Uutiset>Uutiset
07.11.2022

Lapsuuden rakentajat -johtamiskoulutuksen toinen ryhmä valmistui

Toinen kurssillinen kokeneita johtajia lähti viime vuoden joulukuussa Itlan Lapsuuden rakentajat -koulutuksessa hahmottamaan, miten lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia johdetaan kompleksissa maailmassa systeemisesti, yli sektorirajojen ja lapsilähtöisyyttä edistäen. Lokakuun puolivälissä vietettiin Majvikissa juhlallisia ja riemukkaita kurssin päättäjäisiä.

Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa asenteita ja kykyjä muutoksen johtamiseen, omien ja organisatoristen työreviirien ylittämiseen sekä yhdessä oppimiseen. Näin yksi osallistuja kuvaa koulutusmatkaa:


”Meitä haastettiin ajattelemaan, simuloimaan ja visualisoimaan tulevaisuusorientoituneesti uusia ratkaisuja ja entistä ihmislähtöisempää, inhimillisempää, palvelevampaa, kuuntelevampaa ja läsnä olevaa johtamista. Koulutuksen sisällöt oli ryhmitelty kuudeksi temaattiseksi moduuliksi, kuin saariksi toiminnan ja tiedon meressä. Yhtä tärkeää kuin saarilla koulutuksen aikana tapahtuva yhdessäajattelu ja yhdessä luominen, oli myös matka saarten välillä – asioiden käytäntöön vieminen ja arkinen toimintatapojen muutos, jolla vaikutetaan siihen, miten lasten ja perheiden hyvinvoinnin tukemisessa ja tulevaisuuden haasteisiin vastaamisessa onnistutaan. Tärkeimpiä oppeja on ollut, että systeemisyys vaatii aina ajattelumallien tarkistamista. ”


Kokeiluja ja oivalluksia

Päätöspäivässä koulutuksen ”venekunnat” esittelivät toimintatapakokeilujaan ja niistä kertyneitä oivalluksia. Jokainen venekunta koostui johtajista vähintään kolmelta eri sektorilta.

Venekunnista kolme oli tarttunut vuoden vaihteessa aloittavien hyvinvointialueiden haasteisiin kysymällä, miten päästään organisaatio- ja palvelulähtöisyydestä ihmislähtöisyyteen. Pohdintojen tuloksena muun muassa syntyi Lapsuuden rakentajat podcast Kohtaavatko palvelut ja tarpeet?, perheiden kokemustietoa hyödyntävät Erätauko-keskustelut otettiin käyttöön Varsinais-Suomen hyvinvointialuevalmisteluissa sekä järjestettiin palvelupolkujen yhteiskehittämisilta Vantaa-Keravan hyvinvointialueella.

Yksi venekunta keskittyi pärjäävyyden edistämisen käytäntöön viemiseen kunkin osallistujan omassa organisaatiossa ja omassa johtamistyössä. Syntyi tekoja esimerkiksi perhemyönteisen työpaikan, nuorten mielenterveyttä tukevan osaamisen vahvistamisen sekä verkostoitumiseen perustuvan kehittämisen ja osallisuuden lisäämisen eteen.

Tapahtumat rakkauden kokemuksesta ja tulevaisuudesta

Kaksi venekuntaa järjesti suurtapahtuman. Narinkkatorin yleisötapahtumassa Nuori – onko sinua rakastettu? esitettiin asiantuntijoiden, suuren yleisön ja kokemusasiantuntijoiden kanssa vaikeita kysymyksiä siitä, kuinka kasvulle ja kehitykselle elintärkeä rakkauden kokemus toteutuu lasten ja nuorten elämässä, myös esimerkiksi sijaishuollossa. Miten saisimme rakastetuksi tulemisen kokemuksen rakenteisiin? Millä mittareilla rakastetun tulemista voisi seurata ja arvioida sote-ekosysteemeissä?

Säätytalon Toiveikas tulevaisuus -suurtapahtumassa puolestaan 100 koululaista ympäri Suomea toimi tulevaisuuden muotoilijoina ja esitti kysymyksiä opetusministeri Li Anderssonille ja kulttuuriministeri Petri Honkoselle. Koululaiset tapasivat myös pääministeri Sanna Marinin.

Itlan Lapsuuden rakentajat -johtamiskoulutuksissa lähdetään siitä, että lapsilähtöisyys on sekä asennetta että aktiivista toimintaa. Lapsimyönteinen yhteiskunta ja ihmislähtöiset palvelut tehdään sektorirajat ylittäen, ketterästi organisoituen, luottamusta rakentaen ja taitavasti johtaen. Hyvin erilaisista taustoista tulevat osallistujat kokivat, että pystyvät hyödyntämään koulutuksen antia omassa työssään.


”Koulutus sanoitti ja antoi välineitä toteuttaa sitä johtajuutta, jollaista olen halunnut itse edistää. Keskustelut, vuorovaikutteisuus ja menetelmät olivat aivan huippuja.”



