Uutiset>Uutiset
12.10.2022

Lapsuuden rakentajat johtamiskoulutusten 7 viestiä hallitusohjelman ja hyvinvointialueiden tekijöille sekä kuntapäättäjille

Lapsuuden rakentajat johtamiskoulutusten osallistujat ovat laatineet 7 viestiä hallitusohjelman ja hyvinvointialueiden tekijöille sekä kuntapäättäjille. Viesteissään johtamiskoulutusten osallistujat painottavat, että arvostavalla, vahvuuksille rakentavalla ja sektorien rajat ylittävällä johtamistavalla on merkittävä vaikutus siihen, että uudistusten tavoitteet toteutuvat ja että lapset, nuoret ja perheet saavat tarpeisiinsa vastaavia palveluja.

Viestit on allekirjoittanut 29 Lapsuuden rakentajat johtamiskoulutusten osallistujaa. Lapsuuden rakentajat johtamiskoulutus tarjoaa alustan moninäkökulmaiselle tulevaisuustyölle sekä mahdollisuuden testata, jalostaa ja viedä käytäntöön uusia ideoita yksin ja yhdessä. Koulutukseen kutsutaan päätöksentekijöitä, johtajia ja vaikuttajia lasten hyvinvoinnin kysymysten ja yhdessä oppimisen äärelle.

Muutosta tarvitaan aina yhteiskunnallisen keskustelun sävystä johtamiseen

Ensimmäinen johtamiskoulutusten osallistujien viesti käsittelee yhteiskunnallisen keskustelun sävyä. Yhteiskunnallisen keskustelun sävy, jota me kaikki omilla valinnoillamme luomme ja ylläpidämme, vaikuttaa merkittävästi lasten ja nuorten hyvinvointiin ja tulevaisuudenuskoon. Viestin mukaan paineiden kasaamista nuorten hartioille on vähennettävä ja on panostettava positiivisten tulevaisuuskuvien ja toivon ylläpitämiseen.

Toinen viesti kehottaa kääntämään katseen perheiden tukemiseen yksilöiden sijaan. Yhteiskunnallisissa palveluissa on yksilön sijaan tuettava kokonaisuutta.

Kolmannella viestillä johtamiskoulutuksen osallistujat haluavat päättäjien vahvistavan niitä asioita, jotka toimivat. Viestien oheen on kerätty lista hyväksi ja toimivaksi koetuista toimintamalleista.

Neljäs sekä viides viesti käsittelevät johtamista. Toivotun muutoksen aikaansaaminen vaatii yhteisiä tavoitteita ja toimintatapoja rakentavaa johtamista. Uudistusten tavoitteiden toteutuminen taas tarvitsee panostusta ihmisten johtamiseen. Arvostava ja vahvuuksille rakentuva ihmisten johtaminen on tärkeä muutoksen tekijä.

Varhaisella tuella kustannussäästöjä

Johtamiskoulutusten osallistujien kuudes viesti kertoo varhaisen vaiheen tuen tärkeydestäIntensiivinen tuki varhaisessa vaiheessa tuo kustannussäästöjä. Kuudenteen viestiin on liitetty mukaan esimerkki varhaisten toimien vaikuttavuudesta.

Seitsemäs ja viimeinen viesti Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin tukeminen ja turvaaminen edellyttää yhtä hallituskautta pidempää aikahorisonttia painottaa pitkäjänteistä työtä ja kaikkien sektorien voimavarojen hyödyntämistä.

Johtamiskoulutusten osallistujien viestien liitteenä on myös esimerkki varhaisten toimien vaikuttavuudesta. Esimerkin laskelmien mukaan varhaisen vaiheen lastensuojelun avohuollon tukitoimien kustannukset jäävät paljon pienemmiksi kuin kustannukset, jotka aiheutuvat huostaanotosta ja pidempiaikaisesta sijoituksesta. Esimerkin 13-vuotiaan Jaakon sijoitus kodin ulkopuolelle maksaisi yli 110 000 euroa vuodessa. Avohuollon tukitoimien kustannukset jäisivät reiluun 15 000 euroon.


Lisätietoja

Marika Tammeaid

Kehitysjohtaja

Director of Development

Johtamiskoulutus

050 340 9798

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Nuori mies istumassa kalliolla kesäisessä ympäristössä.
Blogi
|
10.09.2024
Nuoret tarvitsevat keinoja ja aikuisten apua yksinäisyyden vähentämiseksi
Nuorena koettu yksinäisyys on monella tavalla haitallista. Nuoret eivät tiedä, mistä apua saisi, ja kynnys aikuisten puoleen kääntymiseen on korkea. Nuoret kuitenkin haluavat aikuisten apua yksinäisyyden torjuntaan ja toivovat, että huomiota kiinnitettäisiin myös turvallisten yhteisöjen luomiseen.
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki