Uutiset>Uutiset
19.12.2022

Tunne- ja sosiaalisten taitojen tukeminen osana opetuksen ja varhaiskasvatuksen kolmiportaista tukea

Tunne- ja sosiaalisia taitoja tukemalla voidaan tutkitusti vaikuttaa myönteisesti lasten ja nuorten haastavaksi koettuun käyttäytymiseen. Kasvun tuen Petra Kouvonen ja Sara Tani sekä Hoitotyön tutkimussäätiön Lotta Hamari selvittivät, mitä ydinelementtejä tarvittaisiin, jotta tuki käyttäytymisellään reagoivalle lapselle tai nuorelle kohdentuisi oikein ja tehostuisi joustavasti osana esi- ja perusopetuksen sekä varhaiskasvatuksen kolmiportaista tukea.

Lastenpsykiatrian lähetteiden määrän hurja kasvu Suomessa antaa aihetta pohtia varhaisen tuen tehostamisen keinoja perustasolla. Esi- ja peruskoulun sekä varhaiskasvatuksen kontekstissa tunne- ja sosiaalisten taitojen tuki tulisi saada entistä paremmin juurrutettua osaksi käytänteitä.

Kirjallisuuskatsauksessa selvitettiin joustavasti tehostuvan tuen ketjun ydinelementtejä tilanteissa, joissa opetusympäristössä kohdataan käyttäytymiseen liittyviä haasteita. Mukaanottokriteerit täytti 14 artikkelia. Niiden perusteella ydinelementeiksi tunnistettiin psykososiaalisen tuen muodon valinta ja käyttö, johdon tuen ja vastuiden organisointi sekä verkostojen hyödyntäminen. Näiden elementtien toteutumista tutkittiin tapausesimerkissä.

Kolmesta kirjallisuudesta löydetystä ydinelementistä tapausesimerkeissä parhaiten toteutui verkostojen ja moniammatillisuuden hyödyntäminen. Heikoimmin puolestaan toteutui koulun ja varhaiskasvatuksen johdon tuki implementoinnille ja edistymisen seurannalle.

Jotta mielenterveyden joustavasti tehostuva tuki toimisi osana esi- ja peruskoulujen sekä varhaiskasvatuksen kolmiportaista tukea, tarvitaan systemaattista tiedonkeruuta ja taitavaa johtamista. Suomesta tarvittavat rakenteet ja verkostot löytyvät, mutta psykososiaalisen tuen menetelmän käyttöön ja valintaan sekä johdon tukeen ja vastuiden organisointiin tulee jatkossa kiinnittää huomiota.


Lisätietoja

Petra Kouvonen.
Petra Kouvonen

IMAGINE-hankkeen tutkimusjohtaja (STN)

Research Director, IMAGINE Project (SRC)

Forskningsdirektör, IMAGINE projekt (RSF)

041 455 2280

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Uutiset
|
30.06.2025
Laura Yliruka innovaatio- ja kehittämistoiminnan kehitysjohtajaksi
Elokuussa Itlassa aloittaa uutena kehitysjohtajana VTT, käytäntötutkimuksen dosentti Laura Yliruka. Hän johtaa Itlan innovaatio- ja kehittämistoimintaa ja yhteisövaikuttavuustyötä.
Itlan kehitysjohtaja Marjo Kurki
Uutiset
|
27.06.2025
Itlan Marjo Kurki jatkaa YOUNG-ohjelman ohjelmajohtajana
Itlan kehitysjohtaja Marjo Kurki jatkaa strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittaman YOUNG-ohjelman ohjelmajohtajana toisen kolmivuotiskauden. Ohjelmajohtajan tavoitteena on edistää korkealaatuisen, monitieteellisen tutkimuksen sekä yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen avulla lasten ja nuorten mielenterveyttä, osallisuutta ja hyvää elämää.  
Imagine
Right to Belong
YOUNG-ohjelma
Uutiset
|
18.06.2025
Aleksi Neuvonen Itlan hallitukseen
Itlan valtuuskunta nimitti Aleksi Neuvosen Itlan hallituksen varsinaiseksi jäseneksi kokouksessaan 3.6.2025.
Tapahtumat
TRT-menetelmäohjaaja, syvennä osaamistasi trauman kohtaamisessa
Koulutuksessa asiantuntijat tarjoavat ajankohtaista tietoa ja käytännön taitoja Teaching Recovery Techniques (TRT) -menetelmäohjaajille lasten ja nuorten traumaattisen surun, menetyksen ja traumakokemuksista toipumisen tukemiseen.
7.11.2025
8.30-15.00
Teams
Kasvun tuki
TRT-menetelmä
Lapsi soittaa kitaraa koululuokassa.
Blogi
|
11.06.2025
Terapiatakuun onnistuminen sosiaalihuollossa vaatii vielä viilausta
Terapiatakuun toimeenpano sosiaalihuollossa on vaarassa kompastua takuun asiakasprosessiin aiheuttamiin muutoksiin, jotka vaikeuttavat käytännön työtä. Nämä haasteet tulisi ratkaista mahdollisimman pian, jotta muun muassa koulukuraattorit pystyisivät vaivattomasti osallistumaan toteutukseen.
Sosiaalihuolto
Terapiatakuu
Lattialla istuvan nuoren jalat.
Tapahtumat
Kuvittele, jos… kokemukset psykososiaalisten menetelmien käyttöönotosta olisivat olleet tiedossa jo viisi vuotta sitten
Miten nuorille suunnattu psykososiaalinen menetelmä saadaan onnistuneesti käyttöön koko Suomessa? Tervetuloa kuulemaan opeista, joita kansallisesta käyttöönotosta on kertynyt viime vuosien aikana!
Ke 1.10.2025
Klo 12.00-16.00
Webinaari
Kasvun tuki