”Hienosti ohjattu prosessi ja luotu hyvä ilmapiiri oppimiselle”



”Olisimme halunneet jäädä ”luokalle”, jotta voisimme olla vielä näin ajankohtaisen ja tutkimukseen ja verkostojakamiseen perustuvan tiedon äärellä jatkossakin.”


Lapsuuden rakentajat -koulutuksen käyneiden yhteydenpito onneksi jatkuu syntyneen verkoston myötä ja jalostuu alumnitoiminnan puitteissa. Seuraavalla strategiakaudella Itla jatkaa Lapsuuden rakentajat -johtamiskoulutusten järjestämistä. Erityisiksi painotuksiksi on kaavailtu hyvinvointialueiden lapsi- ja perhelähtöisen palvelutoiminnan kehittäminen ja tulevaisuuden johtamispotentiaalin kasvattaminen.

Lapsuuden rakentajat -kurssi II vierailulla asiakaslähtöisyyden ja yhdessäohjautuvuuden lippulaivaorganisaatio Buurtzorgin hoivatiimin luona Amsterdamissa.

Lisätietoja

Marika Tammeaid

Kehitysjohtaja

Director of Development

Johtamiskoulutus

marika.tammeaid@itla.fi

050 340 9798

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Lapsi hiekkalaatikolla hiekkalelujen kanssa.
Uutiset
|
25.03.2025
Kuudesta menetelmästä julkaistu uusi arvio
Kasvun tuen menetelmäpankissa on julkaistu päivitetty arvio kuudesta menetelmästä. Päivityksen saivat seuraavien menetelmien arviot: FHille-ohjelma, Vertti-ryhmät, Trappan, Vahvuutta vanhemmuuteen, Vanhempana vahvemmaksi ja VOIKUKKIA-vertaistukimenetelmä. Arviot julkaistaan myöhemmin myös Kasvun tuki -aikakauslehdessä.
Kasvun tuki
Menetelmä
Psykososiaaliset menetelmät
Kasvun tuki -aikakauslehtiä pöydällä, yksi avoinna henkilön käsissä.
Artikkelit
|
24.03.2025
Kasvun tuessa arvioitujen menetelmien teoriaperustaisuus
Menetelmän teoriaperusta luo pohjan muutokselle, jota menetelmällä tavoitellaan, ja on siten keskeinen tekijä psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuudessa. Kasvun tuki -aikakauslehden ennakkojulkaisuna ilmestyvässä tutkimusartikkelissa kartoitetaan Kasvun tuessa arvioitujen lasten, nuorten ja perheiden psykososiaalisten menetelmien teoriaperustaisuus.
Kasvun tuki
Kasvun tuki -aikakauslehti
Psykososiaaliset menetelmät
Teoria
Tutkimusartikkeli
Kaksi nuorta selin kameraan kävelemässä kadulla.
Uutiset
|
24.03.2025
Nuorten vaikeisiin käytösoireisiin tarkoitetusta MDFT-menetelmästä julkaistu uusi arvio
MDFT-menetelmästä eli monimuotoisesta perheterapeuttisesta työskentelystä on julkaistu uusi arvio Kasvun tuen menetelmäpankissa. Arvion mukaan menetelmästä on vahvaa dokumentoitua näyttöä, ja se saa arvion 5/5. MDFT-menetelmä on tarkoitettu 12–18-vuotiaille moninaisista käytös- ja päihdehäiriöistä kärsiville nuorille ja heidän perheilleen. Arvio julkaistaan myös seuraavassa Kasvun tuki -aikakauslehdessä.
Kasvun tuki
Menetelmä
Psykososiaaliset menetelmät
Uutiset
|
22.03.2025
Suosittu menetelmäpankki uudistui – ja samalla Kasvun tuen sisällöt siirtyivät itla.fi:hin
Uudistettu Kasvun tuen menetelmäpankki auttaa tutustumaan lapsille, nuorille ja perheille suunnattujen psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuuteen entistä helpommin. Menetelmäpankki ja muut Itlan Kasvun tuen sisällöt muuttivat samalla Itlan verkkosivuille itla.fi:hin.
Kasvun tuki
Taimia ruukuissa.
Uutiset
|
21.03.2025
Menetelmäarvioiden päivitys jatkuu vilkkaana
Kasvun tuessa on aloitettu neljän menetelmän, TRT:n, Ihmeelliset vuodet -vanhemmuusryhmän, Theraplayn ja Pidä kiinni -hoitojärjestelmän arvioinnin päivitys. Arviot julkaistaan systemaattisina katsauksina Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Arviointi
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Vauva nojaa äitinsä olkapäähän.
Vieraskynä
|
18.03.2025
Vanhempien tukeminen on avain mielenterveyskriisin selättämiseen
Suomessa on kattava lainsäädäntö ja paljon hoitosuosituksia perheiden varhaiseksi tukemiseksi ja kokonaisvaltaisten mielenterveyspalveluiden järjestämiseksi. Käytäntö on kuitenkin lainsäädäntöä ja suosituksia karumpi. Raskaus- ja pikkulapsiaikaan panostamisen säästäisi Suomen taloudellisia ja psykososiaalisia voimavaroja.
1 000 ensimmäistä päivää
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Vanhemmuus