Uutiset>Uutiset
15.09.2023

Lapset pois eroriidoista -menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa

Kasvun tuki arvioi Lapset pois eroriidoista -menetelmän. Se on ensimmäinen arvioitavana oleva menetelmä, joka on suunnattu pitkittyneistä eroriidoista kärsiville lapsiperheille. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä.

Lapset pois eroriidoista -menetelmä on suunnattu perheille, joissa on pitkittyneitä eroriitoja ja joiden lapset ovat vähintään nelivuotiaita. Menetelmä on nyt arvioitavana Kasvun tuessa.

– Tälle kohderyhmälle suunnattuja menetelmiä ei ole meillä ollut aiemmin arvioitavana, joten on hienoa, että pääsemme nyt arvioimaan Lapset pois eroriidoista -menetelmää, toteaa Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön (Itla) asiantuntija Lotta Heikkilä.

Huomio vanhempien konfliktista lapsen hyvinvointiin

Menetelmän tavoitteena on auttaa vanhempia löytämään uusia tapoja kommunikoida sekä vähentää vanhempien välisen konfliktin vaikutusta lapseen. Menetelmässä vanhemmat ja lapset kokoontuvat omissa ryhmissään kahdeksan kertaa. Jos vanhemmilla on meneillään oikeusprosessi, se on laitettava tauolle ohjelmaan osallistumisen ajaksi.

Kokoontumisten tavoitteena on vahvistaa lasten kykyä selviytyä vanhempien erosta ja riidoista. Lisäksi tavoitteena on auttaa rakentamaan niin sanottua rinnakkaista vanhemmuutta, jossa vanhemmat voivat erimielisyyksistään huolimatta olla kumpikin erikseen hyviä vanhempia lapsilleen. Riitoja pyritään vähentämään etsimällä uusia tapoja jatkaa vanhemmuutta ja vanhempien omaa elämää eron jälkeen.

Lapset pois eroriidoista -menetelmä on kehitetty alun perin Hollannissa vuonna 2013. Suomessa menetelmäkoulutuksia järjestää Dialogic. Menetelmällä ei tällä hetkellä ole Suomessa virallista kotipesää, josta käsin sitä pyrittäisiin levittämään ja juurruttamaan.

Arviot systemaattisina katsauksina

Kasvun tuen menetelmäarviot tehdään systemaattisina katsauksina. Arvioinneissa selvitetään, onko arvioitavana olevalla psykososiaalisella menetelmällä suoraa tai välillistä näyttöön perustuvaa vaikuttavuutta johonkin tiettyyn lasten ja nuorten mielenterveyttä edistävään tutkimuskohteeseen suomalaisessa kontekstissa.

– Katsauksissa arvioidaan menetelmän kuvaus, teoreettinen perusta sekä vaikuttavuus ja implementointivalmius, Heikkilä kertoo.

– Systemaattisten katsausten avulla saadaan luotettavampaa tietoa, sillä niissä tietokannoista haetaan kaikkea menetelmästä tehtyä tutkimusta.

Arvio Lapset pois eroriidoista -menetelmästä tullaan julkaisemaan Kasvun tuki -aikakauslehdessä.


Lisätietoja

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Uutiset
|
30.06.2025
Laura Yliruka innovaatio- ja kehittämistoiminnan kehitysjohtajaksi
Elokuussa Itlassa aloittaa uutena kehitysjohtajana VTT, käytäntötutkimuksen dosentti Laura Yliruka. Hän johtaa Itlan innovaatio- ja kehittämistoimintaa ja yhteisövaikuttavuustyötä.
Itlan kehitysjohtaja Marjo Kurki
Uutiset
|
27.06.2025
Itlan Marjo Kurki jatkaa YOUNG-ohjelman ohjelmajohtajana
Itlan kehitysjohtaja Marjo Kurki jatkaa strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittaman YOUNG-ohjelman ohjelmajohtajana toisen kolmivuotiskauden. Ohjelmajohtajan tavoitteena on edistää korkealaatuisen, monitieteellisen tutkimuksen sekä yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen avulla lasten ja nuorten mielenterveyttä, osallisuutta ja hyvää elämää.  
Imagine
Right to Belong
YOUNG-ohjelma
Uutiset
|
18.06.2025
Aleksi Neuvonen Itlan hallitukseen
Itlan valtuuskunta nimitti Aleksi Neuvosen Itlan hallituksen varsinaiseksi jäseneksi kokouksessaan 3.6.2025.
Tapahtumat
TRT-menetelmäohjaaja, syvennä osaamistasi trauman kohtaamisessa
Koulutuksessa asiantuntijat tarjoavat ajankohtaista tietoa ja käytännön taitoja Teaching Recovery Techniques (TRT) -menetelmäohjaajille lasten ja nuorten traumaattisen surun, menetyksen ja traumakokemuksista toipumisen tukemiseen.
7.11.2025
8.30-15.00
Teams
Kasvun tuki
TRT-menetelmä
Lapsi soittaa kitaraa koululuokassa.
Blogi
|
11.06.2025
Terapiatakuun onnistuminen sosiaalihuollossa vaatii vielä viilausta
Terapiatakuun toimeenpano sosiaalihuollossa on vaarassa kompastua takuun asiakasprosessiin aiheuttamiin muutoksiin, jotka vaikeuttavat käytännön työtä. Nämä haasteet tulisi ratkaista mahdollisimman pian, jotta muun muassa koulukuraattorit pystyisivät vaivattomasti osallistumaan toteutukseen.
Sosiaalihuolto
Terapiatakuu
Lattialla istuvan nuoren jalat.
Tapahtumat
Kuvittele, jos… kokemukset psykososiaalisten menetelmien käyttöönotosta olisivat olleet tiedossa jo viisi vuotta sitten
Miten nuorille suunnattu psykososiaalinen menetelmä saadaan onnistuneesti käyttöön koko Suomessa? Tervetuloa kuulemaan opeista, joita kansallisesta käyttöönotosta on kertynyt viime vuosien aikana!
Ke 1.10.2025
Klo 12.00-16.00
Webinaari
Kasvun tuki