Uutiset>Uutiset
31.03.2023

Itlalle valtionavustus lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien juurruttamiseen

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Itlalle 5 miljoonan euron valtionavustuksen lapsille ja nuorille suunnattujen näyttöön perustuvien psykososiaalisten menetelmien juurruttamisen vahvistamiseen.

Itlan Kasvun tuki -työssä on jo vuosia rakennettu interventio- ja implementointiosaamista. Kasvun tuki -toimituksessa arvioidaan lapsille ja nuorille suunnattuja psykososiaalisia menetelmiä, ja niiden suunnitelmallista käyttöönottoa edistetään yhteistyössä alan keskeisten toimijoiden kanssa.

Valtionavustuksen turvin Itla vahvistaa psykososiaalisten menetelmien tutkimusperustaista käyttöönottoa hyvinvointialueilla sosiaali- ja terveyspalveluissa ja kunnissa varhaiskasvatuksessa ja esi- ja perusopetuksessa. Valtionavustusta voidaan käyttää myös menetelmien kotipesätoiminnan jatkumisen varmistamiseen ja laajentamiseen yliopistosairaaloissa.

Osaamisen koordinointi on erityisen tärkeää juuri nyt, kun sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu on siirtynyt hyvinvointialueille, kunnat vastaavat edelleen sivistyspalveluista ja hyvinvointialueiden ja yliopistosairaaloiden työnjakoa ja prosesseja luodaan.


”Rahoituksella vahvistetaan kansallisesti psykososiaalisten menetelmien implementointiosaamista palvelujärjestelmässämme. Osaamisen vahvistamisella tavoitellaan loppupäässä sitä, että lapsille ja nuorille voidaan entistä suunnitelmallisemmin tarjota psykososiaalista tukea ja ohjantaa peruspalveluissa, varhaiskasvatuksessa ja koulussa”, Itlan Kasvun tuki -toiminnan johtaja Petra Kouvonen kertoo.


”Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksellä tukea lasten ja nuorten näyttöön perustuvien interventioiden käyttöönottoa ja implementointia on suuri merkitys Suomessa asuville lapsille ja nuorille. Erityisen tärkeää on se, että ministeriö on halunnut tukea pitkäjänteistä työtä ja valtakunnallisen toimintamallin rakentamista. Toiminnalla tulee olemaan suuri vaikutus myös palvelutarjontaan liittyvään yhdenvertaisuuteen”, iloitsee toimitusjohtaja, professori Petri Virtanen.

Lasten ja nuorten näyttöön perustuvien psykososiaalisten menetelmien juurruttaminen liittyy pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman Kansalliseen mielenterveysstrategiaan.

Pyöreän pöydän keskustelu Näytön paikka! käynnistää toiminnan

Itlan valtionavustuksella toteutettavan toiminnan avauksena järjestetään tänään pyöreän pöydän keskustelu Näytön paikka! Kohti vahvistuvaa lasten ja nuorten mielenterveyttä – miten tutkimusnäyttö voi tukea päätöksentekoa, kun valitaan käyttöön otettavaa terapeuttista menetelmää?

Keskustelu on ensimmäinen kolmen keskustelun sarjasta, jonka tavoitteena on kartoittaa yhteistyössä tarvittavia toimia tutkimusperustaisuuden lisäämiseksi lasten, nuorten ja perheiden palveluissa. Ensimmäistä keskustelua pohjustavat kansainvälisestä tietopohjasta ja näyttöön perustuvien menetelmien jalkauttamisen kokemuksista interventio- ja implementointitutkimuksen professorit Pim Cuijpers ja Heleen Riper Alankomaista.


”Psykososiaalisten menetelmien hyödyntäminen kansallisesti, suunnitelmallisesti ja tutkittuun tietoon perustuen mahdollistaa hyvinvointialueilla toimintaa, jossa yliopistosairaalat voivat alkaa muodostaa vaikuttaviksi todettujen psykososiaalisten menetelmien osaamiskeskittymiä tiiviissä yhteistyössä esimerkiksi yliopiston, THL:n ja Itlan kanssa”, toteaa pyöreän pöydän keskustelun avaava johtaja Andreas Blanco Sequeiros sosiaali- ja terveysministeriöstä.


Keskustelusarjan järjestävät sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Itla.

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote


Lisätietoja

Petra Kouvonen.
Petra Kouvonen

Tutkimusjohtaja

Research Director

Forskningsdirektör

IMAGINE-hanke (STN)

041 455 2280

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Lapsi silittää raskaana olevan naisen vatsaa.
Tapahtumat
Nordic Marcé Congress 2025 – Preventing and treating perinatal mental health problems
We invite you to Turku to meet new and familiar faces to get inspired and discuss with Nordic colleagues. The topic of the congress is preventing and treating perinatal mental health problems.
23-24 September 2025
8.30-16.00
Radisson Blu Marina Palace, Turku, Finland
1000 ensimmäistä päivää
Tapahtumat
Miltä näyttää vauvaperheiden tulevaisuus Suomessa? Aamiaistilaisuus asiantuntijoille ja päättäjille
Miten voimme yhdessä tukea vauvaperheiden tulevaisuutta? Mitkä tekijät vahvistavat hyvinvointia ja mitkä luovat haasteita? Tervetuloa 3. kesäkuuta Lasipalatsiin nauttimaan aamiaista ja keskustelemaan vauvaperheiden tulevaisuudesta!
3.6.2025
9.00-11.00
Lasipalatsi, Palmusali, Mannerheimintie 22–24, Helsinki
Vanhemmuus
Vauvaperheet
Neljä iloista lasta juoksemassa käytävällä.
Uutiset
|
22.04.2025
Hyvinvointia ja suotuisaa kehitystä tukeva Lapset puheeksi  -keskustelu arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Lapset puheeksi -keskustelun, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten suotuisaa kehitystä ja ehkäistä mahdollisia ongelmia. Lapset puheeksi -keskustelun arvioiminen on tärkeää, sillä aiempi arvio on vuodelta 2017 ja menetelmä on laajasti käytössä. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Tapahtumat
YOUNG-ohjelman tutkijatapaaminen
Tapaamisen tavoitteena on tukea tutkijoiden verkostoitumista, lisätä keskustelua eri tutkimusaiheista ja oppia toisten tutkimuksesta.
07.05.2025
12.00-16.00
Siltasaarenkatu 8-10, 00530 Helsinki
YOUNG-ohjelma
Vaaleatukkainen lapsi leikkii autoilla liikennematon päällä
Blogi
|
16.04.2025
Yhteisövaikuttavuustyössä tärkeintä on säilyttää asiakas keskiössä
Yhteisövaikuttavuustyö etenee mainiosti Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeessä. Yhteisjohtamisen käytäntöjen kanssa on päästy vauhtiin, ja parhaillaan käynnistetään asiakastyön yhteisiä rakenteita. Haastavinta muutoksen toteuttamisessa on erilaisten näkökulmien kohtaaminen. Ratkaisu on vuorovaikutus.
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtumat
Psykososiaalisten menetelmien onnistunut käyttöönotto lasten ja nuorten palveluissa
Onnistuneen implementoinnin eli käyttöönoton webinaarisarja toteutuu jälleen! Tällä kertaa tutustumme konkreettisiin työkaluihin, jotka helpottavat psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa lasten ja nuorten palveluissa. Luvassa on myös inspiroivia puheenvuoroja muutoksen johtamisesta!
26.5.-29.9.2025
13.00-15.00
Teams
Kasvun tuki