Uutiset>Uutiset
21.10.2021

Lapsuuden rakentajat haastekilpailu on osa Hack for Society -ratkaisuohjelmaa vuonna 2022

Vuoden 2022 Lapsuuden rakentajat haastekilpailu järjestetään yhteistyössä Helsingin yliopiston yrittäjyysyhteisön Helsinki Think Companyn, Helsingin kaupungin ja Diakonissalaitoksen kanssa osana yhteiskunnallista Hack for Society -ratkaisuohjelmaa.

Itlan innovaatiotoiminta on järjestänyt vuodesta 2019 lähtien Lapsuuden rakentajat haastekilpailua. Kilpailussa on etsitty jo olemassa olevia hyviä toimintatapoja, joiden avulla pyritään ratkaisemaan jokin yhteiskunnallinen lasten, nuorten ja perheiden elämään ja arkeen liittyvä haaste. Palkintona haastekilpailussa on ollut tutkimusapuraha sekä palvelumuotoiluun perustuva vaikuttavuuskiihdyttämö-prosessi voittajamallin kehittämiseksi.

Politiikan ja tieteen vuoropuhelun vahvistaminen

Kehitämme nyt Lapsuuden rakentajat haastekilpailua vahvistamalla tieteen ja tutkimuksen vuoropuhelua päätöksentekijöiden ja sidosryhmien kanssa. Vuonna 2022 Lapsuuden rakentajat haastekilpailu järjestetään yhteistyössä Helsingin yliopiston yrittäjyysyhteisön Helsinki Think Companyn, Helsingin kaupungin ja Diakonissalaitoksen kanssa osana yhteiskunnallista Hack for Society -ratkaisuohjelmaa. Ohjelmassa tarjotaan tutkijoille ja päättäjille mahdollisuus yhdistää voimansa korkeakouluopiskelijoiden ja sidosryhmien kanssa yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseksi. 


”Tarvitsemme uusia tapoja kehittää ratkaisuja yhteiskuntamme ajankohtaisiin haasteisiin. Hack for Society tarjoaa mahdollisuuden uusien innovaatioiden syntymiseen yhteiskehittämisen avulla”, kommentoi Itlan asiantuntija Mari Hirvonen. 


Päättäjät mukaan ohjelmaan

Politiikka ja tieteellinen tutkimus pyrkivät pohjimmiltaan samaan määränpäähän: toimivaan, hyvinvoivaan ja kestävään yhteiskuntaan. Kun yhteiskunta ja sen rakenteet muuttuvat, tarvitsemme erityisesti ajankohtaiseen tutkimukseen pohjautuvia poliittisia päätöksiä. Politiikan ja tutkimuksen yhdistäminen voi kuitenkin olla haastavaa, sillä poliitikkojen ja tutkijoiden työ tapahtuu usein melko erillään, eikä tarvittavia kohtaamispaikkoja ole. 


”Itlan tavoitteena on tutkimuksen ja päätöksenteon välisen dialogin mahdollistaminen ja tutkitun tiedon tuominen osaksi päätöksentekoa. Kutsummekin nyt päättäjät mukaan rakentamaan siltaa tieteen ja politiikan välille, ja ratkomaan yhdessä tutkimuksen tunnistamia yhteiskunnallisia ongelmia”, Hirvonen kertoo. 


Hack for Society -ohjelman haku on auki

Vuonna 2022 Hack for Society -ohjelman tutkimusteemoja ovat muun muassa saavutettavat mielenterveyspalvelut, peruskoulut ja eriarvoistuminen, nuorten kiinnittyminen opintoihin ja työelämään, syrjäytymisvaarassa olevien nuorten palvelut, isien osallistuminen hoivaan sekä perhevapaiden käyttö. 

Mukaan voivat hakea kansanedustajat ja kunnanvaltuutetut sekä kaikkien alojen korkeakouluopiskelijat ja vastavalmistuneet. Viiden viikon mittainen ohjelma järjestetään 22.1.-25.3.2022 ja päättäjien haku on auki nyt.

Lapsuuden rakentajat haastekilpailusta tiedotetaan lisää keväällä 2022.


Lisätietoja

Kysymyksiä voi lähettää järjestäjätiimille osoitteeseen tiimi@hackforsociety.fi

Mari Hirvonen

Erityisasiantuntija

Senior Specialist

Yhteisövaikuttavuus

mari.hirvonen@itla.fi

044 363 7276

Hack for Society

Hack For Society on keväällä 2022 toteutettava kiihdyttämöohjelma, jossa tutkijasta, poliitikosta ja kahdesta opiskelijasta muodostuvat tiimit kehittävät ratkaisuehdotuksia yhteiskunnallisiin haasteisiin. Hack for Society luo päättäjille ja tutkijoille tilan, jossa he voivat kohdata kasvokkain ajankohtaisen tutkimuksen äärellä yhdessä korkeakouluopiskelijoiden ja sidosryhmien kanssa. Tiimit syventyvät kukin yhteiskunnalliseen teemaan, josta tiimin tutkija on tehnyt ajankohtaista tutkimusta. Työpajojen aikana tiimit kehittävät teemaansa ratkaisuehdotuksen, joka on skaalautuva ja toteutettavissa esimerkiksi julkisten toimijoiden, järjestöjen, yritysten tai aktiivisten kansalaisten avulla. 

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Tapahtumat
TRT-menetelmäohjaaja, syvennä osaamistasi trauman kohtaamisessa
Koulutuksessa asiantuntijat tarjoavat ajankohtaista tietoa ja käytännön taitoja Teaching Recovery Techniques (TRT) -menetelmäohjaajille lasten ja nuorten traumaattisen surun, menetyksen ja traumakokemuksista toipumisen tukemiseen.
7.11.2025
8.30-15.00
Teams
Kasvun tuki
TRT-menetelmä
Lapsi soittaa kitaraa koululuokassa.
Blogi
|
11.06.2025
Terapiatakuun onnistuminen sosiaalihuollossa vaatii vielä viilausta
Terapiatakuun toimeenpano sosiaalihuollossa on vaarassa kompastua takuun asiakasprosessiin aiheuttamiin muutoksiin, jotka vaikeuttavat käytännön työtä. Nämä haasteet tulisi ratkaista mahdollisimman pian, jotta muun muassa koulukuraattorit pystyisivät vaivattomasti osallistumaan toteutukseen.
Sosiaalihuolto
Terapiatakuu
Lattialla istuvan nuoren jalat.
Tapahtumat
Kuvittele, jos… kokemukset psykososiaalisten menetelmien käyttöönotosta olisivat olleet tiedossa jo viisi vuotta sitten
Miten nuorille suunnattu psykososiaalinen menetelmä saadaan onnistuneesti käyttöön koko Suomessa? Tervetuloa kuulemaan opeista, joita kansallisesta käyttöönotosta on kertynyt viime vuosien aikana!
Ke 1.10.2025
Klo 12.00-16.00
Webinaari
Kasvun tuki
Uutiset
|
10.06.2025
Kasvun tuki -aikakauslehti: Menetelmien teoriaperustaisuuden varmistaminen on erityisen tärkeää, kun on kyse lapsista
Kasvun tuki -aikakauslehden uusimmassa numerossa ovat vahvasti läsnä psykososiaaliset menetelmät ja niiden arviointi. Artikkeleissa tarkastellaan eri näkökulmista myös vuorovaikutuksen merkitystä lasten ja perheiden hyvinvoinnille.
Joukko ihmisiä on kokoontunut pöydän ympärille läppäreiden kanssa.
Blogi
|
02.06.2025
Näkymä tukee tiedolla johtamista Tampereella ja Oulussa
Tampereella ja Oulussa on käytössä digitaalinen Näkymä-työkalu, jolla ammattilaiset voivat kertoa anonyymejä havaintoja lasten hyvinvoinnista. Havainnot jalostetaan johtamista tukevaksi tiedoksi, jonka avulla kehitetään lapsia ja nuoria tukevia paikallisia ratkaisuja.
Näkymä
Yhteisövaikuttavuus
Ryhmä henkilöitä, joiden jalat kuvassa.
Uutiset
|
30.05.2025
Nuorten aggression hallintaan tarkoitetut ART- ja A-ART-menetelmät arvioitavina Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Aggression Replacement Training (ART) -menetelmän, jonka avulla aggressiivisesti tai vetäytyvästi käyttäytyville nuorille voidaan opettaa valmiuksia rakentavaan vuorovaikutukseen. Nyt tehtävässä arvioinnin päivityksessä otetaan huomioon myös A-ART, joka on Pohjoismaissa muokattu versio ART-menetelmästä. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät