Uutiset>Vieraskynä
17.03.2021

Uuden ajan johtaminen

Uuden ajan johtamiseen siirtymisessä on kyse sekä ajatuksellisesta että toiminnallisesta muutoksesta.

Johtamisen kehitysvaiheita

Modernin ajan johtamisen evoluutiossa on tunnistettavissa erilaisia kehitysvaiheita. Suurmiesten aikakaudella voidaan kuvata ajattelua, jossa valta keskitetään yhdelle henkilölle. Teollistumisen myötä syntyi ammattimaisen työnjohdon idea töiden jakamiseen ja kontrolliin. Vuosituhannen lopussa toimintaympäristön muuttuessa tietointensiivisemmäksi, nopeammaksi ja epävakaammaksi voimistui esimerkiksi transformatiivinen johtamisajattelu, joka painottaa muun muassa kehitystä, valmentamista ja työntekijöiden palvelemista.

Uuden ajan johtamisajattelu

Jokainen kehitysvaihe on vaatinut ison ajattelutavan muutoksen. Viimeisin johtamisen kehitysvaihe on kenties vasta aluillaan. Sitä voisi kutsua uuden ajan johtamisajatteluksi. Sen keskeinen ajatus on, että johtuminen tapahtuu enemmän vertais- ja asiakassuhteissa kuin esimies-alaissuhteissa. Valtaa ei keskitetä tai liitetä vain yhteen rooliin, vaan se nähdään enemmänkin prosessina, josta kaikki voivat sovitusti olla vastuussa. Uuden ajan johtamista kuvaavat sanat läpinäkyvyys, itse- ja yhteisöohjautuvuus sekä kollektiivinen päätöksenteko. Tällainen horisontaalinen johtamisajattelu törmää tietenkin moniin uskomuksiin esimerkiksi siitä, että ihminen ei voi toimia organisaatiossa fiksusti ilman auktoriteettia.

Uusi johtamisen aikakausi edellyttää useita ajattelutavan muutoksia. Tässä joitakin ehdotuksia uusiksi teeseiksi:

  1. Hierarkkisesta valta-ajattelusta jaettuun valtakäsitykseen
  2. Omistajuuden kaventamisesta sen leventämiseen ja uusiin omistusmuotoihin
  3. Alaistaitojen sijaan johtamisosaamista kaikille
  4. Suunnittelusta ei-tietämiseen ja tutkimiseen
  5. Kontrollista ja varmistamisesta resilienssiin, kykyyn reagoida
  6. Yksilönäkökulmasta yhteisöihin ja suhteisiin
  7. Siiloista ja organisaatiorajoista verkostoihin
  8. Hierarkkisesta yhteisölliseen päätöksentekoon
  9. Rajatusta tiedosta läpinäkyvään tietoon
  10. Ositetuista tehtävistä kokonaisuuden ymmärtämiseen ja merkityksiin
  11. Pelosta psykologiseen turvallisuuteen
  12. Faktatiedon käsitteestä kollektiiviseen tietoisuuteen

Verkostotyö kiteyttää uuden ajan johtamisen käytäntöjä, prosesseja ja rakenteita

Uuden ajan johtamisen verkosto (UAJ) on yksi kokeileva tapa tutkailla ja oppia yhteistyön ja johtamisen uusista muodoista. UAJ-verkosto sai alkunsa vuoden 2020 alkupuolella, kun aloimme haastatella mielenkiintoisia ja näkemyksellisiä johtamisen ammattilaisia. Tallensimme nämä haastattelut ja jaoimme niitä sosiaalisen median kautta eteenpäin. Kutsuimme ihmisiä mukaan kommentoimaan, kyselemään ja jakamaan omat kokemuksensa. Mielenkiintoisen sisällön jakaminen synnytti prosessin, joka suuntautuu ja ohjautuu eteenpäin mukana olevien ihmisten aktiivisuuden ja jatkokysymysten kautta.

UAJ-verkoston ideana ei ole määritellä “totuutta” tai valtaperusteisesti olettaa, että joku johtaa sitä. UAJ-verkosto on oppiva ja kehkeytyvä yhteisö, jolle Howspace-alusta on tarjonnut tilan ilmentyä. Kuluneen vuoden aikana reilun 300 ihmisen verkostoksi kasvanut yhteisö on synnyttänyt myös virtuaalisia aamukahveja ja helmikuussa 2021 pidetyn Uuden ajan johtaminen kriisien keskellä -webinaarin. Webinaarissa pohdittiin huippuasiantuntijoiden paneelikeskustelun sekä case Vastaamon kautta sitä, mitä meidän olisi syytä oppia ilmiöistä, joiden äärellä nyt ja tulevaisuudessa olemme.

Uuden ajan johtaminen edellyttää yhteistyötä ja muuntuvia rakenteita

Uuden ajan johtamisen verkoston tavoitteena on synnyttää ja jakaa johtamisinnovaatioita. Tämä ideointi ja kehittely tapahtuu tavalla, johon Sitran Megatrendit 2020 -raportti viittaa: uudenlaiset heimot ja yhteisöt synnyttävät ajasta ja paikasta riippumatonta yhteistä ajattelua.

Uudenlaiseen ajatteluun ja yhteistyön muotoon siirtyminen ei ole “läpihuutojuttu”, vaan se edellyttää koko organisaation systeemin muuntumista ja oppimista. Kyse on samaan aikaan sekä ajatuksellisesta että toiminnallisesta muutoksesta. Onnistuakseen tämä edellyttää muun muassa sitä, että ymmärretään organisaation evoluution vaihe ja muutosta tuetaan samaan aikaan monesta suunnasta. Prosessi tarvitsee johtamista ja rakenteita, mutta ne ovat erilaisia kuin ennen. Siksi kutsumme prosessin mahdollistamista uuden ajan johtamiseksi.


Kirjoittaja

Sebastian Siukonen

Kirjoittaja

Vesa Purokuru

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Nuori mies istumassa kalliolla kesäisessä ympäristössä.
Blogi
|
10.09.2024
Nuoret tarvitsevat keinoja ja aikuisten apua yksinäisyyden vähentämiseksi
Nuorena koettu yksinäisyys on monella tavalla haitallista. Nuoret eivät tiedä, mistä apua saisi, ja kynnys aikuisten puoleen kääntymiseen on korkea. Nuoret kuitenkin haluavat aikuisten apua yksinäisyyden torjuntaan ja toivovat, että huomiota kiinnitettäisiin myös turvallisten yhteisöjen luomiseen.
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki