Uutiset>Uutiset
20.06.2024

Ahdistuneisuuden ja masennuksen vähentämiseen sekä resilienssin lisäämiseen tähtäävä FRIENDS-ohjelma arvioitavana Kasvun tuessa

Kasvun tuki arvioi FRIENDS-ohjelman, jonka tarkoituksena on lasten ja nuorten ahdistuneisuuden ja masennuksen vähentäminen sekä resilienssin lisääminen. Koulussa käytettäväksi sopivana menetelmänä se tuo hyvän lisän Kasvun tuen menetelmäpankkiin, sillä Kasvun tuessa on arvioitu vain vähän koulukontekstiin sopivia menetelmiä. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena myöhemmin Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.

FRIENDS-ohjelma on lasten ja nuorten ahdistuneisuuden ja masennuksen vähentämiseen sekä resilienssin lisäämiseen tarkoitettu menetelmä. Se on nyt arvioitavana Kasvun tuessa.

Kyseessä on menetelmän ensimmäinen arviointi, eli ohjelmaa ei ole aiemmin arvioitu Kasvun tuessa. Sen sijaan vastaavassa norjalaisessa arviointijärjestelmässä, Ungsinn-tietolähteessä, menetelmä on saanut arvion 4/5.

– Friends-ohjelman vaikuttavuuden arviointi on tärkeää siinäkin mielessä, että menetelmän tiedetään olevan melko laajalti käytössä Suomessa, sanoo Kasvun tuen menetelmäarvioista vastaava erityisasiantuntija Heidi Backman.

Arvio pyritään saamaan valmiiksi viimeistään alkusyksystä 2025.

– Arviointityö on aloitettu nyt kesäkuussa kirjallisuushaulla, ja arvioitsijat aloittavat varsinaisen arvioinnin kesälomien jälkeen, Backman kertoo.

Koulussa käytettäväksi sopivasta ohjelmasta omia versioita eri-ikäisille

FRIENDS-ohjelma sopii käytettäväksi koulussa, joten se täydentää hyvin Kasvun tuessa arvioitujen menetelmien valikoimaa, jossa toistaiseksi on vain vähän koulukontekstiin sopivia menetelmiä.

Ohjelma sopii myös eri-ikäisille, ja siitä onkin neljä eri versiota eri-ikäisille lapsille ja nuorille.

– Alustavan suunnitelman mukaan arvioinnissa keskitytään versioihin, jotka on suunnattu kolmelle nuorimmalle ikäluokalle: 4–7-vuotiaille, 7–13-vuotiaille sekä 11–16-vuotiaille, mutta kohdennusta saatetaan tarkentaa arvioinnin edetessä, Backman kertoo.

Ohjelman nimen taustana on muistamista helpottava kirjainlyhenne: FRIENDS-sanan jokainen kirjain viittaa tiettyyn ahdistuksen hallintakeinoon.

Suomessa menetelmän kouluttajataho on Aseman lapset -järjestö.

Arviot systemaattisina katsauksina

Kasvun tuen menetelmäarviot tehdään systemaattisina katsauksina. Systemaattisten katsausten avulla saadaan luotettavampaa tietoa, sillä niissä haetaan tietokannoista kaikkea menetelmästä tehtyä tutkimusta.

FRIENDS-menetelmästä tutkimuskirjallisuutta on runsaasti.

– Menetelmään liittyviä vertaisarvioituja tutkimuksia on löytynyt lähes 100, mutta arvioinnissa keskitytään korkean tulotason maissa tehtyihin vaikuttavuus-, implementointi- ja mahdollisiin kustannusvaikuttavuustutkimuksiin sekä systemaattisiin katsauksiin ja meta-analyyseihin, Backman kertoo.

Arvioinneissa selvitetään, onko arvioitavana olevalla psykososiaalisella menetelmällä suoraa tai välillistä näyttöön perustuvaa vaikuttavuutta johonkin tiettyyn lasten ja nuorten mielenterveyttä edistävään tutkimuskohteeseen suomalaisessa kontekstissa.

– Systemaattisissa kirjallisuuskatsauksissa arvioitsijat käyvät huolellisesti läpi menetelmästä tehdyt vaikuttavuustutkimukset ja pisteyttävät ne tarkasti, Backman kertoo.

– Menetelmän kokonaisarvio muodostuu vaikuttavuuden lisäksi menetelmän kuvauksen ja teoreettisen perustan tasosta sekä menetelmän tarjoamasta implementoinnin tuesta.

FRIENDS-ohjelman arvio julkaistaan sekä Kasvun tuki -aikakauslehdessä että Kasvun tuen verkkosivuilla.

Tutustu menetelmään Aseman lapset -järjestön verkkosivuilla

Tutustu Friends-ohjelman kansainvälisiin verkkosivuihin

Uutista päivitetty 24.2.2025: muutettu arvion valmistumisen ajankohdaksi alkusyksy 2025, koska työ on viivästynyt runsaan tutkimuskirjallisuuden ja loppusyksystä ilmestyneen uuden meta-analyysin vuoksi. Alun perin arvion oli arvioitu valmistuvan vuoden 2024 aikana.

Lisätietoja

Heidi Backman.
Heidi Backman

Erityisasiantuntija

Senior Specialist

Kasvun tuki

heidi.backman@itla.fi

050 330 4644

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Itlan kehitysjohtaja Marjo Kurki
Uutiset
|
27.06.2025
Itlan Marjo Kurki jatkaa YOUNG-ohjelman ohjelmajohtajana
Itlan kehitysjohtaja Marjo Kurki jatkaa strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittaman YOUNG-ohjelman ohjelmajohtajana toisen kolmivuotiskauden. Ohjelmajohtajan tavoitteena on edistää korkealaatuisen, monitieteellisen tutkimuksen sekä yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen avulla lasten ja nuorten mielenterveyttä, osallisuutta ja hyvää elämää.  
Imagine
Right to Belong
YOUNG-ohjelma
Uutiset
|
18.06.2025
Aleksi Neuvonen Itlan hallitukseen
Itlan valtuuskunta nimitti Aleksi Neuvosen Itlan hallituksen varsinaiseksi jäseneksi kokouksessaan 3.6.2025.
Tapahtumat
TRT-menetelmäohjaaja, syvennä osaamistasi trauman kohtaamisessa
Koulutuksessa asiantuntijat tarjoavat ajankohtaista tietoa ja käytännön taitoja Teaching Recovery Techniques (TRT) -menetelmäohjaajille lasten ja nuorten traumaattisen surun, menetyksen ja traumakokemuksista toipumisen tukemiseen.
7.11.2025
8.30-15.00
Teams
Kasvun tuki
TRT-menetelmä
Lapsi soittaa kitaraa koululuokassa.
Blogi
|
11.06.2025
Terapiatakuun onnistuminen sosiaalihuollossa vaatii vielä viilausta
Terapiatakuun toimeenpano sosiaalihuollossa on vaarassa kompastua takuun asiakasprosessiin aiheuttamiin muutoksiin, jotka vaikeuttavat käytännön työtä. Nämä haasteet tulisi ratkaista mahdollisimman pian, jotta muun muassa koulukuraattorit pystyisivät vaivattomasti osallistumaan toteutukseen.
Sosiaalihuolto
Terapiatakuu
Lattialla istuvan nuoren jalat.
Tapahtumat
Kuvittele, jos… kokemukset psykososiaalisten menetelmien käyttöönotosta olisivat olleet tiedossa jo viisi vuotta sitten
Miten nuorille suunnattu psykososiaalinen menetelmä saadaan onnistuneesti käyttöön koko Suomessa? Tervetuloa kuulemaan opeista, joita kansallisesta käyttöönotosta on kertynyt viime vuosien aikana!
Ke 1.10.2025
Klo 12.00-16.00
Webinaari
Kasvun tuki
Kasvun tuki -aikakauslehtiä pöydällä, yksi avoinna henkilön käsissä.
Uutiset
|
10.06.2025
Kasvun tuki -aikakauslehti: Menetelmien teoriaperustaisuuden varmistaminen on erityisen tärkeää, kun on kyse lapsista
Kasvun tuki -aikakauslehden uusimmassa numerossa ovat vahvasti läsnä psykososiaaliset menetelmät ja niiden arviointi. Artikkeleissa tarkastellaan eri näkökulmista myös vuorovaikutuksen merkitystä lasten ja perheiden hyvinvoinnille.