Uutiset>Uutiset
04.04.2022

Samalta viivalta -ohjelman nuorten ryhmä järjestäytyi 

Nuorilla on tärkeä rooli Itlan Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen -ohjelman toteutuksessa.

Tunnelma oli odottavan innostunut, kun 15 nuorta kokemusvaikuttajaa ja nuorten kanssa toimivien organisaatioiden edustajaa kokoontui ensimmäistä kertaa keskiviikkona 23.3.2022. Kyseessä oli Samalta viivalta -ohjelman nuorten ryhmän järjestäytymistapaaminen. Tapaamisessa tutustuttiin, sovittiin yhteisistä työskentelyperiaatteista ja kartoitettiin toiveita ja odotuksia yhteiselle työlle.  

Samalta viivalta -ohjelman tavoitteena on lisätä ymmärrystä lapsiperheköyhyydestä ja tunnistaa keinoja, joilla lapsiperheköyhyyttä ja sen kielteisiä vaikutuksia voidaan vähentää Suomessa. Ohjelma tuottaa ja jalostaa tutkimustietoa päätöksenteon perustaksi, käynnistää kokeiluja ja vahvistaa eri toimijoiden yhteistyötä.  

Nuorten ryhmä hahmottaa ilmiötä ja ratkaisuja omista näkökulmistaan, reflektoi omia kokemuksiaan lapsiperheköyhyydestä arjen tasolla sekä ohjaa tutkimuskysymysten määrittelyä ja ohjelman edistymistä. Oman kiinnostuksensa mukaan nuorilla on mahdollisuus toimia kanssatutkijoina ja vaikuttamisviestijöinä. Nuorille maksetaan palkkio osallistumisesta. 

Paljon annettavaa 

Moni nuori sanoi lähteneensä mukaan toimintaan siksi, että lapsiperheköyhyyden ja sen lieveilmiöiden vähentäminen on heille merkityksellinen päämäärä. Osalla osallistujista on myös lastensuojelutausta tai henkilökohtaista kokemusta köyhyydestä, ja siksi he kokivat, että heillä on paljon annettavaa työhön. Nuoria innosti yhdessä tekeminen, asioiden syvempi ymmärtäminen, yhteiskunnallinen vaikuttaminen, verkostoituminen ja palvelujen kehittäminen.  

Nuoret kuvailivat tunnelmia seuraavasti: 


”Tämä tuntuu tärkeältä ja kiinnostavalta.”



”Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja etenkin lasten, nuorten ja lapsiperheiden asiat ovat sydäntä lähellä.”



”Kaikenlainen yhdessä kehittäminen kiinnostaa kovasti!… Innolla ja tarmolla olen lähdössä mukaan tähän toimintaan teidän kanssa.”


Nuorilta löytyy vahvaa osaamista viestinnästä sekä järjestö- ja yhdistysvaikuttamisesta – ja mikä tärkeintä, taitoa keskustella ja kuunnella. He toimivat seuraavissa organisaatioissa: 

  • Tukenasi ry, Nuorten raati
  • Osallisuuden aika ry
  • Auta Lasta ry, Veturointi-toiminta
  • Pesäpuu ry
  • SOS-Lapsikylä, Kehittäjänuoret
  • Perhehoitoliitto, nuorten kehittäjäryhmä Tilkkutäkki
  • Suomen Uusperheiden liitto ry

Nuorten ryhmä tulee kokoontumaan 4–5 kertaa vuodessa. Työskentely tapahtuu tapaamisissa ja ryhmälle luodussa digitaalisessa työtilassa. Seuraava tapaaminen järjestetään kesäkuussa 2022. Agendalla on muun muassa aihepiirin keskeisiin kysymyksiin perehtymistä sekä viestinnän ja loppuvuoden tapaamisten teemojen suunnittelua. Mietinnässä on myös kuvaava nimi ryhmälle. 


Lisätietoja

Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

Yhteisövaikuttavuus

Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen

tiina.ristikari@itla.fi

050 917 7396

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Lattialla istuvan nuoren jalat.
Uutiset
|
23.01.2025
Matalan kynnyksen mielenterveysapua nuorille tarjoava Walk in terapia -menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Walk in terapia -menetelmän, joka on tarkoitettu nuorille matalan kynnyksen mielenterveysavuksi. Walk in terapia -menetelmän arvioiminen on tärkeää, sillä nuorten henkinen pahoinvointi on yleistä ja matalan kynnyksen palveluille on suuri tarve. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Vieraskynä
|
17.01.2025
The future of health and social care: Perspectives from Finland and Scotland
Last autumn, students from the Childhood Builders leadership training programme visited Scotland. Through this exchange, leaders from Finland and Scotland shared valuable lessons and experiences in advancing equitable, inclusive, and resilient leadership in health and social care. The lessons learned in Scotland and Finland offer a clear call to action: the future of health and social care depends on leaders willing to listen, collaborate, and lead with courage.
johtaminen
Johtamiskoulutus
Puisella pöydällä erivärisiä palapelin osia.
Blogi
|
17.01.2025
Psykososiaalisten menetelmien valinta on iso muutosjohtamisen haaste
Oma Hämeen ja Itlan lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien arviointipilotti toi esiin paitsi tärkeää tietoa menetelmistä, myös isoja muutosjohtamisen haasteita. Menetelmät on usein otettu käyttöön osana hanketyötä, irrallaan operatiivisesta johtamisesta, tiukassa aikataulussa ja lyhyellä varoitusajalla. Jatkossa hyvinvointialueella tarvitaan yhteinen suunnitelma siitä, mitä, miten ja missä menetelmiä käytetään.
Kasvun tuki
Nuori nainen ja kaksi lasta laskevat iloisina pulkalla mäkeä aurinkoisena päivänä.
Uutiset
|
15.01.2025
Tulipalojen sammuttamisen sijaan pitkäjänteistä hyvän kasvun tukea lapsen arjessa   
Viime syksynä joukko tutkijoita, johtajia, kolmannen sektorin edustajia ja käytännön ammattilaisia kokoontui Itlaan keskustelemaan Suomen tulevaisuuden ydinkysymyksestä: mitä tarvitaan, jotta lapsemme ja nuoremme voisivat hyvin? Vastaus tarjoaa painokkaita eväitä parhaillaan käynnissä olevaan Sotevisio 2030 -työhön, ja se lähetettiin sosiaali- ja terveysministeriöön joulun alla.
Sotevisio 2030
Blogi
|
15.01.2025
Eletään lapsen lailla – huolenpitoa, rakkautta ja liikkumisen iloa 
Lapsen hyvä elämä on riippuvainen aikuisten toimista. Ensimmäiset tuhat päivää ovat erityisen tärkeitä ja voivat vaikuttaa aikuisuuteen asti. Itlan visiona on lapsiystävällinen Suomi. Sitä rakennetaan huolehtimalla niin lasten kuin vanhempien hyvinvoinnista – unohtamatta lapsenmielisyyttä aikuisenakaan!
Strategia
Lapsia pelaamassa liikuntasalissa.
Uutiset
|
08.01.2025
ADHD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhemmille tarkoitettu Strategia-menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Strategia-menetelmän, joka on tarkoitettu ADHD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhemmille. Strategia-menetelmä on uudenlainen lisäys Kasvun tuen menetelmäpankkiin, sillä se on vanhemmille tarkoitettu kurssi, jolle pääsyn edellytyksenä on lapsen diagnoosi. Tällaisia menetelmiä ei ole aiemmin arvioitu Kasvun tuessa. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät