rakentuu pitkälti palvelujen kautta (Pitkänen ym. 2022; Suurpää, Huhta & Pitkänen 2023). Tutkimuksessa mukana olleiden nuorten mukaan juuri palvelukohtaamisissa konkretisoituu yhteiskunnan nuoriin kohdistama arvostus sekä ymmärrys heidän oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan.

Palvelujen saatavuus tai kohtaamisen laatu ovat nuorille kannanotto heidän arvostaan yhteiskunnassa. Nuorten kokemus epäinhimillisestä kohtaamisesta tai palvelujen kohtuuttoman pitkät jonot merkitsevät nuorelle nuorten heikkoa arvostusta yhteiskunnassa: meillä ei ole arvoa, meistä ei välitetä – tai meillä on arvo vain hyötyä tuottavina kansalaisina, kuten yllä siteerattu nuori toteaa (Pitkänen ym. 2022). Ja päinvastoin: nuoren kohtaaminen kokonaisena ihmisenä, joka yhdistyy kokemukseen kuulluksi, arvostetuksi ja ymmärretyksi tulemisesta, voi lujittaa merkittävällä tavalla yhteiskuntaan kuulumisen kokemuksia.

Nuorten kansalaisoikeuksien tukeminen on jokaisen nuoren kanssa toimivan aikuisen tehtävä

Nuoria hyvinvointipalveluissa kohtaavilla aikuisilla on merkittävä tehtävä nuorten kansalaisoikeuksien tukijoina ja siten koko yhteiskunnan demokratian vahvistajina. Yhteiskuntaan kuulumisen ja merkityksellisen toimijuuden kokemusten tiedetään parantavan fyysistä ja psyykkistä terveyttä. Ja etenkin mielenterveyden vuoksi yhä useammat nuoret hakeutuvat palveluihin.

Kukaan nuori ei ole liian ”huonossa kunnossa” ollakseen oikeutettu toimimaan yhteiskunnan merkityksellisenä jäsenenä. Sen sijaan yhteiskuntaan osallistumisen ja kuulumisen kokemukset ovat keskeinen osa nuorten hyvinvointia. Siksi näiden kokemusten vahvistaminen voi olla sosiaali- ja terveyspalveluiden luonteva tehtävä.

Nuorten kokonaisvaltainen kohtaaminen merkitsee sitä, että perus- ja ihmisoikeudet – taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset oikeudet sekä kansalais- ja poliittiset oikeudet – nähdään toisiinsa nivoutuvana kokonaisuutena, hyvinvointipalvelujen sektorista riippumatta. Nämä oikeudet tulevat nuorille tunnetuiksi, eletyiksi ja koetuiksi arjen kohtaamissa, ei vain paperilta luettuina.


Kirjoittaja

Leena Suurpää

Nuorten turvatalotoiminnan johtaja, nuorisotutkija

Punainen Risti

Kuva: Maria Santto

Kirjoittaja

Jenni Kallio

Nuorisotutkimuksen väitöskirjatutkija

Tampereen yliopisto

Kuva: Tomi Hanhiniemi


Tampereen yliopiston väitöstiedote Jenni Kallion väitöksestä ja etäosallistumislinkki 

Blogi on saanut inspiraatiota YOUNG-ohjelman 13.9.2023 järjestetystä Tutkimus, toivo ja toimijuus – ratkaisuja nuorten tulevaisuuden turvaksi sidosryhmätapaamisesta, jossa yhteistyökumppanit etsivät ratkaisuja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Kirjoittajat kiittävät nuoria ja blogissa viitattujen tutkimushankkeiden tutkijakollegoita yhteistyöstä ja antoisista keskusteluista!

Alla blogissa viitattujen tutkimusten julkaisuja:

Honkatukia, Päivi & Kallio, Jenni & Lähde, Miia & Mölkänen, Jenni (2020) Omana itsenä osa yhteiskuntaa: Itsenäistyvät nuoret aikuiset kansalaisina. Tampereen yliopisto. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-1731-7

Kallio, Jenni (2023) Eletty, opittu, kamppailtu: Itsenäistyvien nuorten kansalaisuuden rakentuminen institutionaalisessa järjestelmässä. Akateeminen väitöskirja. Tampereen yliopisto. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-3106-1

Pitkänen, Tuuli & Tourunen, Jouni & Huhta, Helena & Kaskela, Teemu & Takala, Janne & Helfer, Alix & Jurvanen, Susanna & Laine, Riku & Larivaara, Meri & Suurpää, Leena (2022) Nuorten mielenterveyden tukeminen sosiaalihuollossa ja matalan kynnyksen toiminnassa: Työntekijöiden ja nuorten näkemyksiä tarpeista ja toimintatavoista. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta, julkaisusarja 2022:65. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-169-8

Suurpää, Leena & Huhta, Helena & Pitkänen, Tuuli (2023) Läheis- ja yhteiskuntasuhteet mielenterveys- ja päihdeongelmiin apua hakeneiden nuorten resilienssin vahvistajina. Teoksessa Antti Kivijärvi (toim.) Läpi kriisien. Nuorisobarometri 2022. Helsinki: Valtion nuorisoneuvosto, opetus- ja kulttuuriministeriö, Nuorisotutkimusseura / Nuorisotutkimusverkosto. https://tietoanuorista.fi/nuorisobarometri/nuorisobarometri-2022/

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Nuori mies istumassa kalliolla kesäisessä ympäristössä.
Blogi
|
10.09.2024
Nuoret tarvitsevat keinoja ja aikuisten apua yksinäisyyden vähentämiseksi
Nuorena koettu yksinäisyys on monella tavalla haitallista. Nuoret eivät tiedä, mistä apua saisi, ja kynnys aikuisten puoleen kääntymiseen on korkea. Nuoret kuitenkin haluavat aikuisten apua yksinäisyyden torjuntaan ja toivovat, että huomiota kiinnitettäisiin myös turvallisten yhteisöjen luomiseen.
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki