Uutiset>Blogi
23.05.2024

Hyviä uutisia Oma Hämeen & Itlan arviointipilotista: Kuusio toimii mainiosti 

Oma Hämeen ja Itlan lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien arviointipilotti on edennyt vaiheeseen, jossa uuden Kuusio-työkalun avulla arvioidaan menetelmien soveltuvuus ja käyttöönottomahdollisuudet koko hyvinvointialueelle. Kuusio on osoittautunut toimivaksi, mutta pilotin varrelle on ehtinyt sattua myös pieniä yllätyksiä – kuten kunnon testiprojektiin kuuluu.
Aikajana, joka kuvaa Itlan ja Oma Hämeen menetelmien arviointipilotin etenemistä.

Oma Hämeen ja Itlan pilotissa testattiin menetelmien vaikuttavuuden arviointia lyhyiden systemaattisten katsausten avulla. Tavoitteena on tarjota hyvinvointialueille nopeasti tietoa menetelmien vaikuttavuudesta silloin, kun saatavilla ei ole laajaan systemaattiseen katsaukseen perustuvaa arviota. (Katso video Itlan Nina Melleniuksen tunnelmista lyhyisiin systemaattisiin katsauksiin liittyvän koulutuksen jälkeen.) 


”Olen otettu siitä, miten rohkeasti menetelmäasiantuntijat tuovat esiin erilaisia näkökulmia menetelmän käytöstä. Tämä on todella tärkeää, sillä menetelmän pitää olla ammattilaisen kannalta oikeasti käytettävä, jotta se voi juurtua palvelujärjestelmään. Pelkkä vaikuttavuuden arviointi ei riitä”, pilottia johtava Itlan tieteellinen toimittaja Noora Seilo kertoo.  


Menetelmäosaajien näkemykset avainasemassa

Menetelmien soveltuvuus ja mahdollisuudet käyttöönottoon arvioidaan yksi kerrallaan Kuusion avulla pilotin arviointiryhmän kokouksissa. Ryhmään kuuluu menetelmän käyttäjiä, asiantuntijoita ja hyvinvointialueen päättäjiä. Jokaiseen arviointitapaamiseen varataan kaksi ja puoli tuntia aikaa, ja lisäksi valmistelu vie yhdeltä henkilöltä muutaman tunnin. Sen jälkeen laaditaan menetelmän kuuden osa-alueen osalta pisteyttävä arviointiraportti.   

”Olemme nyt arvioineen kaksi menetelmää, IPC:n ja Cool Kidsin, ja seuraavaksi on vuorossa Lapset puheeksi. Menetelmäosaajat ovat arvioineet käyttämiään menetelmiä todella taitavasti ja monipuolisesti”, pilottia johtava Itlan tieteellinen toimittaja Noora Seilo kertoo. 

 ”Olen otettu siitä, miten rohkeasti he tuovat esiin erilaisia näkökulmia menetelmän käytöstä. Tämä on todella tärkeää, sillä menetelmän pitää olla ammattilaisen kannalta oikeasti käytettävä, jotta se voi juurtua palvelujärjestelmään. Pelkkä vaikuttavuuden arviointi ei riitä.”  

Yllätykset kuuluvat pilottiin 

Menetelmien vaikuttavuuden arvioinnin yhteydessä kävi ilmi, että yhdestä pilottiin valitusta menetelmästä onkin Suomessa käytössä alkuperäisen lisäksi muokattu versio, ja Oma Hämeessä käytetään vielä näiden pohjalta sovelluttua muunnosta. Menetelmää on muokattu sen verran paljon, että alkuperäisen tilalle on syntynyt uusi, jonka vaikuttavuudesta ei ole vielä tutkimustietoa. Menetelmä päätettiin lopulta jättää pois pilottiprojektista.  

”Pieniä yllätyksiä on siis sattunut, mutta se kuuluu asiaan ja kuvastaa myös menetelmämaailman moninaisuutta ja ajoittaista haastavuutta”, Noora Seilo toteaa.    

”Kaiken kaikkiaan tunnelmamme ovat innostuneet ja odottavat! Kuusion toimivuus ja sen käytön sujuvuus on ollut positiivinen yllätys, ja olemme saaneet Oma Hämeestä hyvää palautetta. Toki työkalussa on vielä parannettavaa, mutta kehityskohteiden havaitseminen on pilotin tarkoituskin.”   

Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä, hoitoa ja seurantaa parannetaan Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeen ja Itlan puoli vuotta kestävässä pilottiprojektissa. Siinä arvioidaan mielenterveysongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn tarkoitettujen psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuutta ja soveltuvuutta uudella, Suomessa ensimmäistä kertaa käytettävällä Kuusio-työkalulla.   

Kerromme arviointiprosessin etenemisestä verkkosivuillamme sekä Itlan ja Oma Hämeen somekanavissa ensi syksyyn asti. Täältä pääset tutustumaan aiemmin julkaistuihin blogeihin ja videoihin. Hyppää mukaan! 

#OmaHämeOmatMenetelmät

Lisätietoja

Olethan yhteydessä, jos sinulla on kysyttävää Itlan ja Oma Hämeen arviointipilotista.

Noora Seilo

Kehittämispäällikkö

Development Manager

Kasvun tuki KI

noora.seilo@itla.fi

040 185 3725

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Lattialla istuvan nuoren jalat.
Uutiset
|
23.01.2025
Matalan kynnyksen mielenterveysapua nuorille tarjoava Walk in terapia -menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Walk in terapia -menetelmän, joka on tarkoitettu nuorille matalan kynnyksen mielenterveysavuksi. Walk in terapia -menetelmän arvioiminen on tärkeää, sillä nuorten henkinen pahoinvointi on yleistä ja matalan kynnyksen palveluille on suuri tarve. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Vieraskynä
|
17.01.2025
The future of health and social care: Perspectives from Finland and Scotland
Last autumn, students from the Childhood Builders leadership training programme visited Scotland. Through this exchange, leaders from Finland and Scotland shared valuable lessons and experiences in advancing equitable, inclusive, and resilient leadership in health and social care. The lessons learned in Scotland and Finland offer a clear call to action: the future of health and social care depends on leaders willing to listen, collaborate, and lead with courage.
johtaminen
Johtamiskoulutus
Puisella pöydällä erivärisiä palapelin osia.
Blogi
|
17.01.2025
Psykososiaalisten menetelmien valinta on iso muutosjohtamisen haaste
Oma Hämeen ja Itlan lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien arviointipilotti toi esiin paitsi tärkeää tietoa menetelmistä, myös isoja muutosjohtamisen haasteita. Menetelmät on usein otettu käyttöön osana hanketyötä, irrallaan operatiivisesta johtamisesta, tiukassa aikataulussa ja lyhyellä varoitusajalla. Jatkossa hyvinvointialueella tarvitaan yhteinen suunnitelma siitä, mitä, miten ja missä menetelmiä käytetään.
Kasvun tuki
Nuori nainen ja kaksi lasta laskevat iloisina pulkalla mäkeä aurinkoisena päivänä.
Uutiset
|
15.01.2025
Tulipalojen sammuttamisen sijaan pitkäjänteistä hyvän kasvun tukea lapsen arjessa   
Viime syksynä joukko tutkijoita, johtajia, kolmannen sektorin edustajia ja käytännön ammattilaisia kokoontui Itlaan keskustelemaan Suomen tulevaisuuden ydinkysymyksestä: mitä tarvitaan, jotta lapsemme ja nuoremme voisivat hyvin? Vastaus tarjoaa painokkaita eväitä parhaillaan käynnissä olevaan Sotevisio 2030 -työhön, ja se lähetettiin sosiaali- ja terveysministeriöön joulun alla.
Sotevisio 2030
Blogi
|
15.01.2025
Eletään lapsen lailla – huolenpitoa, rakkautta ja liikkumisen iloa 
Lapsen hyvä elämä on riippuvainen aikuisten toimista. Ensimmäiset tuhat päivää ovat erityisen tärkeitä ja voivat vaikuttaa aikuisuuteen asti. Itlan visiona on lapsiystävällinen Suomi. Sitä rakennetaan huolehtimalla niin lasten kuin vanhempien hyvinvoinnista – unohtamatta lapsenmielisyyttä aikuisenakaan!
Strategia
Lapsia pelaamassa liikuntasalissa.
Uutiset
|
08.01.2025
ADHD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhemmille tarkoitettu Strategia-menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Strategia-menetelmän, joka on tarkoitettu ADHD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhemmille. Strategia-menetelmä on uudenlainen lisäys Kasvun tuen menetelmäpankkiin, sillä se on vanhemmille tarkoitettu kurssi, jolle pääsyn edellytyksenä on lapsen diagnoosi. Tällaisia menetelmiä ei ole aiemmin arvioitu Kasvun tuessa. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät