Uutiset>Uutiset
01.02.2023

Miten Itla voi auttaa kovia kokeneita lapsia kohtaavia ammattilaisia?

Marjo Kurki kertoi Allin päivän seminaarissa, miten Itla havahtui ukrainalaisten lasten hätään, ja mitä sen jälkeen on tapahtunut. Kurjen ja kollegojen työ sai arvokasta palautetta, kun ukrainalaistaustainen, Väestöliitossa harjoittelijana oleva Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelija esitti kauniin kiitoksensa tuesta ukrainalaisille.

Pian on kulunut vuosi Ukrainan sodan alkamisesta. Itlan erikoistutkija Marjo Kurki kertoi 31.1.2023 järjestetyssä Allin päivän seminaarissa, miten vuoden takainen järkytys sai Itlan toimimaan. Kurki kollegoineen mietti tuolloin, miten ukrainalaisia lapsia, nuoria ja perheitä voitaisiin parhaiten auttaa. Millaisia näyttöön perustuvia menetelmiä voitaisiin tarjota kovia kokeneita lapsia kohtaavien ammattilaisten avuksi?

Itlan Kasvun tuessa oli vastikään arvioitu traumalle altistuneille lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen tarkoitettu ryhmämuotoinen interventio, TRT (Teaching Recovery Techniques). Sillä oli arvioitu olevan vahva dokumentoitu vaikuttavuusnäyttö. Menetelmällä voidaan antaa sotatilanteelle altistuneille 8–18-vuotiaille keinoja traumaattisen stressin lievittämiseen, ja se soveltuu käytettäväksi esimerkiksi kouluissa.

Heti sodan alkamista seuraavalla viikolla Itla päätti ryhtyä tukemaan TRT-menetelmäosaajien koulutusta.


”Meillä on paljon tarvetta tämän tyyppiselle osaamiselle Suomessa. Totesimme, että nyt on hyvä hetki tarttua toimeen”, Kurki muistelee.


Suomen kouluihin odotettiin kevään aikana suurta määrää sotaa paenneita ukrainalaislapsia. Suoraan kouluihin TRT-menetelmää ei kuitenkaan voitu viedä.


”Opettajat, rehtorit ja muu henkilöstä ei ollut vielä palautunut edes koronan aiheuttamasta kuormasta. Ei uuden menetelmän ottaminen käyttöön ole mikään pikku juttu”, Kurki toteaa.


Ratkaisu löytyi ensi vaiheessa yhteistyöstä Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvatalojen ja Oulun vastaanottokeskuksen kanssa. Työ piti aloittaa siitä, että menetelmän manuaali käännettiin suomeksi. Ensimmäinen koulutus toteutettiin alkukesällä 2022 ja kouluttajana toimi menetelmän Suomeen tuonut psykologi Soili Poijula.

Ensimmäinen TRT-ryhmä käynnistyi Oulun vastaanottokeskuksessa elokuussa, ja palautettakin siitä on jo saatu.


”Oulun kokemusten perusteella on tärkeää, että vanhemmat otetaan mukaan työskentelyyn, jos se on mahdollista. On yllättävää, miten erilaisia lapsen ja vanhemman näkökulmat voivat olla”, Kurki pohtii.


Yhteensä Itlan tuella koulutettiin vuoden aikana yli 60 ammattilaista TRT-menetelmäohjaajiksi. Säätiö jatkaa pitkäjänteistä työtä rakenteiden luomiseksi, jotta menetelmä juurtuisi käyttöön. Toiveena on tehdä myös käyttöönottotutkimusta yhteistyössä SPR:n kanssa. Lisäksi Itla on perustanut asiantuntijaverkoston, joka koordinoi TRT-menetelmän levittämistä kansallisesti.  Allin päivän seminaarin pääjärjestäjä, Alli Paasikiven säätiö, on osa tätä verkostoa.

Suomeen odotetaan vuoden aikana 30 000–40 000 ukrainalaista pakolaista lisää. Siksi tässä vaiheessa tavoitteena on auttaa ukrainalaisia perheitä vaikuttavalla tavalla, mutta jatkossa TRT-menetelmää voidaan käyttää myös muille kohderyhmille.

Kurjen puheenvuoron jälkeen työ sai arvokasta palautetta, kun ukrainalaistaustainen, Väestöliitossa harjoittelijana oleva Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelija esitti kauniin kiitoksensa tuesta ukrainalaisille.

Allin päivän seminaarin Tiedekulmassa järjestivät Alli Paasikiven säätiö, Itla ja Väestöliitto.

Teema: Perheet ja perheellistyvät 2020-luvun Suomessa – tilastot ja tutkimukset vaikuttavien käytännön ratkaisujen ja perhepolitiikan tukena

Tallenne seminaarista löytyy täältä.


Lisätietoja

Marjo Kurki

Kehitysjohtaja

Director of Development

YOUNG -ohjelma

Kasvun tuki

marjo.kurki@itla.fi

044 271 0797
Petra Kouvonen.
Petra Kouvonen

IMAGINE-hankkeen tutkimusjohtaja (STN)

Research Director, IMAGINE Project (SRC)

Forskningsdirektör, IMAGINE projekt (RSF)

041 455 2280

Lisätietoa TRT-menetelmästä:

TRT-menetelmän kehittänyt Children and War Foundation
TRT-työ Ukrainassa

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Uutiset
|
30.06.2025
Laura Yliruka innovaatio- ja kehittämistoiminnan kehitysjohtajaksi
Elokuussa Itlassa aloittaa uutena kehitysjohtajana VTT, käytäntötutkimuksen dosentti Laura Yliruka. Hän johtaa Itlan innovaatio- ja kehittämistoimintaa ja yhteisövaikuttavuustyötä.
Itlan kehitysjohtaja Marjo Kurki
Uutiset
|
27.06.2025
Itlan Marjo Kurki jatkaa YOUNG-ohjelman ohjelmajohtajana
Itlan kehitysjohtaja Marjo Kurki jatkaa strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittaman YOUNG-ohjelman ohjelmajohtajana toisen kolmivuotiskauden. Ohjelmajohtajan tavoitteena on edistää korkealaatuisen, monitieteellisen tutkimuksen sekä yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen avulla lasten ja nuorten mielenterveyttä, osallisuutta ja hyvää elämää.  
Imagine
Right to Belong
YOUNG-ohjelma
Uutiset
|
18.06.2025
Aleksi Neuvonen Itlan hallitukseen
Itlan valtuuskunta nimitti Aleksi Neuvosen Itlan hallituksen varsinaiseksi jäseneksi kokouksessaan 3.6.2025.
Tapahtumat
TRT-menetelmäohjaaja, syvennä osaamistasi trauman kohtaamisessa
Koulutuksessa asiantuntijat tarjoavat ajankohtaista tietoa ja käytännön taitoja Teaching Recovery Techniques (TRT) -menetelmäohjaajille lasten ja nuorten traumaattisen surun, menetyksen ja traumakokemuksista toipumisen tukemiseen.
7.11.2025
8.30-15.00
Teams
Kasvun tuki
TRT-menetelmä
Lapsi soittaa kitaraa koululuokassa.
Blogi
|
11.06.2025
Terapiatakuun onnistuminen sosiaalihuollossa vaatii vielä viilausta
Terapiatakuun toimeenpano sosiaalihuollossa on vaarassa kompastua takuun asiakasprosessiin aiheuttamiin muutoksiin, jotka vaikeuttavat käytännön työtä. Nämä haasteet tulisi ratkaista mahdollisimman pian, jotta muun muassa koulukuraattorit pystyisivät vaivattomasti osallistumaan toteutukseen.
Sosiaalihuolto
Terapiatakuu
Lattialla istuvan nuoren jalat.
Tapahtumat
Kuvittele, jos… kokemukset psykososiaalisten menetelmien käyttöönotosta olisivat olleet tiedossa jo viisi vuotta sitten
Miten nuorille suunnattu psykososiaalinen menetelmä saadaan onnistuneesti käyttöön koko Suomessa? Tervetuloa kuulemaan opeista, joita kansallisesta käyttöönotosta on kertynyt viime vuosien aikana!
Ke 1.10.2025
Klo 12.00-16.00
Webinaari
Kasvun tuki