Uutiset>Blogi
18.12.2024

Menetelmien suunnitelmallinen käyttöönotto tarvitsee ympärilleen tiimin

Lasten, nuorten ja perheiden palveluissa otetaan käyttöön erilaisia psykososiaalisia menetelmiä nykypäivänä runsaasti. Kehitämme yhdessä hyvinvointialueiden kanssa mallia siitä, miten tätä työtä voi tehdä suunnitelmallisesti tiimin johdolla.

Psykososiaalisten menetelmien merkitys hyvinvointialueiden palveluissa on kasvanut viime vuosina. Lasten ja nuorten mielenterveyden tueksi on otettu käyttöön erilaisia ennaltaehkäiseviä tai hoitavia menetelmiä sekä sosiaali- että terveydenhuollon palveluissa.

Menetelmien käyttöönotto muuttaa aina organisaation totuttuja toimintatapoja. Muutos vaatii johtamista sekä suunnitelmallisuutta, jotta uudella työtavalla on mahdollisuus juurtua vakituiseksi osaksi toimintaa. Tässä implementointitiimillä on olennainen rooli.

Mitä tarkoittaa implementointitiimi?

IImplementointitiimillä tarkoitamme työryhmää, jonka tehtävänä on suunnitella, osallistua ja vastata psykososiaalisen menetelmän valinnasta, käyttöönotosta ja seurannasta hyvinvointialueella.

Implementointitiimi voi olla hyödyllinen rakenne myös muissa organisaatioissa, joissa hyödynnetään psykososiaalisia menetelmiä.

Tutkimuksissa implementointitiimi on tunnistettu tärkeäksi tekijäksi, joka auttaa onnistumaan psykososiaalisten menetelmien käyttöönotossa. Sen avulla menetelmä saadaan todennäköisemmin kunnolla käyttöön ja juurtumaan osaksi organisaation arkea.

Implementointitiimiin tarvitaan tietoa ja kokemusta erilaisista näkökulmista. Mukana tulisi olla jäseniä sekä johdon että henkilöstön tasolta.

Totuttujen toimintatapojen muuttamiseksi tarvitaan muun muassa johtamis- ja strategiaosaamista, arjen työn ja asiakkaiden tuntemista sekä ymmärrystä organisaation käyttämistä tieto- ja seurantajärjestelmistä.

Erilaiset näkökulmat auttavat suunnittelemaan esimerkiksi millaista tukea ammattilainen tarvitsee työtapojen muutokseen tai miten menetelmän käyttöä pystytään seuraamaan osana yksikön arkityötä.

Yhteiskehittämistä hyvinvointialueiden kanssa

Kehitämme yhdessä noin kymmenen hyvinvointialueen kanssa mallia implementointitiimien toimintaan. Työskentely alkoi tämän vuoden elokuussa ja huipentuu toukokuussa 2025. Tavoitteena on luoda malli ja ohjeistus siitä, miten psykososiaalisia menetelmiä voisi ottaa käyttöön suunnitelmallisesti tiimin avulla.

Tällaisia konkreettisia kuvauksia ei implementointitiimien työskentelystä ole kuvattu suomalaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa, vaikka rakennetta suositellaankin kansainvälisessä implementointikirjallisuudessa.

Työskentely on ollut antoisaa. Psykososiaalisten menetelmien merkitys lasten, nuorten ja perheiden palveluissa on kasvanut viime vuosina, ja alueilla on tarve luoda kestäviä käyttöönottoprosesseja. Osa alueista on lähtenyt jo luomaan omia mallejaan.

Tärkeä havainto on ollut, että implementointitiimi voi olla joko uusi rakenne tai se voidaan integroida osaksi jo tuttua johtamisrakennetta. Tuleva malli tukee käytännön toimintaa molemmissa vaihtoehdoissa.

Yhteiskehittämisessä pohdimme myös, miten implementointitiimit toimivat kansallisella ja alueellisilla tasoilla sekä eri palveluissa.

Implementointitiimi auttaa onnistumaan käyttöönotossa

Näyttöön perustuvat menetelmät ovat yksi tärkeä osa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmäämme.

Niiden käyttöönottoon ja pitkäjänteiseen ylläpitoon liittyy yhteisesti tunnistettuja haasteita: menetelmiä otetaan nopeasti käyttöön ilman valmisteluja, koulutuksen saaneet ammattilaiset eivät käytä menetelmää, menetelmä lähtee muuntumaan käytössä, menetelmään ei löydy siihen tarkoitettuja asiakkaita tai menetelmän käytön laajuudesta ei saada luotettavaa tietoa.

Näihin haasteisiin tulee kiinnittää huomiota, jotta menetelmät ovat käytössä vaikuttavia ja menetelmäkoulutuksiin käytetty resurssi ei valu hukkaan. Jos haluamme menetelmien integroituvan sulavasti osaksi palveluita, tulee muutoksen tekemiseen satsata.

Implementointitiimi on yksi satsaus tähän suuntaan.

Malli implementointitiimeistä tulee osaksi kesällä 2025 avautuvaa Itlan implementoinnin verkkosivukokonaisuutta. Kokonaisuus tulee sisältämään käytännön materiaaleja ja työkaluja näyttöön perustuvien menetelmien käyttöönoton tueksi.

Yhteiskehittämisen tulokset tulevat näin kaikkien hyvinvointialueiden avoimeen käyttöön. Pysy siis kuulolla ja seuraa viestintäämme erityisesti kevään korvilla.

Lähteet:

  • Albers, Shlonsky & Mildon (editors). (2020). Implementation Science 3.0. 10.1007/978-3-030-03874-8.
  • Kouvonen, P., Tani, S., Kurki, M. & Hamari, L. (2023). Miten onnistun implementoinnissa? Opas psykososiaalisten menetelmien vaikuttavaan implementointiin. Toim. Koskenalho N. Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö. Itlan oppaat ja käsikirjat 2023:1
  • NIRN, 2023. Implementation Teams Overview. Implementation Teams Overview (Module 3) – AI Hub (unc.edu).
  • Psychological interventions implementation manual: integrating evidence-based psychological interventions into existing services. Geneva: World Health Organization; 2024. Licence: CC BY-NC-SA 3.0 IGO
Kirjoittaja
Helmi Heinonen

Työskentelen asiantuntijana Kasvun tuen kansallisen implementoinnin KI-hankkeen osahankkeessa Implementoinnin tuki hyvinvointialuille. Osahankkeen tavoitteena on kehittää ja luoda näyttöön perustuvien psykososiaalisten menetelmien onnistunutta käyttöönottoa tukevia koulutuksia ja työkaluja.

Aloitin Itlassa maaliskuussa 2024. Koulutukseltani olen laillistettu psykologi (PsM). Olen aiemmin työskennellyt psykologina lasten, nuorten ja perheiden palveluissa sekä kehittänyt alaikäisten mielenterveyspalveluita Päijät-Hämeessä.

Tutustu asiantuntijaan

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Tapahtumat
YOUNG-ohjelman tutkijatapaaminen
Tapaamisen tavoitteena on tukea tutkijoiden verkostoitumista, lisätä keskustelua eri tutkimusaiheista ja oppia toisten tutkimuksesta.
07.05.2025
12.00-16.00
Siltasaarenkatu 8-10, 00530 Helsinki
YOUNG-ohjelma
Vaaleatukkainen lapsi leikkii autoilla liikennematon päällä
Blogi
|
16.04.2025
Yhteisövaikuttavuustyössä tärkeintä on säilyttää asiakas keskiössä
Yhteisövaikuttavuustyö etenee mainiosti Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeessä. Yhteisjohtamisen käytäntöjen kanssa on päästy vauhtiin, ja parhaillaan käynnistetään asiakastyön yhteisiä rakenteita. Haastavinta muutoksen toteuttamisessa on erilaisten näkökulmien kohtaaminen. Ratkaisu on vuorovaikutus.
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtumat
Psykososiaalisten menetelmien onnistunut käyttöönotto lasten ja nuorten palveluissa
Onnistuneen implementoinnin eli käyttöönoton webinaarisarja toteutuu jälleen! Tällä kertaa tutustumme konkreettisiin työkaluihin, jotka helpottavat psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa lasten ja nuorten palveluissa. Luvassa on myös inspiroivia puheenvuoroja muutoksen johtamisesta!
Ma 26.5.-29.9.2025
Klo 13-15
Teams
Kasvun tuki
Pöydällä on Kasvun tuki -aikakauslehtiä.
Artikkelit
|
15.04.2025
Implementoinnin tulosten arviointi mittareilla – kirjallisuuskatsaus
Implementoinnin tulosten arviointiin on useita mittareita, mutta tutkimusta niiden hyödyntämisestä osana laajamittaista psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa ei juurikaan ole. Kasvun tuki -aikakauslehden ennakkojulkaisuna ilmestyvässä tutkimusartikkelissa kartoitetaan, millaisia mittareita palvelujärjestelmässä voitaisiin käyttää, kun arvioidaan psykososiaalisten menetelmien juurtumista.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Värikäs keinuhevonen, pöytä ja tuoli.
Blogi
|
14.04.2025
Etelä-Pohjanmaalla on sitouduttu verkostomaiseen perhekeskustoimintaan – uudessa Seinäjoen perhekeskuksessa palvelut myös fyysisesti saman katon alla
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella verkostomainen perhekeskustoiminta on saatu hyvin käyntiin. Seinäjoen uudessa perhekeskuksessa yhteiseen toimintaan kannustaa myös fyysisesti saman katon alla toimiminen. Palvelualuejohtaja Satu Mäki-Fossin mukaan perhekeskustyössä on tärkeää nähdä kokonaiskuva ja se, miten nyt valitut toimet vaikuttavat pitkällä aikavälillä.
Johtamiskoulutus
Yhteisövaikuttavuus
Taapero istuu eduskunnan valtiosalin lattialla.
Uutiset
|
11.04.2025
Lasten hyvän kasvun tukeminen edellyttää sitoutumista, ekosysteemimäistä kehittämistä & hallituskaudet ylittäviä tavoitteita  
Itla kutsui alkuvuonna tutkijoita, johtajia, 3. sektorin edustajia ja käytännön ammattilaisia keskustelemaan Suomen tulevaisuuden avainkysymyksestä: mitä pitäisi tehdä, jotta lapsemme ja nuoremme voisivat kasvaa täyteen potentiaaliinsa ja saada siihen tarvitsemaansa tukea? Vastaus tarjoaa konkreettisia keinoja Sotevisio 2030 -työhön, ja se on lähetetty sosiaali- ja terveysministeriöön.
Sotevisio 2030