Uutiset>Blogi
30.03.2022

Pintaa syvemmältä: Itlan uuden strategiakauden valmistelu käynnistyi

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön tarkoituksena on edistää ja tukea Suomessa asuvien lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia, yhdenvertaisuutta ja asemaa sekä hyvää tulevaisuutta, vanhemmuutta sekä lasten kasvuoloja ja kasvatusta. Tehtävä on laaja ja tärkeä, ja pysyy tulevaisuudessakin Itlan johtotähtenä. Hyvä strategia kuitenkin edellyttää viisaita valintoja siitä, kuinka arvokkaita päämääriä edistetään niin että toiminta vastaa käsillä ja näköpiirissä oleviin haasteisiin.

Kun maailma lasten, nuorten ja perheiden ympärillä muuttuu, myös hyvinvoinnin tuen tarpeet muuttuvat. Se siis tarkoittaa, että yhteiskunnallisen säätiön on säännöllisesti pysähdyttävä miettimään, kuinka rajalliset resurssit kohdennetaan teema-alueisiin, joilla on mahdollisimman suuri vipuvaikutus niihin kasvuympäristöihin, joissa lapset ja nuoret 2020-luvun Suomessa elävät ja tulevaisuuttaan luovat.

Lasten ja nuorten tuen tarpeisiin vastaaminen ja elämänlaadun parantaminen ei ole yhteiskunnassa mahdollista millekään taholle yksin. Se edellyttää kaikkien yhteiskunnan sektorien toimijuutta ja kumppanuuksien rakentamista yli rakenteellisten, toimialoihin liittyvien ja ajatuksellisten siilojen.

Aloitimme vuosien 2023–2026 strategiakauden valmistelun

Kutsuimme yhteistyökumppaneitamme ajattelemaan yhdessä ja kertomaan näkemyksiään siitä, millaiset asiat olisi tärkeää ottaa huomioon ja millaisia vaihtoehtoja kannattaisi punnita lasten ja nuorten hyvinvointiin tähtääviä strategisia valintoja tehdessä. Sidosryhmien näkemykset ovat tärkeitä, kun hahmottelemme tulevien neljän vuoden tavoitteita ja sitä keiden kanssa voimia strategisten päämäärien saavuttamiseksi kannattaa yhdistää. Yhteen työpajaan oli koottu tutkijoita ja kehittäjiä eri tieteenaloilta, ja toiseen johtajia ja päättäjiä lasten ja nuorten hyvinvoinnin kannalta tärkeistä organisaatioista.

Työpajoista saimme valtavan määrän erilaisia näkemyksiä ja ideoita, mutta mielenkiintoisinta oli havainnoida mitkä asiat toistuvat vahvoina signaaleina varsin erilaisten osallistujaprofiilien tilaisuuksissa. Esille nousivat erityisesti:

  • Siirtymä kaikille samaa -ajattelusta systeemiseen kehittämiseen, uudenlaisten ekosysteemien ja erilaisten paikallisten ratkaisujen tukemiseen
  • Siirtymä yksilöiden hoitamisesta yhteisöjen vahvistamiseen työyhteisöissä palvelujärjestelmässä, alueilla, julkisessa politiikassa ja yhteiskunnassa
  • Lasten ja nuorten oman toimijuuden tukeminen yhteiskuntapolitiikan ja palvelutoiminnan punaisena lankana
  • Sektori-, organisaatio- ja ministeriörajat ylittävien tavoitteellisten yhteistyöprosessien merkitys uusien toimintatapojen kehittämisessä
  • Yhteiskunnallisen resilienssin vahvistaminen ja ilmiölähtöisyys tulevaisuuden haasteisiin ja mahdollisuuksiin tarttumisessa
  • Hyvän vahvistaminen ongelmapuheen sijaan.

Uutta syntyy rajapinnoilla

Sidosryhmätyöpajojen vahvoista viesteistä välittyy hyvin se innovatiivisen kehittämisen perusperiaate, että uudet ratkaisut syntyvät rajapinnoilla. Uudistuva toimintakulttuuri kohti lasten ja nuorten tarpeista lähtevää päätöksentekoa ja palvelutoimintaa on kehittämistä, jonka ongelmat ja ratkaisut liittyvät ihmisten arvoihin, asenteisiin, ajattelumalleihin, rakenteisiin, verkostoihin ja vuorovaikutustapoihin. Tällaisia kulttuurisia muutoksia ei voi käskeä tapahtuviksi eivätkä ne myöskään etene vain tiedon määrää lisäämällä.


”Mahdollisuuksia aktiiviseen oppimiseen eli rajojen ylityksiin, yhteiskehittämiseen ja uudelleenajatteluun on tärkeää raivata sekä päätöksenteon että organisaatioiden ja palvelutuotannon yhteyteen.”


Se edellyttää totuttujen esteiden purkamista, kykyä tarkastella asioita monista näkökulmista ja rohkeutta uudistua. Parhaimmillaan sillanrakennus käytännöstä tutkimukseen ja tutkimuksesta käytäntöön edistää aktiivista oppimista ja uuden kohtaamista.

Itla haluaa omalta osaltaan olla vahvistamassa vastuullisten toimijoiden kyvykkyyttä kytkeytyä lapsen arkeen ja esille tuleviin haasteisiin sekä löytää niihin ratkaisuja yhdessä muiden kanssa. Samalla voidaan tukea sellaisten organisaatioiden rakentumista, jotka ovat enemmän kuin osiensa summa.

Muutokseen tarvitaan ketteryyttä ja pitkäjänteisyyttä

Työssäni organisaatiokehittäjänä olen vuosikymmenten varrella toistuvasti havainnut, että organisaatioiden arkea eletään vahvassa aikaansaamisen moodissa. Tulosten aikaansaaminen onkin tärkeää, mutta samalla näkökulma helposti kapeutuu kattamaan vain oman toiminnon, sen osatavoitteet ja tämän hetken vaatimukset.


”Mitä pidemmälle tunnelinäkö kehittyy, sitä useammin keinot uhkaavat nousta päämääriksi ja kytkeytyminen toiminnan tarkoitukseen, aitoihin tarpeisiin ja muihin toimijoihin vaikeutuu.”


Yhteiskunnallisen muutoksen aikaansaamisessa on tärkeää sekä pitkäjänteisyys että ketteryys. Toisin kuin usein ajatellaan, nämä eivät ole toistensa vastakohtia, vaan välttämättömiä edellytyksiä yhteiskunnallisen mission omaavan organisaation toiminnalle. Systeeminen muutos edellyttää sitoutumista ja osallisuuden laajentamista, keinot elävät ajassa ja jalostuvat. Laadukas strategiaprosessi on tärkeä mahdollisuus palauttaa ajattelua osista kokonaisuuteen, paneutua vaikuttavuusolettamiin, ja harjoitella mentaalista ja toiminnallista joustavuutta. Maailma ei tule yhdellä strategiakierroksella valmiiksi, mutta yhdessä ajattelun taitojen ja dialogisen organisaatiokulttuurin kehittymiseen se voi olla merkittävä piristysruiske.

Itlan strategiaprosessi jatkuu säätiön hallituksen, valtuuskunnan ja henkilöstön keskusteluina kohti vaikuttavia painopistevalintoja. Samalla Itla viettää juhlavuottaan ja kurkottaa seuraavan 35 vuoden päähän teemalla Tulevaisuuden kuvia – Lasten ja nuorten Suomi 2057.  Tämä etukeno näkyköön myös uuden strategian laadinnassa!


Kirjoittaja
Marika Tammeaid

Olen toiminut Itlassa kehitysjohtajana vuodesta 2019 alkaen. Päätyökseni suunnittelen ja vedän pitkäkestoisia Lapsuuden rakentajat -johtamiskoulutuksia, joissa eri sektoreilta tulevat johtajat voivat löytää roolinsa Suomessa asuvien lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvän tulevaisuuden rakentajina.

Taustaltani olen HTT, voimavara- ja ratkaisukeskeinen kouluttaja-coach, työnohjaaja ja fasilitaattori, ja olen valmentanut julkista sektoria ekosysteemimäiseen ja ihmislähtöiseen uudistumiseen yli 20 vuoden ajan.

