Menetelmäarviointeja ja mobiilisovelluksia – lasten ja nuorten mielenterveyspalveluja edistetään monipuolisesti Norjassa
Itlaan saatiin huhtikuun puolivälissä vieraita Norjasta, kun Tromssan yliopiston apulaisprofessorit Sabine Kaiser ja Henriette Kyrrestad kävivät kertomassa työstään lasten hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämisen parissa.
Kaiser ja Kyrrestad työskentelevät yliopiston terveystieteen tiedekunnan yhteydessä toimivassa RKBU Nord -tutkimuskeskuksessa (Regionalt kunnskapssenter for barn og unge). Tutkimuskeskus tarjoaa koulutusta lasten hyvinvoinnin ja mielenterveyden parissa toimiville ammattilaisille. Se järjestää koulutusta, kursseja ja seminaareja, jotka ovat läheisessä yhteydessä käytäntöön ja perustuvat tutkimukseen. Keskuksessa tehtävän tutkimuksen tavoitteena on parantaa lapsille, nuorille ja perheille tarjottavien mielenterveyspalvelujen laatua.
Pohjoismainen yhteistyö tärkeää
RKBU Nord -tutkimuskeskus julkaisee tieteellistä Ungsinn-verkkolehteä, jossa on arvioita lapsille ja nuorille suunnatuista psykososiaalisista menetelmistä.
Kasvun tuki tekee tiivistä yhteistyötä muiden pohjoismaisten psykososiaalisia menetelmiä esittelevien tietolähteiden kanssa perustamansa NordicDataPrev-verkoston kautta. Ungsinn-verkkolehden lisäksi mukana ovat ruotsalainen Metodguiden ja tanskalainen Vidensportalen.
Verkoston tavoitteena on arvioida näyttöön perustuvia psykososiaalisia menetelmiä ja koota tutkittua tietoa Pohjoismaiden lapsi- ja perhepalveluiden käyttöön. Lisäksi tavoitteena on parantaa tiedon kulkua ammattilaisille ja päättäjille.
Toimivia menetelmiä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin
Ungsinn-verkkolehti on toiminut Itlan Kasvun tuki -sivuston esikuvana, ja Kasvun tuen menetelmäarviot perustuvat Ungsinnin käyttämään järjestelmään. Sabine Kaiser ja Henriette Kyrrestad toimivat Norjan terveysministeriön rahoittamassa Ungsinnissa kirjoittajina ja vertaisarvioijina.
Sekä Ungsinn että Kasvun tuki vastaavat tarpeeseen saada käyttöön näyttöön perustuvia menetelmiä. Kyrrestad ja Itlan ohjelmajohtaja Marjo Kurki jakavatkin huolen siitä, että tällä hetkellä lasten ja nuorten palveluissa on käytössä menetelmiä, joiden toimivuudesta ei ole tieteellisiä todisteita.
– Pahimmillaan tällaisista menetelmistä voi olla hyödyn sijaan haittaa, Kyrrestad sanoo.
Mobiilisovelluksista helposti saatavilla olevaa apua mielenterveyden haasteisiin
Sabine Kaiser ja Henriette Kyrrestad ovat myös kehittäneet kahta nuorten mielenterveyden edistämiseen liittyvää mobiilisovellusta. NettOpp-sovellus on suunnattu nettikiusaamista kokeneille nuorille ja Opp-sovellus yleisemmin mielenterveyden edistämiseen.
Kaiserin ja Kyrrestadin mukaan nettikiusaamisen määrä on Norjassa kasvanut hieman viime vuosina. Tilastojen mukaan yli 30 prosenttia norjalaisista nuorista on kokenut ikäviä tapahtumia verkossa lähikuukausien aikana.
Yleisin kokemus on se, että joku on kirjoittanut loukkaavia asioita nuoresta. Lisäksi kokemukset voivat olla esimerkiksi jättämistä ulkopuolelle verkossa tapahtuvista sosiaalisista tapahtumista, verkossa tai puhelimitse tehtyjä uhkauksia ja loukkaavien kuvien tai videoiden julkaiseminen lapsesta.
– Nettikiusaaminen voi aiheuttaa mielenterveysongelmia, häpeää ja huonoa itsetuntoa, Kyrrestad toteaa. – Halusimme tehdä helposti saatavilla oleva välineen, jota voi käyttää juuri silloin kun tarvitsee apua.
NettOppin kehittämisessä oli mukana käyttäjiä: nuoria sekä nuorten ja mielenterveyden parissa työskenteleviä sosiaali- ja terveys- sekä kasvatusalan ammattilaisia.
Sovelluksen tavoitteena on vähentää verkossa tapahtuviin ikäviin kokemuksiin ja nettikiusaamiseen liittyviä mielenterveysongelmia, parantaa taitoja selviytyä kokemuksista sekä lisätä tietoa ja avunhakemista. Lisäksi tavoitteena on parantaa käyttäjien itsetuntoa ja unen laatua sekä vähentää verkossa tapahtuvia ikäviä kokemuksia.
Opp-sovellus on yleisesti mielenterveyttä edistävä sovellus, joka on tarkoitettu 13–19-vuotiaille nuorille. Tarkoituksena on lisätä hyvinvointia ja mielenterveyttä: lisätä tietoa mielenterveydestä, keinoja stressin käsittelyyn, avun hakemista ja itsetuntoa, parantaa unen laatua ja vähentää mielenterveysongelmia.
– Sovellusten ei ole tarkoitus korvata palveluita, mutta niitä voidaan hyödyntää esimerkiksi koulussa sekä nuorille suunnatuissa palveluissa ja mielenterveyspalveluissa, Kaiser ja Kyrrestad toteavat. – On myös tärkeää, että apua saatavilla siellä, missä nuoret ovat. Seuraavaksi NettOpp ja Opp ovatkin menossa Tiktokiin.
NettOpp- ja Opp-sovellukset ovat saatavissa sovelluskaupoissa vain Norjassa.