Uutiset>Uutiset
09.04.2025

Itlan vuosikertomus 2024 on julkaistu – Kohti lapsi- ja perhemyönteistä hyvinvointiyhteiskuntaa

Vuonna 2024 julkaisimme Itlan uuden strategian. Siinä visioksi määriteltiin lapsi- ja perhemyönteinen hyvinvointiyhteiskunta 2040. Tutustu Itlan vuoden 2024 muihin kohokohtiin juuri julkaistusta vuosikertomuksesta.

Laadimme viime vuonna Itlalle uuden strategian, joka suuntaa toimintamme kohti hyvinvointiyhteiskuntaa, jossa lapset, nuoret ja kaikki perheet voivat kasvaa, kukoistaa ja osallistua aktiivisesti tulevaisuuden rakentamiseen. Visiomme on lapsi- ja perhemyönteinen hyvinvointiyhteiskunta vuonna 2040.

Visioon tarvittavaa muutosta edistämme toiminnassamme kolmen vaikuttavuustavoitteen kautta:

  • Lapsi- ja perhemyönteinen Suomi: Lapset, nuoret ja vanhemmat ovat aktiivisia tulevaisuuden tekijöitä. Lasten, nuorten, perheiden ja tulevien sukupolvien arvostus näkyy asenteissa, julkisessa keskustelussa, päätöksenteossa sekä käytännön teoissa.
  • Lapsinäkökulmainen tieto käyttöön: Laadukas ja monipuolinen lapsinäkökulmainen tieto lisää ymmärrystä päätöksenteossa lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi muuttuvassa maailmassa.
  • Lapsilähtöiset kasvuympäristöt ja palvelut: Lapsilähtöiset kasvuympäristöt ja palvelut tukevat lasten, nuorten ja perheiden pärjäävyyttä yhteistyössä, vaikuttavasti ja uudistuen.

”Visiomme lapsi- ja perhemyönteisestä hyvinvointiyhteiskunnasta 2040 toimii meille paitsi johtotähtenä, myös laajempana keskustelunavauksena, millaista tulevaisuutta ja hyvinvointiyhteiskuntaa Suomessa halutaan rakentaa”, kertoo Itlan toimitusjohtaja Katri Vataja.


Mielenterveyden tukea, laajenevaa yhteisövaikuttavuustyötä ja oppeja tutkimuksesta

Kasvun tuki -työssä keskityimme vaikuttavan mielenterveyden tuen edistämiseen. Kehitimme ja pilotoimme muun muassa psykososiaalisten menetelmien arviointityökalu Kuusion, jonka avulla voidaan tuottaa tietoa menetelmien käyttöympäristöön sopivuudesta hyvinvointialueille menetelmien valinnan tueksi.

Yhteisövaikuttavuustyössä uudistimme lapsiperheiden palveluita ja tuimme hyvää arkea ja resilienssiä. Yhteisövaikuttavuustyössä on mukana viisi aluetta ja mukaan liittymistä valmisteltiin neljän uuden hyvinvointialueen kanssa: Keski-Suomi, Varsinais-Suomi, Länsi-Uusimaa ja Kymenlaakso.

Vahvistimme ihmislähtöistä hyvinvointijohtamista, jossa päätöksenteko ja palvelutoiminta kykenevät uudistumaan yhdessä ja tarvelähtöisesti. Johtamiskoulutusten kurssilaiset hakivat innostusta ja inspiraatiota hyvinvoinnin ja palveluiden kehittämiseen Skotlannista, missä on onnistuttu siirtymään organisaatiokeskeisestä palveluntuottamisesta ihmislähtöiseen malliin ja rakentamaan myös osallisuutta.

Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen -ohjelman viimeisenä vuonna toteutettu tutkimus porautuu köyhyyden ylisukupolvisuuteen ja toimiin, joilla lapsiperheköyhyyttä voidaan vähentää. Myös strategisen tutkimuksen PANDEMICS-ohjelma päättyi, ja sen tulokset taas kertovat, miten varautua paremmin kriiseihin ja kriisinhallintaan tulevaisuudessa.

Itlan vuosi 2024 lukuina

Lukuja Itlan vuodesta 2024

Lisätietoja

Katri Vataja

Toimitusjohtaja

CEO

katri.vataja@itla.fi

040 702 0899

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Vaaleatukkainen lapsi leikkii autoilla liikennematon päällä
Blogi
|
16.04.2025
Yhteisövaikuttavuustyössä tärkeintä on säilyttää asiakas keskiössä
Yhteisövaikuttavuustyö etenee mainiosti Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeessä. Yhteisjohtamisen käytäntöjen kanssa on päästy vauhtiin, ja parhaillaan käynnistetään asiakastyön yhteisiä rakenteita. Haastavinta muutoksen toteuttamisessa on erilaisten näkökulmien kohtaaminen. Ratkaisu on vuorovaikutus.
Tapahtumat
Psykososiaalisten menetelmien onnistunut käyttöönotto lasten ja nuorten palveluissa
Onnistuneen implementoinnin eli käyttöönoton webinaarisarja toteutuu jälleen! Tällä kertaa tutustumme konkreettisiin työkaluihin, jotka helpottavat psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa lasten ja nuorten palveluissa. Luvassa on myös inspiroivia puheenvuoroja muutoksen johtamisesta!
Ma 26.5.-29.9.2025
Klo 13-15
Teams
Kasvun tuki
Pöydällä on Kasvun tuki -aikakauslehtiä.
Artikkelit
|
15.04.2025
Implementoinnin tulosten arviointi mittareilla – kirjallisuuskatsaus
Implementoinnin tulosten arviointiin on useita mittareita, mutta tutkimusta niiden hyödyntämisestä osana laajamittaista psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa ei juurikaan ole. Kasvun tuki -aikakauslehden ennakkojulkaisuna ilmestyvässä tutkimusartikkelissa kartoitetaan, millaisia mittareita palvelujärjestelmässä voitaisiin käyttää, kun arvioidaan psykososiaalisten menetelmien juurtumista.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Värikäs keinuhevonen, pöytä ja tuoli.
Blogi
|
14.04.2025
Etelä-Pohjanmaalla on sitouduttu verkostomaiseen perhekeskustoimintaan – uudessa Seinäjoen perhekeskuksessa palvelut myös fyysisesti saman katon alla
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella verkostomainen perhekeskustoiminta on saatu hyvin käyntiin. Seinäjoen uudessa perhekeskuksessa yhteiseen toimintaan kannustaa myös fyysisesti saman katon alla toimiminen. Palvelualuejohtaja Satu Mäki-Fossin mukaan perhekeskustyössä on tärkeää nähdä kokonaiskuva ja se, miten nyt valitut toimet vaikuttavat pitkällä aikavälillä.
Johtamiskoulutus
Yhteisövaikuttavuus
Taapero istuu eduskunnan valtiosalin lattialla.
Uutiset
|
11.04.2025
Lasten hyvän kasvun tukeminen edellyttää sitoutumista, ekosysteemimäistä kehittämistä & hallituskaudet ylittäviä tavoitteita  
Itla kutsui alkuvuonna tutkijoita, johtajia, 3. sektorin edustajia ja käytännön ammattilaisia keskustelemaan Suomen tulevaisuuden avainkysymyksestä: mitä pitäisi tehdä, jotta lapsemme ja nuoremme voisivat kasvaa täyteen potentiaaliinsa ja saada siihen tarvitsemaansa tukea? Vastaus tarjoaa konkreettisia keinoja Sotevisio 2030 -työhön, ja se on lähetetty sosiaali- ja terveysministeriöön.
Sotevisio 2030
Kasvun tuki -aikakauslehtiä pöydällä, yksi selailtavana.
Uutiset
|
10.04.2025
Kasvun tuki -aikakauslehti nousi JUFO-luokkaan
Kasvun tuki -aikakauslehti on saavuttanut tason 1 Julkaisufoorumin luokituksessa. Taso 1 on luokituksen perustaso, jota korkeammalle tasolle nousevat vain harvat julkaisukanavat. Luokitukseen pääseminen nostaa Kasvun tuki -lehden arvostusta tiedeyhteisössä.
Kasvun tuki -aikakauslehti