Uutiset>Uutiset
27.04.2023

Menetelmäarviointeja ja mobiilisovelluksia – lasten ja nuorten mielenterveyspalveluja edistetään monipuolisesti Norjassa

Tromssan yliopiston apulaisprofessorit Sabine Kaiser ja Henriette Kyrrestad ja heidän edustamansa tutkimuskeskus ovat edelläkävijöitä lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen kehittämisessä. Menetelmäarviointeja julkaiseva Ungsinn-verkkolehti on ollut Itlan Kasvun tuki -sivuston ja -aikakauslehden esikuvana. Viime aikoina norjalaiset ovat kehittäneet myös nuorten mielenterveyden tukemiseen suunniteltuja mobiilisovelluksia.

Itlaan saatiin huhtikuun puolivälissä vieraita Norjasta, kun Tromssan yliopiston apulaisprofessorit Sabine Kaiser ja Henriette Kyrrestad kävivät kertomassa työstään lasten hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämisen parissa.

Kaiser ja Kyrrestad työskentelevät yliopiston terveystieteen tiedekunnan yhteydessä toimivassa RKBU Nord -tutkimuskeskuksessa (Regionalt kunnskapssenter for barn og unge). Tutkimuskeskus tarjoaa koulutusta lasten hyvinvoinnin ja mielenterveyden parissa toimiville ammattilaisille. Se järjestää koulutusta, kursseja ja seminaareja, jotka ovat läheisessä yhteydessä käytäntöön ja perustuvat tutkimukseen. Keskuksessa tehtävän tutkimuksen tavoitteena on parantaa lapsille, nuorille ja perheille tarjottavien mielenterveyspalvelujen laatua.

Pohjoismainen yhteistyö tärkeää

RKBU Nord -tutkimuskeskus julkaisee tieteellistä Ungsinn-verkkolehteä, jossa on arvioita lapsille ja nuorille suunnatuista psykososiaalisista menetelmistä.

Kasvun tuki tekee tiivistä yhteistyötä muiden pohjoismaisten psykososiaalisia menetelmiä esittelevien tietolähteiden kanssa perustamansa NordicDataPrev-verkoston kautta. Ungsinn-verkkolehden lisäksi mukana ovat ruotsalainen Metodguiden ja tanskalainen Vidensportalen.

Verkoston tavoitteena on arvioida näyttöön perustuvia psykososiaalisia menetelmiä ja koota tutkittua tietoa Pohjoismaiden lapsi- ja perhepalveluiden käyttöön. Lisäksi tavoitteena on parantaa tiedon kulkua ammattilaisille ja päättäjille.

Toimivia menetelmiä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin

Ungsinn-verkkolehti on toiminut Itlan Kasvun tuki -sivuston esikuvana, ja Kasvun tuen menetelmäarviot perustuvat Ungsinnin käyttämään järjestelmään. Sabine Kaiser ja Henriette Kyrrestad toimivat Norjan terveysministeriön rahoittamassa Ungsinnissa kirjoittajina ja vertaisarvioijina.

Sekä Ungsinn että Kasvun tuki vastaavat tarpeeseen saada käyttöön näyttöön perustuvia menetelmiä. Kyrrestad ja Itlan ohjelmajohtaja Marjo Kurki jakavatkin huolen siitä, että tällä hetkellä lasten ja nuorten palveluissa on käytössä menetelmiä, joiden toimivuudesta ei ole tieteellisiä todisteita.

– Pahimmillaan tällaisista menetelmistä voi olla hyödyn sijaan haittaa, Kyrrestad sanoo.

Mobiilisovelluksista helposti saatavilla olevaa apua mielenterveyden haasteisiin

Sabine Kaiser ja Henriette Kyrrestad ovat myös kehittäneet kahta nuorten mielenterveyden edistämiseen liittyvää mobiilisovellusta.  NettOpp-sovellus on suunnattu nettikiusaamista kokeneille nuorille ja Opp-sovellus yleisemmin mielenterveyden edistämiseen.

Kaiserin ja Kyrrestadin mukaan nettikiusaamisen määrä on Norjassa kasvanut hieman viime vuosina. Tilastojen mukaan yli 30 prosenttia norjalaisista nuorista on kokenut ikäviä tapahtumia verkossa lähikuukausien aikana.

Yleisin kokemus on se, että joku on kirjoittanut loukkaavia asioita nuoresta. Lisäksi kokemukset voivat olla esimerkiksi jättämistä ulkopuolelle verkossa tapahtuvista sosiaalisista tapahtumista, verkossa tai puhelimitse tehtyjä uhkauksia ja loukkaavien kuvien tai videoiden julkaiseminen lapsesta.

– Nettikiusaaminen voi aiheuttaa mielenterveysongelmia, häpeää ja huonoa itsetuntoa, Kyrrestad toteaa. – Halusimme tehdä helposti saatavilla oleva välineen, jota voi käyttää juuri silloin kun tarvitsee apua.

NettOppin kehittämisessä oli mukana käyttäjiä: nuoria sekä nuorten ja mielenterveyden parissa työskenteleviä sosiaali- ja terveys- sekä kasvatusalan ammattilaisia.

Sovelluksen tavoitteena on vähentää verkossa tapahtuviin ikäviin kokemuksiin ja nettikiusaamiseen liittyviä mielenterveysongelmia, parantaa taitoja selviytyä kokemuksista sekä lisätä tietoa ja avunhakemista. Lisäksi tavoitteena on parantaa käyttäjien itsetuntoa ja unen laatua sekä vähentää verkossa tapahtuvia ikäviä kokemuksia.

Opp-sovellus on yleisesti mielenterveyttä edistävä sovellus, joka on tarkoitettu 13–19-vuotiaille nuorille. Tarkoituksena on lisätä hyvinvointia ja mielenterveyttä: lisätä tietoa mielenterveydestä, keinoja stressin käsittelyyn, avun hakemista ja itsetuntoa, parantaa unen laatua ja vähentää mielenterveysongelmia.

– Sovellusten ei ole tarkoitus korvata palveluita, mutta niitä voidaan hyödyntää esimerkiksi koulussa sekä nuorille suunnatuissa palveluissa ja mielenterveyspalveluissa, Kaiser ja Kyrrestad toteavat. – On myös tärkeää, että apua saatavilla siellä, missä nuoret ovat. Seuraavaksi NettOpp ja Opp ovatkin menossa Tiktokiin.

NettOpp- ja Opp-sovellukset ovat saatavissa sovelluskaupoissa vain Norjassa.

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Nuori mies istumassa kalliolla kesäisessä ympäristössä.
Blogi
|
10.09.2024
Nuoret tarvitsevat keinoja ja aikuisten apua yksinäisyyden vähentämiseksi
Nuorena koettu yksinäisyys on monella tavalla haitallista. Nuoret eivät tiedä, mistä apua saisi, ja kynnys aikuisten puoleen kääntymiseen on korkea. Nuoret kuitenkin haluavat aikuisten apua yksinäisyyden torjuntaan ja toivovat, että huomiota kiinnitettäisiin myös turvallisten yhteisöjen luomiseen.
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki