Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Nyt sinulla on loistava mahdollisuus oppia uutta psykososiaalisten menetelmien adaptoinnista – eli menetelmien suunnitelmallisesta muokkaamisesta paikallisiin olosuhteisiin sopivaksi!
Tapahtumassa pääset kuulemaan adaptoinnin perusteista, uusimmasta tutkimustiedosta ja työkaluista, joista on apua menetelmien muokkauksessa. Luvassa on myös käytännön esimerkkejä Suomesta.
Onnistunut adaptointi edistää menetelmän käyttöä ja parantaa sen soveltuvuutta niin lapsille, nuorille ja perheille, kuin suomalaiseen palvelujärjestelmäänkin. Adaptoinnissa menetelmän muokkauksen tarve perustellaan ja toteutus kuvataan huolellisesti. Tämän avulla varmistetaan, että muokkaukset eivät vaaranna menetelmän vaikuttavuutta.
Tapahtuma on suunnattu erityisesti psykososiaalisia menetelmiä ylläpitäville organisaatioille, menetelmien käyttöönotosta vastaaville johtajille hyvinvointialueilla ja järjestöissä sekä psykososiaalisten menetelmien implementoinnin tutkijoille. Myös muut kiinnostuneet ovat hyvin tervetulleita! Tapahtuma on maksuton.
Kouluttajina ovat kansainvälinen adaptoinnin huippuasiantuntija professori Graham Moore Cardiffin yliopistosta sekä Itlan adaptoinnin asiantuntijat Noora Seilo ja Nina Mellenius.
Ohjelma
12.00 Tervetuloa, toimitusjohtaja Katri Vataja, Itla
12.05 Mikä ihmeen adaptointi? Tieteellinen toimittaja Noora Seilo ja asiantuntija Nina Mellenius, Itla
12.20 Why adapt interventions to new contexts? Key concepts, guidance and frameworks. Professori Graham Moore, Cardiffin yliopisto
13.35 Tauko – tarjolla smoothie, kahvia ja teetä
13.50 Q&A, luennoitsijat vastaavat osallistujien kysymyksiin. Kysymyksiä voi esittää englanniksi tai suomeksi.
14.40 Vinkkejä ja apuvälineitä omaan adaptointityöhön
15.00 Tapahtuma päättyy
Kouluttajien esittelyt
Graham Moore on sosiaalitieteiden ja kansanterveystieteen professori Cardiffin yliopistossa. Hän toimii johtamistehtävissä DECIPHer keskuksessa, Wolfsonin nuorten mielenterveyden keskuksessa, ESRC Ison-Britannian käyttäytymistutkimuksen johtokeskuksessa (BR-UK) sekä UKRI-rahoitteisessa RE-STAR-ohjelmassa. Mooren tutkimusaiheet keskittyvät interventioiden vaikutuksiin terveyserojen vähentämisessä, kuten epätasa-arvon vaikutuksiin ja alipalveltuihin ryhmiin kohdentuviin interventioihin. Hän on kansainvälisesti tunnettu sosiaalisten interventioiden arviointiin liittyvien innovaatioiden takia. Moore on myös ollut keskeisessä roolissa mukana kehittämässä ja kirjoittamassa laajasti siteerattua MRC-ohjeistusta prosessiarvioinnista. Yhdessä Evansin kanssa hän toimii myös yhteisvastuullisena tutkijana ja pääkirjoittajana MRC-NIHR-rahoitetussa ohjeistuksessa interventioiden soveltamisesta uusiin konteksteihin.
Noora Seilo on koulutukseltaan nuorisolääkäri ja lääketieteen tohtori. Hän on postdoc-tutkija Tampereen yliopistossa ja työskentelee asiantuntijana Itlan Kansallinen implementointi -hankkeessa näyttöön perustuvien psykososiaalisten menetelmien adaptoinnin parissa. Kansallinen implementointi -hanke edistää kansallisesti lasten, nuorten ja perheiden näyttöön perustuvien, vaikuttavien psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa.
Nina Mellenius on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri sekä toimii psykososiaalisten menetelmien työnohjaajana ja kouluttajana. Hän toimii myös väitöskirjatutkijana Turun yliopistossa Right to Belong -konsortiossa. Mellenius työskentelee asiantuntijana Itlan Kansallinen implementointi -hankkeessa näyttöön perustuvien psykososiaalisten menetelmien adaptoinnin parissa.
Lisätietoja
Nina Mellenius
Asiantuntija, Itla
nina.mellenius[at]itla.fi, puh. 040 1985 440