Julkisen johtamisen kehittäminen on lähellä sydäntäni, ja väittelin vuonna 2023 julkisen johtamisen metataidoista. Eli hallinnonalasta riippumattomista taidoista, joita tarvitaan vastavuoroisen, oppivan, yhteisiä tavoitteita rakentavan johtamisen ja julkisen politiikan aikaansaamiseksi.

Tutustu asiantuntijaan

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Tapahtumat
YOUNG-ohjelman tutkijatapaaminen
Tapaamisen tavoitteena on tukea tutkijoiden verkostoitumista, lisätä keskustelua eri tutkimusaiheista ja oppia toisten tutkimuksesta.
07.05.2025
12.00-16.00
Siltasaarenkatu 8-10, 00530 Helsinki
YOUNG-ohjelma
Vaaleatukkainen lapsi leikkii autoilla liikennematon päällä
Blogi
|
16.04.2025
Yhteisövaikuttavuustyössä tärkeintä on säilyttää asiakas keskiössä
Yhteisövaikuttavuustyö etenee mainiosti Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeessä. Yhteisjohtamisen käytäntöjen kanssa on päästy vauhtiin, ja parhaillaan käynnistetään asiakastyön yhteisiä rakenteita. Haastavinta muutoksen toteuttamisessa on erilaisten näkökulmien kohtaaminen. Ratkaisu on vuorovaikutus.
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtumat
Psykososiaalisten menetelmien onnistunut käyttöönotto lasten ja nuorten palveluissa
Onnistuneen implementoinnin eli käyttöönoton webinaarisarja toteutuu jälleen! Tällä kertaa tutustumme konkreettisiin työkaluihin, jotka helpottavat psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa lasten ja nuorten palveluissa. Luvassa on myös inspiroivia puheenvuoroja muutoksen johtamisesta!
Ma 26.5.-29.9.2025
Klo 13-15
Teams
Kasvun tuki
Pöydällä on Kasvun tuki -aikakauslehtiä.
Artikkelit
|
15.04.2025
Implementoinnin tulosten arviointi mittareilla – kirjallisuuskatsaus
Implementoinnin tulosten arviointiin on useita mittareita, mutta tutkimusta niiden hyödyntämisestä osana laajamittaista psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa ei juurikaan ole. Kasvun tuki -aikakauslehden ennakkojulkaisuna ilmestyvässä tutkimusartikkelissa kartoitetaan, millaisia mittareita palvelujärjestelmässä voitaisiin käyttää, kun arvioidaan psykososiaalisten menetelmien juurtumista.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Värikäs keinuhevonen, pöytä ja tuoli.
Blogi
|
14.04.2025
Etelä-Pohjanmaalla on sitouduttu verkostomaiseen perhekeskustoimintaan – uudessa Seinäjoen perhekeskuksessa palvelut myös fyysisesti saman katon alla
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella verkostomainen perhekeskustoiminta on saatu hyvin käyntiin. Seinäjoen uudessa perhekeskuksessa yhteiseen toimintaan kannustaa myös fyysisesti saman katon alla toimiminen. Palvelualuejohtaja Satu Mäki-Fossin mukaan perhekeskustyössä on tärkeää nähdä kokonaiskuva ja se, miten nyt valitut toimet vaikuttavat pitkällä aikavälillä.
Johtamiskoulutus
Yhteisövaikuttavuus
Taapero istuu eduskunnan valtiosalin lattialla.
Uutiset
|
11.04.2025
Lasten hyvän kasvun tukeminen edellyttää sitoutumista, ekosysteemimäistä kehittämistä & hallituskaudet ylittäviä tavoitteita  
Itla kutsui alkuvuonna tutkijoita, johtajia, 3. sektorin edustajia ja käytännön ammattilaisia keskustelemaan Suomen tulevaisuuden avainkysymyksestä: mitä pitäisi tehdä, jotta lapsemme ja nuoremme voisivat kasvaa täyteen potentiaaliinsa ja saada siihen tarvitsemaansa tukea? Vastaus tarjoaa konkreettisia keinoja Sotevisio 2030 -työhön, ja se on lähetetty sosiaali- ja terveysministeriöön.
Sotevisio 2030