#
Keinoja mielenterveyden ja käyttäytymisen tukemiseen varhaiskasvatuksessa ja kouluissa
Miten lasten ja nuorten mielenterveyttä voidaan edistää varhaiskasvatuksessa ja koulussa? Entä kuinka voidaan tukea käyttäytymisellä tai mielenterveydellä oireilevaa lasta tai nuorta? Tutustu konkreettisiin ja tutkimusperustaisiin keinoihin, joiden avulla voidaan vahvistaa lapsen ja nuoren toivottua käyttäytymistä ja mielen hyvinvointia.

Hyvinvoiva mieli oppii ja oppiva mieli voi hyvin

Varhaiskasvatuksella ja kouluilla on ainutlaatuinen mahdollisuus edistää jokaisen lapsen ja nuoren myönteistä kasvua sekä mielenterveyttä. Kun lapsen tai nuoren mieli voi hyvin, oppiminen on mahdollista – ja kun oppiminen sujuu, se vahvistaa myös psyykkistä hyvinvointia.

Mitä pitkäjänteisemmin lapsen hyvinvointia ja mielenterveyttä vahvistetaan ja mitä aikaisemmin lapsi saa tarvitsemansa tuen, sitä vahvemman perustan se luo hänen hyvinvoinnilleen ja oppimiselleen.

Mielenterveyden ja toivotun käyttäytymisen tukemisessa on keskeistä nostaa esiin lapsen ja nuoren voimavaroja ja vahvuuksia sekä vahvistaa myönteistä ilmapiiriä päiväkodissa ja koulussa. Hyvinvointiin ja mielenterveyteen panostava toimintakulttuuri edistää lasten ja nuorten osallisuutta ja rakentuu sujuvassa yhteistyössä ammattilaisten ja perheiden kanssa.

Itlassa kehitetään varhaiskasvatuksen ja koulun ammattilaisille materiaaleja ja verkkokursseja, jotka tarjoavat tutkittua tietoa sekä konkreettisia keinoja mielenterveyden ja käyttäytymisen tukemiseksi.

Keinoja käyttäytymisen tukemiseen

Käyttäytymisen tuen kurssikokonaisuus

Syvennä osaamistasi lasten ja nuorten käyttäytymisen tukemisesta ilmaisten verkkokurssien avulla! Kursseilla käydään läpi käyttäytymisen tuen perusteita aina ryhmän tukemisesta kohti kohdennetumpaa ja yksilöidympää tukea.


Tukea arkeen! -opas

Tukea arkeen! -oppaaseen on koottu fyysiseen, psykososiaaliseen ja pedagogiseen oppimisympäristöön liittyviä keinoja, joiden avulla voi tukea käyttäytymisellään reagoivia lapsia ja vahvistaa heidän toivottua käyttäytymistään. Keinot perustuvat tutkittuun tietoon.


Keinoja mielenterveyden tukemiseen

Tulossa: Opas mielenterveyden edistämiseen ja tukemiseen kouluyhteisöissä

Millaiset tekijät tutkitusti vahvistavat mielen hyvinvointia kouluyhteisössä? Mitä ovat mielenterveyttä tukevat taidot ja kuinka ne istuvat opetussuunnitelmaan? Miten tukea kannattaa suunnitella ja tarjota koulussa, kun lapsen tai nuoren mieli oireilee? Entä miten koulun mielenterveystyötä voi johtaa?

Hyvinvoiva mieli oppii – oppiva mieli voi hyvin -opas tarjoaa tutkittua tietoa mielenterveyden edistämiseksi ja tukemiseksi kouluyhteisössä. Oppaan tuottamisesta on vastannut laaja ryhmä opetuksen, opiskelu- ja terveydenhuollon asiantuntijoita.

Opas sisältää muun muassa:

  • hyviä käytänteitä toimintakulttuurin ja yhteisöllisen työn johtamiseen
  • askeleet systemaattiseen ja pitkäjänteiseen työhön
  • konkreettisia käytännön keinoja  
  • tukea monitoimijaiseen vuoropuheluun ja yhteistyön vahvistamiseen

Opas julkaistaan tällä sivustolla 10.11.2025.

Ota yhteyttä

Piia Karjalainen

Kehittämispäällikkö

Development Manager

Kasvun tuki KI

piia.karjalainen@itla.fi

040 662 4821
Päivi Uro

Asiantuntija

Specialist

Kasvun tuki KI

paivi.uro@itla.fi

040 531 1428
Anniina Pesonen

Asiantuntija

Specialist

Kasvun tuki KI

anniina.pesonen@itla.fi

045 638 7122