Uutiset>Uutiset
23.05.2024

Miten saada työrauha kouluun ja päiväkotiin? Uusi verkkokurssi auttaa vahvistamaan yhteisön toivottua käyttäytymistä

Itlan verkkokurssi tarjoaa kattavan tietopaketin koululuokan tai varhaiskasvatusryhmän toivotun käyttäytymisen tukemiseen. Maksuton kurssi on osa Käyttäytymisellään reagoivien lasten ja nuorten tukeminen varhaiskasvatuksessa ja koulussa -opintokokonaisuutta, ja sen on rahoittanut sosiaali- ja terveysministeriö.

Yksi lapsi ei malta keskittyä tehtävien tekemiseen, toinen huutelee viittaamisen sijaan ja kolmas ajautuu herkästi riitoihin.

Työrauhan saaminen koululuokkaan tai päiväkotiryhmään ei aina ole helppoa.

Itlan verkkokurssi tarjoaa konkreettisia keinoja, jotka auttavat vahvistamaan koko koululuokan tai päiväkotiryhmän toivottua käyttäytymistä. Materiaalit nojaavat uusimpaan tutkimustietoon ja arjessa hyviksi havaittuihin käytäntöihin.

”Lapsi tai nuori voi reagoida vuorovaikutukseen, ympäristötekijöihin ja moniin muihin erilaisiin asioihin vetäytymällä, olemalla levoton tai uhmakas. Verkkokurssin tavoitteena on kasvattaa ymmärrystä käyttäytymisen taustalla olevista tekijöistä sekä sellaisista yleisen tuen keinoista, joilla kasvattajat voivat tukea tilannetta”, kertoo Itlan asiantuntija Päivi Uro.

Erilaisista psykososiaalisista, pedagogisista ja fyysiseen toimintaympäristöön liittyvistä toimintatavoista hyötyy koko koululuokka tai päiväkotiryhmä.

”Kannustava ja turvallinen ilmapiiri, yhdessä sovitut käyttäytymisodotukset, toivotun käyttäytymisen vahvistaminen kehumalla sekä sosioemotionaalisten taitojen opettaminen tukevat tutkitusti jokaisen lapsen ja nuoren toivottua käytöstä ja oppimista. Riippumatta siitä, onko heillä käytöspulmia vai ei”, kiteyttää Uro.

Suosittu täydennyskoulutus jatkuu

Nyt julkaistu verkkokurssi jatkaa Käyttäytymisellään reagoivien lasten ja nuorten tukeminen varhaiskasvatuksessa ja koulussa -kurssikokonaisuutta. Viidestä kurssista koostuvan kokonaisuuden kaksi ensimmäistä kurssia on julkaistu, ja loput kolme tullaan julkaisemaan vuosien 2024–2025 aikana.

Aiemmin julkaistu johdantokurssi on jo kerännyt suosiota: kurssille on rekisteröitynyt yli 700 opetus- ja kasvatusalan ammattilaista. Johdantokurssin on rahoittanut Opetushallitus ja muut kurssit sosiaali- ja terveysministeriö.

”Kurssit sopivat erittäin hyvin peruskoulun opettajien, varhaiskasvattajien, koulunkäynninohjaajien ja opiskeluhuollon henkilöstön täydennyskoulutukseksi. Ne kannattaa käydä järjestyksessä joko yksin tai yhdessä työkavereiden kanssa”, Itlan kehittämispäällikkö Piia Karjalainen suosittelee.

Rekisteröidy ilmaisille kursseille!

Lisätietoja

Piia Karjalainen, kehittämispäällikkö, Itla
piia.karjalainen[at]itla.fi, puh. 040 662 4821

Päivi Uro, asiantuntija, Itla
paivi.uro[at]itla.fi, puh. 040 531 1428

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Nuori mies istumassa kalliolla kesäisessä ympäristössä.
Blogi
|
10.09.2024
Nuoret tarvitsevat keinoja ja aikuisten apua yksinäisyyden vähentämiseksi
Nuorena koettu yksinäisyys on monella tavalla haitallista. Nuoret eivät tiedä, mistä apua saisi, ja kynnys aikuisten puoleen kääntymiseen on korkea. Nuoret kuitenkin haluavat aikuisten apua yksinäisyyden torjuntaan ja toivovat, että huomiota kiinnitettäisiin myös turvallisten yhteisöjen luomiseen.
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki