Uutiset>Uutiset
23.05.2024

Miten saada työrauha kouluun ja päiväkotiin? Uusi verkkokurssi auttaa vahvistamaan yhteisön toivottua käyttäytymistä

Itlan verkkokurssi tarjoaa kattavan tietopaketin koululuokan tai varhaiskasvatusryhmän toivotun käyttäytymisen tukemiseen. Maksuton kurssi on osa Käyttäytymisellään reagoivien lasten ja nuorten tukeminen varhaiskasvatuksessa ja koulussa -opintokokonaisuutta, ja sen on rahoittanut sosiaali- ja terveysministeriö.

Yksi lapsi ei malta keskittyä tehtävien tekemiseen, toinen huutelee viittaamisen sijaan ja kolmas ajautuu herkästi riitoihin.

Työrauhan saaminen koululuokkaan tai päiväkotiryhmään ei aina ole helppoa.

Itlan verkkokurssi tarjoaa konkreettisia keinoja, jotka auttavat vahvistamaan koko koululuokan tai päiväkotiryhmän toivottua käyttäytymistä. Materiaalit nojaavat uusimpaan tutkimustietoon ja arjessa hyviksi havaittuihin käytäntöihin.

”Lapsi tai nuori voi reagoida vuorovaikutukseen, ympäristötekijöihin ja moniin muihin erilaisiin asioihin vetäytymällä, olemalla levoton tai uhmakas. Verkkokurssin tavoitteena on kasvattaa ymmärrystä käyttäytymisen taustalla olevista tekijöistä sekä sellaisista yleisen tuen keinoista, joilla kasvattajat voivat tukea tilannetta”, kertoo Itlan asiantuntija Päivi Uro.

Erilaisista psykososiaalisista, pedagogisista ja fyysiseen toimintaympäristöön liittyvistä toimintatavoista hyötyy koko koululuokka tai päiväkotiryhmä.

”Kannustava ja turvallinen ilmapiiri, yhdessä sovitut käyttäytymisodotukset, toivotun käyttäytymisen vahvistaminen kehumalla sekä sosioemotionaalisten taitojen opettaminen tukevat tutkitusti jokaisen lapsen ja nuoren toivottua käytöstä ja oppimista. Riippumatta siitä, onko heillä käytöspulmia vai ei”, kiteyttää Uro.

Suosittu täydennyskoulutus jatkuu

Nyt julkaistu verkkokurssi jatkaa Käyttäytymisellään reagoivien lasten ja nuorten tukeminen varhaiskasvatuksessa ja koulussa -kurssikokonaisuutta. Viidestä kurssista koostuvan kokonaisuuden kaksi ensimmäistä kurssia on julkaistu, ja loput kolme tullaan julkaisemaan vuosien 2024–2025 aikana.

Aiemmin julkaistu johdantokurssi on jo kerännyt suosiota: kurssille on rekisteröitynyt yli 700 opetus- ja kasvatusalan ammattilaista. Johdantokurssin on rahoittanut Opetushallitus ja muut kurssit sosiaali- ja terveysministeriö.

”Kurssit sopivat erittäin hyvin peruskoulun opettajien, varhaiskasvattajien, koulunkäynninohjaajien ja opiskeluhuollon henkilöstön täydennyskoulutukseksi. Ne kannattaa käydä järjestyksessä joko yksin tai yhdessä työkavereiden kanssa”, Itlan kehittämispäällikkö Piia Karjalainen suosittelee.

Rekisteröidy ilmaisille kursseille!

Lisätietoja

Piia Karjalainen, kehittämispäällikkö, Itla
piia.karjalainen[at]itla.fi, puh. 040 662 4821

Päivi Uro, asiantuntija, Itla
paivi.uro[at]itla.fi, puh. 040 531 1428

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Kaksi lasta leikkii lelulinnalla maton päällä.
Blogi
|
15.10.2024
Pohjois-Karjalassa rakennetaan haaveiden perhekeskusverkostoa   
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sotessa on rakennettu uutta perhekeskusverkostoa seitsemän vuoden ajan, viime vuosina yhteisövaikuttavuusperiaatteiden mukaisesti.
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Uutiset
|
14.10.2024
Tutkimus: Matala tulotaso ja stressi lisäävät ylisukupolvisen köyhyyden riskiä
Matala tulotaso ja stressi lisäävät ylisukupolvisen köyhyyden riskiä, kertovat Irene Bucelli ja Abigail McKnight tutkimuksessaan, jossa he tarkastelivat köyhyyden siirtymistä sukupolvelta toiselle. Tutkimus on tehty osana Itlan Samalta viivalta -ohjelmaa, ja siinä tarkasteltiin keskeisimpiä mekanismeja ja malleja, jotka selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tutkimus antaa myös suosituksia siitä, mitä toimia Suomessa kannattaisi tehdä ylisukupolvisen köyhyyden katkaisemiseksi.
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
09.10.2024
Lasten ja nuorten traumojen käsittelyyn sopivan TRT-menetelmän koulutus
Tervetuloa oppimaan uutta Teaching Recovery Techniques (TRT) -menetelmän hyödyntämisestä traumojen käsittelyssä! Olitpa sitten TRT-menetelmän konkari tai menetelmän käytöstä vasta kiinnostunut, saat koulutuksesta mukaasi uusia näkökulmia, tietoa ja käytännön vinkkejä.
8.11.2024
9.00-16.00
Helsinki ja etänä
Kasvun tuki
Kupillinen lattekahvia ja läppäri puisella pöydällä
Tapahtuma
|
09.10.2024
Alueellisen oppimisverkoston aamukahvit
Oletko hyvinvointialueen, kunnan tai kolmannen sektorin toimija, joka unelmoit vahvasti yhteen integroiduista palveluista? Merkitse kalenteriisi Itlan Alueellisen oppimisverkoston tämän syksyn ja ensi kevään huippukiinnostavat virtuaaliaamukahvit, jotka nautitaan kerran kuukaudessa perjantaisin.
22.11.2024-23.5.2025
8.15-9.00
Teams
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtuma
|
04.10.2024
 PANDEMICS-ohjelman päätöstilaisuus 
Tilaisuudessa esitellään ohjelman tuloksia ja toimenpidesuosituksia ja pohditaan sitä, miten seuraava koko yhteiskuntaa koskeva kriisi hallitaan Suomessa.
4.11.2024
13.00–15.00
Tiedekulma, Yliopistonkatu 4, Helsinki
PANDEMICS-ohjelma
Alakouluikäiset lapset leikkivät syksyisessä puistossa keltaisilla lehdillä.
Blogi
|
02.10.2024
Näkymä tuo lasten ja nuorten tueksi koko kylän  
Näkymä on digitaalinen työkalu, jonka avulla tamperelaisten ja oululaisten lasten ja nuorten arjessa mukana olevat ammattilaiset voivat kertoa anonyymejä havaintoja ja muutosehdotuksia lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista.
Näkymä
Yhteisövaikuttavuus