Uutiset>Blogi
02.05.2024

Oma Häme valitsi pilottiprojektissa arvioitavat menetelmät 

Oma Hämeen ja Itlan lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien arviointipilotti etenee. Projektin ensimmäisessä vaiheessa Oma Hämeessä karsittiin yli 20 menetelmän joukosta seitsemän, joiden vaikuttavuutta ja soveltuvuutta arvioidaan uudella, Suomessa ensimmäistä kertaa käytettävällä työkalulla. 

Valintakriteerit olivat selkeät: arvioitavien menetelmien tulee olla käytössä Oma Hämeessä ja yli viiden työntekijän pitää osata käyttää niitä. Lisäksi päätettiin arvioida yksi potentiaalinen uusi menetelmä eli  ahdistuneisuuden lyhytinterventio.

Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeessä on tällä hetkellä käytössä 23 lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon tarkoitettua psykososiaalista menetelmää. Itlan ja Oma Hämeen yhteisen pilotin tarkoitus on tuottaa Oma Hämeelle tietoa, jonka pohjalta se voi päättää mitä menetelmiä tullaan jatkossa ylläpitämään koko hyvinvointialueella. Tavoitteena on parantaa lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä, hoitoa ja seurantaa.  


”Karsinta oli lopulta kohtuullisen yksinkertaista. Pohdimme etukäteen mitä tarpeita meillä on, millaisiin rakenteisiin menetelmiä istutetaan ja miten terapiatakuun mahdollinen tulo vaikuttaa. Myös Oma Hämeen arvot ja strategia helpottivat valintaa”, projektiasiantuntija Saija Suuronen kertoo.  


Projektin ensimmäisessä vaiheessa Oma Häme valitsi pilotissa arvioitavat menetelmät. Tavoitteena oli valita menetelmiä eri oireyhtymiin ja eri-ikäisille sekä myös sellaisia, jotka huomioivat koko perheen.

 ”Karsinta oli lopulta kohtuullisen yksinkertaista. Pohdimme etukäteen mitä tarpeita meillä on, millaisiin rakenteisiin menetelmiä istutetaan ja miten terapiatakuun mahdollinen tulo vaikuttaa. Myös Oma Hämeen arvot ja strategia helpottivat valintaa”, projektiasiantuntija Saija Suuronen kertoo.  

Suuronen korostaa keskustelun merkitystä. Oma Hämeessä kuraattoreiden, terveydenhoitajien, sosionomien ja psykiatristen sairaanhoitajien esihenkilöt selvittivät ensin työntekijöiden menetelmäosaamista. Sen jälkeen perhekeskuksen ylilääkäri sekä perhekeskus- ja projektiasiantuntijat tekivät yhteisen keskustelun pohjalta esityksen perhekeskuksen johtotiimille, joka hyväksyi valinnat ja lisäsi dialogin jälkeen mukaan vielä yhden menetelmän. 

Mitä vähemmän rahaa, sitä enemmän on satsattava vaikuttavuuteen

Saija Suuronen odottaa uuden Kuusio-arviointityökalun parantavan palveluiden kehittämistä ja fokusointia Oma Hämeessä. 

”Kuusio antaa esihenkilöille välineen arvioida laajaa ja vaihtelevaa koulutustarjontaa: mitkä menetelmät auttavat lapsia ja nuoria parhaiten, ja miten voimme vahvistaa Oma Hämeessä olevaa korkeatasoista osaamista entisestään.” 

”Mitä vähemmän rahaa hyvinvointialueilla on käytössä, sitä enemmän on satsattava vaikuttavuuteen. Haluamme auttaa asukkaita korkealaatuisilla palveluilla myös tulevaisuudessa ja varmistaa, että sen minkä teemme, teemme laadukkaasti ja hyvin.”

Seuraavaksi vuorossa menetelmäkuvaukset ja testiarviointi 

Pilotin seuraavassa vaiheessa Oma Häme kirjoittaa menetelmäkuvaukset kolmesta valitusta menetelmästä (IPC, Cool-Kids ja ART) ja Itla neljästä (Vahvuutta vanhemmuuteen, Ali, Lapset puheeksi -keskustelu ja Ihmeelliset vuodet).  

Ajankäytön selvittämiseksi Itla ja Oma Häme aikovat myös testiarvioida yhden menetelmän (IPC) soveltuvuutta ja käyttöönoton edellytyksiä Kuusio-työkalulla.  

”Tavoitteena on haarukoida kysymykset, joihin pitäisi valmistautua etukäteen ja selvittää kuinka paljon aikaa yhden menetelmän arviointiin menee. Tämän perusteella suunnittelemme muiden menetelmien arvioinnin aikataulun”, kertoo projektia johtava Itlan asiantuntija Noora Seilo

Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä, hoitoa ja seurantaa parannetaan Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeen ja Itlan puoli vuotta kestävässä pilottiprojektissa. Siinä arvioidaan mielenterveysongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn tarkoitettujen psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuutta ja soveltuvuutta uudella, Suomessa ensimmäistä kertaa käytettävällä Kuusio-työkalulla.   

Kerromme arviointiprosessin etenemisestä verkkosivuillamme sekä Itlan ja Oma Hämeen somekanavissa ensi syksyyn asti. Täältä pääset tutustumaan aiemmin julkaistuihin blogeihin ja videoihin. Hyppää mukaan! 

#OmaHämeOmatMenetelmät

Kirjoittaja
Noora Seilo

Toimin Itlassa kehittämispäällikkönä Kansallinen implementointiosaaminen lasten ja nuorten kasvun tueksi -hankkeessa (Kasvun tuki KI).

Tutustu asiantuntijaan

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki
Opiskelija ja opettaja tekevät yhdessä tehtäviä.
Blogi
|
Päivi Uro
|
06.08.2024
Mikä avuksi, kun koulun arki on yhtä hälinää ja hässäkkää?
Ymmärrys ja keinot tukea käyttäytymisellään reagoivia oppilaita voivat edistää koko ryhmän hyvinvointia ja vähentää haastavia tilanteita koulupäivän aikana.
Kasvun tuki