Uutiset>Blogi
02.05.2024

Oma Häme valitsi pilottiprojektissa arvioitavat menetelmät 

Oma Hämeen ja Itlan lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien arviointipilotti etenee. Projektin ensimmäisessä vaiheessa Oma Hämeessä karsittiin yli 20 menetelmän joukosta seitsemän, joiden vaikuttavuutta ja soveltuvuutta arvioidaan uudella, Suomessa ensimmäistä kertaa käytettävällä työkalulla. 

Valintakriteerit olivat selkeät: arvioitavien menetelmien tulee olla käytössä Oma Hämeessä ja yli viiden työntekijän pitää osata käyttää niitä. Lisäksi päätettiin arvioida yksi potentiaalinen uusi menetelmä eli  ahdistuneisuuden lyhytinterventio.

Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeessä on tällä hetkellä käytössä 23 lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon tarkoitettua psykososiaalista menetelmää. Itlan ja Oma Hämeen yhteisen pilotin tarkoitus on tuottaa Oma Hämeelle tietoa, jonka pohjalta se voi päättää mitä menetelmiä tullaan jatkossa ylläpitämään koko hyvinvointialueella. Tavoitteena on parantaa lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä, hoitoa ja seurantaa.  


”Karsinta oli lopulta kohtuullisen yksinkertaista. Pohdimme etukäteen mitä tarpeita meillä on, millaisiin rakenteisiin menetelmiä istutetaan ja miten terapiatakuun mahdollinen tulo vaikuttaa. Myös Oma Hämeen arvot ja strategia helpottivat valintaa”, projektiasiantuntija Saija Suuronen kertoo.  


Projektin ensimmäisessä vaiheessa Oma Häme valitsi pilotissa arvioitavat menetelmät. Tavoitteena oli valita menetelmiä eri oireyhtymiin ja eri-ikäisille sekä myös sellaisia, jotka huomioivat koko perheen.

 ”Karsinta oli lopulta kohtuullisen yksinkertaista. Pohdimme etukäteen mitä tarpeita meillä on, millaisiin rakenteisiin menetelmiä istutetaan ja miten terapiatakuun mahdollinen tulo vaikuttaa. Myös Oma Hämeen arvot ja strategia helpottivat valintaa”, projektiasiantuntija Saija Suuronen kertoo.  

Suuronen korostaa keskustelun merkitystä. Oma Hämeessä kuraattoreiden, terveydenhoitajien, sosionomien ja psykiatristen sairaanhoitajien esihenkilöt selvittivät ensin työntekijöiden menetelmäosaamista. Sen jälkeen perhekeskuksen ylilääkäri sekä perhekeskus- ja projektiasiantuntijat tekivät yhteisen keskustelun pohjalta esityksen perhekeskuksen johtotiimille, joka hyväksyi valinnat ja lisäsi dialogin jälkeen mukaan vielä yhden menetelmän. 

Mitä vähemmän rahaa, sitä enemmän on satsattava vaikuttavuuteen

Saija Suuronen odottaa uuden Kuusio-arviointityökalun parantavan palveluiden kehittämistä ja fokusointia Oma Hämeessä. 

”Kuusio antaa esihenkilöille välineen arvioida laajaa ja vaihtelevaa koulutustarjontaa: mitkä menetelmät auttavat lapsia ja nuoria parhaiten, ja miten voimme vahvistaa Oma Hämeessä olevaa korkeatasoista osaamista entisestään.” 

”Mitä vähemmän rahaa hyvinvointialueilla on käytössä, sitä enemmän on satsattava vaikuttavuuteen. Haluamme auttaa asukkaita korkealaatuisilla palveluilla myös tulevaisuudessa ja varmistaa, että sen minkä teemme, teemme laadukkaasti ja hyvin.”

Seuraavaksi vuorossa menetelmäkuvaukset ja testiarviointi 

Pilotin seuraavassa vaiheessa Oma Häme kirjoittaa menetelmäkuvaukset kolmesta valitusta menetelmästä (IPC, Cool-Kids ja ART) ja Itla neljästä (Vahvuutta vanhemmuuteen, Ali, Lapset puheeksi -keskustelu ja Ihmeelliset vuodet).  

Ajankäytön selvittämiseksi Itla ja Oma Häme aikovat myös testiarvioida yhden menetelmän (IPC) soveltuvuutta ja käyttöönoton edellytyksiä Kuusio-työkalulla.  

”Tavoitteena on haarukoida kysymykset, joihin pitäisi valmistautua etukäteen ja selvittää kuinka paljon aikaa yhden menetelmän arviointiin menee. Tämän perusteella suunnittelemme muiden menetelmien arvioinnin aikataulun”, kertoo projektia johtava Itlan asiantuntija Noora Seilo

Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä, hoitoa ja seurantaa parannetaan Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeen ja Itlan puoli vuotta kestävässä pilottiprojektissa. Siinä arvioidaan mielenterveysongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn tarkoitettujen psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuutta ja soveltuvuutta uudella, Suomessa ensimmäistä kertaa käytettävällä Kuusio-työkalulla.   

Kerromme arviointiprosessin etenemisestä verkkosivuillamme sekä Itlan ja Oma Hämeen somekanavissa ensi syksyyn asti. Täältä pääset tutustumaan aiemmin julkaistuihin blogeihin ja videoihin. Hyppää mukaan! 

#OmaHämeOmatMenetelmät

Noora Seilo.
Kirjoittaja
Noora Seilo

Toimin Itlassa kehittämispäällikkönä Kansallinen implementointiosaaminen lasten ja nuorten kasvun tueksi -hankkeessa (Kasvun tuki KI).

Tutustu asiantuntijaan

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Nuoria koulun käytävällä, yksi istumassa taustalla, kaksi selin etualalla.
Uutiset
|
08.05.2025
Yksinäisyydestä yhteisöihin – Kuntien sivistys- ja nuorisopalveluihin tarvitaan lisää osallisuuden kokemuksia
Lasten ja nuorten yksinäisyyden ja sosiaalisen ulossulkemisen kokemusten vähentämiseen ja ehkäisemiseen tähtäävän Right to Belong -hankkeen uusi tutkimus tarkastelee, millä tavoin yksinäisyyttä tunnistetaan kuntien sivistys- ja nuorisopalveluissa. Tutkimus painottaa osallisuuden kokemuksen merkitystä osana yhteisöihin kiinnittymistä ja yksinäisyyden ratkaisuja.
YOUNG-ohjelma
Alakouluikäinen lapsi hymyilee iloisesti koulun käytävällä.
Blogi
|
05.05.2025
Rannikon mallissa perheiden palveluohjaus auttaa sekä asiakkaita että ammattilaisia
Lapsiperheiden uusi palveluohjaus “Rannikon malli” on saanut runsaasti kiitosta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteessa, jossa sekä perheet että heitä tukevat ammattilaiset saavat tukea pulmiinsa yhdestä paikasta.
Uutiset
|
29.04.2025
Sitra avaa yhteistyössä Itlan kanssa rahoitushaun nuorten arjen hyvinvointia vahvistaville ratkaisuille
Sitran ja Itlan yhteistyössä toteuttamassa rahoitushaussa haetaan nuorten hyvinvointia ja arjen toimijuutta parantavia ratkaisuja. Hakuaika päättyy 30.5.2025 kello 12.
Rahoitus
Lapsi silittää raskaana olevan naisen vatsaa.
Tapahtumat
Nordic Marcé Congress 2025 – Preventing and treating perinatal mental health problems
We invite you to Turku to meet new and familiar faces to get inspired and discuss with Nordic colleagues. The topic of the congress is preventing and treating perinatal mental health problems.
23-24 September 2025
8.30-16.00
Radisson Blu Marina Palace, Turku, Finland
1000 ensimmäistä päivää
Tapahtumat
Miltä näyttää vauvaperheiden tulevaisuus Suomessa? Aamiaistilaisuus asiantuntijoille ja päättäjille
Miten voimme yhdessä tukea vauvaperheiden tulevaisuutta? Mitkä tekijät vahvistavat hyvinvointia ja mitkä luovat haasteita? Tervetuloa 3. kesäkuuta Lasipalatsiin nauttimaan aamiaista ja keskustelemaan vauvaperheiden tulevaisuudesta!
3.6.2025
9.00-11.00
Lasipalatsi, Palmusali, Mannerheimintie 22–24, Helsinki
Vanhemmuus
Vauvaperheet
Neljä iloista lasta juoksemassa käytävällä.
Uutiset
|
22.04.2025
Hyvinvointia ja suotuisaa kehitystä tukeva Lapset puheeksi  -keskustelu arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Lapset puheeksi -keskustelun, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten suotuisaa kehitystä ja ehkäistä mahdollisia ongelmia. Lapset puheeksi -keskustelun arvioiminen on tärkeää, sillä aiempi arvio on vuodelta 2017 ja menetelmä on laajasti käytössä. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät