Uutiset>Uutiset
19.12.2022

Tunne- ja sosiaalisten taitojen tukeminen osana opetuksen ja varhaiskasvatuksen kolmiportaista tukea

Tunne- ja sosiaalisia taitoja tukemalla voidaan tutkitusti vaikuttaa myönteisesti lasten ja nuorten haastavaksi koettuun käyttäytymiseen. Kasvun tuen Petra Kouvonen ja Sara Tani sekä Hoitotyön tutkimussäätiön Lotta Hamari selvittivät, mitä ydinelementtejä tarvittaisiin, jotta tuki käyttäytymisellään reagoivalle lapselle tai nuorelle kohdentuisi oikein ja tehostuisi joustavasti osana esi- ja perusopetuksen sekä varhaiskasvatuksen kolmiportaista tukea.

Lastenpsykiatrian lähetteiden määrän hurja kasvu Suomessa antaa aihetta pohtia varhaisen tuen tehostamisen keinoja perustasolla. Esi- ja peruskoulun sekä varhaiskasvatuksen kontekstissa tunne- ja sosiaalisten taitojen tuki tulisi saada entistä paremmin juurrutettua osaksi käytänteitä.

Kirjallisuuskatsauksessa selvitettiin joustavasti tehostuvan tuen ketjun ydinelementtejä tilanteissa, joissa opetusympäristössä kohdataan käyttäytymiseen liittyviä haasteita. Mukaanottokriteerit täytti 14 artikkelia. Niiden perusteella ydinelementeiksi tunnistettiin psykososiaalisen tuen muodon valinta ja käyttö, johdon tuen ja vastuiden organisointi sekä verkostojen hyödyntäminen. Näiden elementtien toteutumista tutkittiin tapausesimerkissä.

Kolmesta kirjallisuudesta löydetystä ydinelementistä tapausesimerkeissä parhaiten toteutui verkostojen ja moniammatillisuuden hyödyntäminen. Heikoimmin puolestaan toteutui koulun ja varhaiskasvatuksen johdon tuki implementoinnille ja edistymisen seurannalle.

Jotta mielenterveyden joustavasti tehostuva tuki toimisi osana esi- ja peruskoulujen sekä varhaiskasvatuksen kolmiportaista tukea, tarvitaan systemaattista tiedonkeruuta ja taitavaa johtamista. Suomesta tarvittavat rakenteet ja verkostot löytyvät, mutta psykososiaalisen tuen menetelmän käyttöön ja valintaan sekä johdon tukeen ja vastuiden organisointiin tulee jatkossa kiinnittää huomiota.


Lisätietoja

Petra Kouvonen

Tutkimusjohtaja

Research Director

Forskningsdirektör

IMAGINE-hanke (STN)

041 455 2280

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Uutiset
|
11.12.2024
Uusia kasvoja Itlaan
Marraskuussa Itlassa aloitti kaksi uutta asiantuntijaa, Marjaana Raukola-Lindblom ja Sara Tani. Molemmat tuovat monialaista asiantuntemusta Kasvun tuki KI -hankkeeseen.
Tapahtuma
Raikkaita suuntia – Millainen on hyvinvointiyhteiskunnan seuraava luku?
Helmikuun seminaarissa pureudutaan hyvinvointiyhteiskunnan seuraavaan lukuun: mitä päätöksiä ja tekoja tarvitaan, jotta hyvinvointi on kestävää niin ihmisille kuin yhteiskunnalle? Miten varmistetaan, että jokainen pysyy mukana yhteiskunnassa koko elämänkulun ajan?
13.2.2025
8.30-15.00
Pikku-Finlandia, Karamzininranta 4, Helsinki
Lattialla istuva nuori taustalla, etualalla kaksi henkilöä selin kameraan.
Blogi
|
05.12.2024
Kaikilla on keinoja puuttua yksinäisyyteen 
Blogisarjan viimeisessä osassa vedämme yhteen tutkimushankkeen tähänastisia tuloksia ja pohdimme tulevaisuutta.
YOUNG-ohjelma
Uutiset
|
04.12.2024
Onko koulussa tai päiväkodissa jatkuva hulabaloo? Uusi verkkokurssi tarjoaa keinoja käyttäytymisen kohdennettuun tukeen
Itlan maksuton verkkokurssi tarjoaa konkreettisia keinoja lapsen tai nuoren käyttäytymisen kohdennettuun tukeen silloin, kun kaikille lapsille suunnattu yleinen tuki ei riitä. Kurssi on osa Käyttäytymisellään reagoivien lasten ja nuorten tukeminen varhaiskasvatuksessa ja koulussa -opintokokonaisuutta.
Kasvun tuki
Uutiset
|
04.12.2024
Lasten vapaa-ajan tuki toi perheille helpotusta vaikeissa elämäntilanteissa – Oulun kokeilu sai kiitosta
Oulussa toteutettu Samalta viivalta Oulu -kokeilu on tuottanut lupaavia tuloksia lapsiperheköyhyyden kielteisten vaikutusten torjumisessa.
Harrastukset
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta Oulu
Vieraskynä
|
02.12.2024
Tulevaisuuden oppitunteja Hyvin sanottu –festivaaleilla
”Positiivinen suhtautuminen tulevaisuuteen ei tarkoita sellaista, että kaikki olisi ihanaa, vaan uskoa siihen, että kyllä tästä selvitään. Erityisesti yhdessä.” 
YOUNG-ohjelma