Uutiset>Uutiset
04.04.2022

Samalta viivalta -ohjelman nuorten ryhmä järjestäytyi 

Nuorilla on tärkeä rooli Itlan Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen -ohjelman toteutuksessa.

Tunnelma oli odottavan innostunut, kun 15 nuorta kokemusvaikuttajaa ja nuorten kanssa toimivien organisaatioiden edustajaa kokoontui ensimmäistä kertaa keskiviikkona 23.3.2022. Kyseessä oli Samalta viivalta -ohjelman nuorten ryhmän järjestäytymistapaaminen. Tapaamisessa tutustuttiin, sovittiin yhteisistä työskentelyperiaatteista ja kartoitettiin toiveita ja odotuksia yhteiselle työlle.  

Samalta viivalta -ohjelman tavoitteena on lisätä ymmärrystä lapsiperheköyhyydestä ja tunnistaa keinoja, joilla lapsiperheköyhyyttä ja sen kielteisiä vaikutuksia voidaan vähentää Suomessa. Ohjelma tuottaa ja jalostaa tutkimustietoa päätöksenteon perustaksi, käynnistää kokeiluja ja vahvistaa eri toimijoiden yhteistyötä.  

Nuorten ryhmä hahmottaa ilmiötä ja ratkaisuja omista näkökulmistaan, reflektoi omia kokemuksiaan lapsiperheköyhyydestä arjen tasolla sekä ohjaa tutkimuskysymysten määrittelyä ja ohjelman edistymistä. Oman kiinnostuksensa mukaan nuorilla on mahdollisuus toimia kanssatutkijoina ja vaikuttamisviestijöinä. Nuorille maksetaan palkkio osallistumisesta. 

Paljon annettavaa 

Moni nuori sanoi lähteneensä mukaan toimintaan siksi, että lapsiperheköyhyyden ja sen lieveilmiöiden vähentäminen on heille merkityksellinen päämäärä. Osalla osallistujista on myös lastensuojelutausta tai henkilökohtaista kokemusta köyhyydestä, ja siksi he kokivat, että heillä on paljon annettavaa työhön. Nuoria innosti yhdessä tekeminen, asioiden syvempi ymmärtäminen, yhteiskunnallinen vaikuttaminen, verkostoituminen ja palvelujen kehittäminen.  

Nuoret kuvailivat tunnelmia seuraavasti: 


”Tämä tuntuu tärkeältä ja kiinnostavalta.”



”Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja etenkin lasten, nuorten ja lapsiperheiden asiat ovat sydäntä lähellä.”



”Kaikenlainen yhdessä kehittäminen kiinnostaa kovasti!… Innolla ja tarmolla olen lähdössä mukaan tähän toimintaan teidän kanssa.”


Nuorilta löytyy vahvaa osaamista viestinnästä sekä järjestö- ja yhdistysvaikuttamisesta – ja mikä tärkeintä, taitoa keskustella ja kuunnella. He toimivat seuraavissa organisaatioissa: 

  • Tukenasi ry, Nuorten raati
  • Osallisuuden aika ry
  • Auta Lasta ry, Veturointi-toiminta
  • Pesäpuu ry
  • SOS-Lapsikylä, Kehittäjänuoret
  • Perhehoitoliitto, nuorten kehittäjäryhmä Tilkkutäkki
  • Suomen Uusperheiden liitto ry

Nuorten ryhmä tulee kokoontumaan 4–5 kertaa vuodessa. Työskentely tapahtuu tapaamisissa ja ryhmälle luodussa digitaalisessa työtilassa. Seuraava tapaaminen järjestetään kesäkuussa 2022. Agendalla on muun muassa aihepiirin keskeisiin kysymyksiin perehtymistä sekä viestinnän ja loppuvuoden tapaamisten teemojen suunnittelua. Mietinnässä on myös kuvaava nimi ryhmälle. 


Lisätietoja

Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

Yhteisövaikuttavuus

Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen

tiina.ristikari@itla.fi

050 917 7396

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Uutiset
|
30.06.2025
Laura Yliruka innovaatio- ja kehittämistoiminnan kehitysjohtajaksi
Elokuussa Itlassa aloittaa uutena kehitysjohtajana VTT, käytäntötutkimuksen dosentti Laura Yliruka. Hän johtaa Itlan innovaatio- ja kehittämistoimintaa ja yhteisövaikuttavuustyötä.
Itlan kehitysjohtaja Marjo Kurki
Uutiset
|
27.06.2025
Itlan Marjo Kurki jatkaa YOUNG-ohjelman ohjelmajohtajana
Itlan kehitysjohtaja Marjo Kurki jatkaa strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittaman YOUNG-ohjelman ohjelmajohtajana toisen kolmivuotiskauden. Ohjelmajohtajan tavoitteena on edistää korkealaatuisen, monitieteellisen tutkimuksen sekä yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen avulla lasten ja nuorten mielenterveyttä, osallisuutta ja hyvää elämää.  
Imagine
Right to Belong
YOUNG-ohjelma
Uutiset
|
18.06.2025
Aleksi Neuvonen Itlan hallitukseen
Itlan valtuuskunta nimitti Aleksi Neuvosen Itlan hallituksen varsinaiseksi jäseneksi kokouksessaan 3.6.2025.
Tapahtumat
TRT-menetelmäohjaaja, syvennä osaamistasi trauman kohtaamisessa
Koulutuksessa asiantuntijat tarjoavat ajankohtaista tietoa ja käytännön taitoja Teaching Recovery Techniques (TRT) -menetelmäohjaajille lasten ja nuorten traumaattisen surun, menetyksen ja traumakokemuksista toipumisen tukemiseen.
7.11.2025
8.30-15.00
Teams
Kasvun tuki
TRT-menetelmä
Lapsi soittaa kitaraa koululuokassa.
Blogi
|
11.06.2025
Terapiatakuun onnistuminen sosiaalihuollossa vaatii vielä viilausta
Terapiatakuun toimeenpano sosiaalihuollossa on vaarassa kompastua takuun asiakasprosessiin aiheuttamiin muutoksiin, jotka vaikeuttavat käytännön työtä. Nämä haasteet tulisi ratkaista mahdollisimman pian, jotta muun muassa koulukuraattorit pystyisivät vaivattomasti osallistumaan toteutukseen.
Sosiaalihuolto
Terapiatakuu
Lattialla istuvan nuoren jalat.
Tapahtumat
Kuvittele, jos… kokemukset psykososiaalisten menetelmien käyttöönotosta olisivat olleet tiedossa jo viisi vuotta sitten
Miten nuorille suunnattu psykososiaalinen menetelmä saadaan onnistuneesti käyttöön koko Suomessa? Tervetuloa kuulemaan opeista, joita kansallisesta käyttöönotosta on kertynyt viime vuosien aikana!
Ke 1.10.2025
Klo 12.00-16.00
Webinaari
Kasvun tuki