Uutiset>Uutiset
07.06.2024

Lasten ja nuorten terapiatakuu: Itla ehdottaa asiantuntijaryhmän perustamista psykososiaalisten menetelmien kansallista valintaa varten  

Itla on jättänyt lausunnon lasten ja nuorten terapiatakuuta koskevaan hallituksen esityksen luonnokseen. Toteamme lausunnossa, että terapiatakuun toteuttamisen koordinointi sekä psykososiaalisten menetelmien valinta tulee toteuttaa huolella ja menetelmiä olla saatavilla kaikille lapsille ja nuorille yhdenvertaisesti. Ehdotamme perustettavaksi kansallista asiantuntijaryhmää, joka tukisi hyvinvointi- ja yhteistyöalueiden menetelmien suunnitelmallista valintaa ja käyttöönottoa.

Pidämme erinomaisena hallituksen ehdotusta kansallisesta toimijasta, joka määrittelisi mitä lasten ja nuorten menetelmiä otetaan kansallisesti käyttöön. Ehdotamme perustettavaksi kansallista asiantuntijaryhmää, jonka jäsenillä tulisi olla kykyä arvioida monipuolisesti menetelmien vaikuttavuutta, niiden suunnitelmallisen muokkauksen eli adaptoinnin tarvetta sekä kansallisen levityksen ja käyttöönoton eli implementoinnin edellytyksiä.  

”On ilahduttavaa, että hallituksen ehdotuksessa huomioidaan myös arviointiosaamisen merkitys. Itla voi tuottaa kansallisen ja alueellisen päätöksenteon tueksi arviointi- ja käyttöönottotietoa, jolla voidaan edistää vaikuttavien menetelmien suunnitelmallista implementointia. Se on edellytys sille, että terapiatakuulla voidaan saavuttaa sille asetetut tavoitteet mahdollisimman tehokkaasti”, Itlan toimitusjohtaja Katri Vataja sanoo.    

Hallituksen esityksen tulisi kuitenkin kertoa konkreettisemmin, miten yhteistyö- ja hyvinvointialueilla käytettävien psykososiaalisten menetelmien koordinointia vahvistetaan ja miten niiden toimeenpanoa vauhditetaan tietoperustaisesti.  

Hyvinvointialueiden ja yliopistosairaaloiden välisen yhteistyön vahvistaminen vaatii selkeitä ja pysyviä rakenteita sekä konkreettisia ehdotuksia menetelmien valintaan sekä menetelmäosaamisen ylläpitämiseen. Pysyviä rakenteita menetelmien arviointiin ja osaamisen ylläpitoon ei ole vielä kattavasti olemassa, ja kehittäminen on tapahtunut viime vuosina väliaikaisen hanketyön kautta 


”On ilahduttavaa, että hallituksen ehdotuksessa huomioidaan myös arviointiosaamisen merkitys. Itla voi tuottaa kansallisen ja alueellisen päätöksenteon tueksi arviointi- ja käyttöönottotietoa, jolla voidaan edistää vaikuttavien menetelmien suunnitelmallista implementointia. Se on edellytys sille, että terapiatakuulla voidaan saavuttaa sille asetetut tavoitteet mahdollisimman tehokkaasti”, Itlan toimitusjohtaja Katri Vataja sanoo.


Menetelmien valinta edellyttää vertailukelpoista tietoa niiden vaikuttavuudesta

Terapiatakuuseen liittyvän lainsäädännön valmistelussa tulisi huomioida erityisesti myös se, että lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien valinta, käyttöönotto ja ylläpito edellyttävät vertailukelpoista tietoa eri menetelmien vaikuttavuudesta. Tarvitaan myös osaamista ymmärtää mitkä menetelmät ovat vaikuttavia ja millaisin edellytyksin sekä kykyä arvioida voidaanko menetelmät ottaa käyttöön suomalaiseen palvelujärjestelmään.  

”Keskeisiin mielenterveyden ongelmiin, kuten lasten ja nuorten käytöshäiriöiden ja ahdistuksen hoitoon on olemassa tieteellisesti vaikuttaviksi arvioituja menetelmiä. Käytettävät menetelmät tulisi määritellä kansallisessa yhteistyössä”, johtaja Petra Kouvonen Itlasta toteaa.

Kouvonen johtaa Kansallinen implementointiosaaminen lasten ja nuorten tueksi -hanketta. Se tuottaa uusia välineitä lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien arviointiin ja valintaan sekä tukee ammattilaisten ja päättäjien suunnitelmallista menetelmien käyttöönoton osaamista. ​ 

Sosiaalihuollossa käytettävien psykososiaalisten menetelmien tulisi olla vaikuttavia   

Myös sosiaalihuollossa käytettävät menetelmät tulisi valita siten, että ne perustuvat kansallisiin suosituksiin ja niistä on olemassa mahdollisimman hyvää vaikuttavuusnäyttöä. Sosiaalihuollon palveluita varten tulisi luoda rakenne, jossa palveluiden valikoimaa tarkennetaan. Sosiaalihuollossa käytettävien psykososiaalisilla menetelmien määritelmä kaipaa selkeyttämistä, sosiaalihuollon ominaispiirteet huomioon ottaen.  

”Monet vanhemmuuden ohjaamisen menetelmät tukevat lapsen ja nuoren hyvää kasvua ja kehitystä. Vahvan vaikuttavuusnäytön vanhemmuusohjelmat soveltuvat käytösongelmien hoidossa hyvin sosiaalihuollon palveluihin, kuten perheneuvolaan. Näitä menetelmiä tulisi olla tarjolla riittävästi ja yhdenvertaisesti, koska niiden avulla ennaltaehkäistään tehokkaasti lasten ja nuorten vakavampia käytöshäiriöitä sekä vahvistetaan vanhemmuuden taitoja”, Petra Kouvonen korostaa. 

Lue Itlan lausunto.

 

Sosiaali- ja terveysministeriö pyysi 9.6.2024 mennessä lausuntoja lasten ja nuorten terapiatakuuta koskevasta hallituksen esityksen luonnoksesta. Esitetyn lainsäädännön tavoite on, että lapset ja nuoret saisivat mielenterveyden häiriöihin ja niiden ehkäisyyn apua nopeasti ja matalalla kynnyksellä.  

Lisätietoja

Petra Kouvonen

Tutkimusjohtaja

Research Director

Forskningsdirektör

IMAGINE-hanke (STN)

041 455 2280

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Nuori mies istumassa kalliolla kesäisessä ympäristössä.
Blogi
|
10.09.2024
Nuoret tarvitsevat keinoja ja aikuisten apua yksinäisyyden vähentämiseksi
Nuorena koettu yksinäisyys on monella tavalla haitallista. Nuoret eivät tiedä, mistä apua saisi, ja kynnys aikuisten puoleen kääntymiseen on korkea. Nuoret kuitenkin haluavat aikuisten apua yksinäisyyden torjuntaan ja toivovat, että huomiota kiinnitettäisiin myös turvallisten yhteisöjen luomiseen.
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki