Uutiset>Uutiset
13.06.2023

Ohjaako Nuorten kompassi oikeaan suuntaan? Nuorille suunnattu menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa

Kasvun tuki arvioi Nuorten kompassi -menetelmän, joka on ensimmäisiä arvioitavana olleita nuorille suunnattuja interventioita. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä.

Nuorten kompassi on hyvinvointiohjelma, jota nuoret ovat olleet mukana kehittämässä alusta asti. Menetelmä on nyt arvioitavana Kasvun tuessa.

– On hienoa, että pääsemme nyt arvioimaan Nuorten kompassi -menetelmää, sillä nuorille suunnattuja interventioita on arvioitu Kasvun tuessa vasta vähän, sanoo Itlan tiedeasiantuntija ja Kasvun tuki -aikakauslehden päätoimittaja Marko Merikukka.

Menetelmässä harjoitellaan hyvinvointitaitoja

Menetelmän kohderyhmänä ovat erityisesti 9.-luokkalaiset, mutta sitä on käytetty myös 7.–8.-luokkalaisille sekä toisen asteen opiskelijoille opintojen alkuvaiheessa. Viisi viikkoa kestävä verkkopohjainen interventio on jaettu viikoittaisiin etappeihin, joissa harjoitellaan hyvinvointitaitoja.

Menetelmä on avoimesti saatavissa kaikkien käyttöön, ja nuori voi käyttää sitä itsenäisesti tai ammattilaisen tukemana. Nuorten kompassi -menetelmä sopii myös ryhmässä käytettäväksi.

Nuorten kompassi -menetelmää on kehitetty vuodesta 2017 alkaen osana Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen tutkimushanketta. Jyväskylän yliopistossa on myös menetelmän kotipesä, josta käsin sitä pyritään levittämään ja juurruttamaan.

Menetelmän taustalla on hyväksymis- ja omistautumisterapia (HOT). Interventio on ensimmäisiä kyseiseen terapiaan pohjautuvia nuorille suunnattuja verkkopohjaisia menetelmiä. Aiemmin vastaavia on ollut käytössä yliopisto-opiskelijoille.

Arviot systemaattisina katsauksina

Kasvun tuen menetelmäarviot tehdään systemaattisina katsauksina. Arvioinneissa selvitetään, onko arvioitavana olevalla psykososiaalisella menetelmällä suoraa tai välillistä näyttöön perustuvaa vaikuttavuutta johonkin tiettyyn lasten ja nuorten mielenterveyttä edistävään tutkimuskohteeseen suomalaisessa kontekstissa.

– Katsauksissa arvioidaan menetelmän kuvaus, teoreettinen perusta, vaikuttavuus ja implementointivalmius, kertoo Itlan tutkimuskoordinaattori Lotta Heikkilä.

– Systemaattisten katsausten avulla saadaan luotettavampaa tietoa, sillä niissä tietokannoista haetaan kaikkea menetelmästä tehtyä tutkimusta.

Menetelmäarvio Nuorten kompassista tullaan julkaisemaan Kasvun tuki -aikakauslehdessä.

Lisätietoa menetelmästä on Nuorten kompassin verkkosivuilla.


Lisätietoja

Marko Merikukka

Tiedeasiantuntija

Tutkimusetiikan tukihenkilö

Science Specialist

Research Integrity Adviser

Kasvun tuki

marko.merikukka@itla.fi

040 647 5565

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Vieraskynä
|
17.01.2025
The future of health and social care: Perspectives from Finland and Scotland
Last autumn, students from the Childhood Builders leadership training programme visited Scotland. Through this exchange, leaders from Finland and Scotland shared valuable lessons and experiences in advancing equitable, inclusive, and resilient leadership in health and social care. The lessons learned in Scotland and Finland offer a clear call to action: the future of health and social care depends on leaders willing to listen, collaborate, and lead with courage.
johtaminen
Johtamiskoulutus
Puisella pöydällä erivärisiä palapelin osia.
Blogi
|
17.01.2025
Psykososiaalisten menetelmien valinta on iso muutosjohtamisen haaste
Oma Hämeen ja Itlan lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien arviointipilotti toi esiin paitsi tärkeää tietoa menetelmistä, myös isoja muutosjohtamisen haasteita. Menetelmät on usein otettu käyttöön osana hanketyötä, irrallaan operatiivisesta johtamisesta, tiukassa aikataulussa ja lyhyellä varoitusajalla. Jatkossa hyvinvointialueella tarvitaan yhteinen suunnitelma siitä, mitä, miten ja missä menetelmiä käytetään.
Kasvun tuki
Nuori nainen ja kaksi lasta laskevat iloisina pulkalla mäkeä aurinkoisena päivänä.
Uutiset
|
15.01.2025
Tulipalojen sammuttamisen sijaan pitkäjänteistä hyvän kasvun tukea lapsen arjessa   
Viime syksynä joukko tutkijoita, johtajia, kolmannen sektorin edustajia ja käytännön ammattilaisia kokoontui Itlaan keskustelemaan Suomen tulevaisuuden ydinkysymyksestä: mitä tarvitaan, jotta lapsemme ja nuoremme voisivat hyvin? Vastaus tarjoaa painokkaita eväitä parhaillaan käynnissä olevaan Sotevisio 2030 -työhön, ja se lähetettiin sosiaali- ja terveysministeriöön joulun alla.
Sotevisio 2030
Blogi
|
15.01.2025
Eletään lapsen lailla – huolenpitoa, rakkautta ja liikkumisen iloa 
Lapsen hyvä elämä on riippuvainen aikuisten toimista. Ensimmäiset tuhat päivää ovat erityisen tärkeitä ja voivat vaikuttaa aikuisuuteen asti. Itlan visiona on lapsiystävällinen Suomi. Sitä rakennetaan huolehtimalla niin lasten kuin vanhempien hyvinvoinnista – unohtamatta lapsenmielisyyttä aikuisenakaan!
Strategia
Lapsia pelaamassa liikuntasalissa.
Uutiset
|
08.01.2025
ADHD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhemmille tarkoitettu Strategia-menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Strategia-menetelmän, joka on tarkoitettu ADHD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhemmille. Strategia-menetelmä on uudenlainen lisäys Kasvun tuen menetelmäpankkiin, sillä se on vanhemmille tarkoitettu kurssi, jolle pääsyn edellytyksenä on lapsen diagnoosi. Tällaisia menetelmiä ei ole aiemmin arvioitu Kasvun tuessa. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Kaksi henkilöä pöydän ääressä vastakkain edessään kannettavat tietokoneet.
Uutiset
|
19.12.2024
Syksyn menetelmäarvioinnin koulutus tuplasi arvioitsijoiden lukumäärän
Marraskuussa järjestetyssä menetelmäarvioitsijoiden koulutuksessa leivottiin 26 uutta arvioitsijaa, mikä on lähes yhtä paljon kuin aiempien koulutusten osallistujat yhteensä. Kaksipäiväisessä koulutuksessa perehdyttiin arvioinnin osa-alueisiin, mutta aikaa jäi myös keskustelulle. Arviointityönsä ensi vuonna aloittavat arvioitsijat saivat koulutuksesta hyötyä paitsi tutkimukseen myös käytännön työhön.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät