Uutiset>Uutiset
21.06.2023

Suurten kaupunkien yhteinen kehittämishanke parantaa lasten ja nuorten liikunnan harrastuspolkuja

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt valtionavustusta 370 000 euroa suurten kaupunkien yhteiseen Harrastamisen Suomen mallin kehittämishankkeeseen. Hankkeella parannetaan lasten ja nuorten liikunnan harrastuspolkuja. Itla vastaa hankkeessa yhteisövaikuttavuuteen perustuvan yhteiskehittämisen mallin koulutuksesta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt valtionavustusta 370 000 euroa suurten kaupunkien yhteiseen Harrastamisen Suomen mallin kehittämishankkeeseen.

Kehittämishankkeen päätavoitteena on parantaa lasten ja nuorten liikunnan harrastuspolkuja matalan kynnyksen liikuntapalvelujen ja seuratoiminnan välillä. Erityisesti pureudutaan Harrastamisen Suomen mallin sekä seuratoiminnan väliseen yhteyteen, mutta myös kaupungin matalan kynnyksen liikuntaharrastukset ovat tarkastelussa mukana. Harrastuspolut on tunnistettu yhdeksi lasten ja nuorten paikallisen liikuntaharrastustoiminnan haasteeksi, johon kaupungit etsivät ratkaisuja yhteisellä kehittämisprosessilla.

Uudenlaisia harrastuspolkuja

Hankkeessa luodaan uudenlaisia harrastuspolkuja matalan kynnyksen harrastustoiminnasta seuratoimintaan ja päinvastoin, jolla pyritään lisäämään seuraharrastajien määrää ja toimintaan sitoutumista sekä vähentämään drop-out ilmiötä eli liikuntaharrastuksesta putoamista. Hanke kokoaa yhteen tietoa ja kehittää malleja ja käytäntöjä, joita voidaan hyödyntää myös valtakunnallisessa kehitystyössä. Lisäksi hankkeessa luodaan suurten kaupunkien välille sekä kaupunkeihin sisälle yhteisövaikuttavuuden viitekehykseen perustuva yhteiskehittämisen malli, joka otetaan vakituisesti käyttöön.

Yhteiskehittämisen mallin koulutuksesta vastaa Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta tukee hanketta muun muassa toteuttamalla nykytilan analyysin, joka kerää yhteen tietoa kaupunkien harrastamisen nykytilasta (sis. palveluiden tarjonta sekä harrastuskäyttäytyminen), Harrastamisen Suomen mallin ja muiden harrastustoimintojen yhdistämiseen liittyvistä haasteista sekä lasten harrastamisen seurannan ja arvioinnin tietolähteistä.

Kehittämishankkeessa ovat mukana Turun kaupunki, Helsingin kaupunki, Espoon kaupunki, Vantaan kaupunki, Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän yliopisto/liikuntatieteellinen tiedekunta ja Itla.

Lisätietoja

Mari Hirvonen

Erityisasiantuntija

Senior Specialist

044 363 7276

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Nuori mies istumassa kalliolla kesäisessä ympäristössä.
Blogi
|
10.09.2024
Nuoret tarvitsevat keinoja ja aikuisten apua yksinäisyyden vähentämiseksi
Nuorena koettu yksinäisyys on monella tavalla haitallista. Nuoret eivät tiedä, mistä apua saisi, ja kynnys aikuisten puoleen kääntymiseen on korkea. Nuoret kuitenkin haluavat aikuisten apua yksinäisyyden torjuntaan ja toivovat, että huomiota kiinnitettäisiin myös turvallisten yhteisöjen luomiseen.
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki