Uutiset>Uutiset
19.12.2022

Tunne- ja sosiaalisten taitojen tukeminen osana opetuksen ja varhaiskasvatuksen kolmiportaista tukea

Tunne- ja sosiaalisia taitoja tukemalla voidaan tutkitusti vaikuttaa myönteisesti lasten ja nuorten haastavaksi koettuun käyttäytymiseen. Kasvun tuen Petra Kouvonen ja Sara Tani sekä Hoitotyön tutkimussäätiön Lotta Hamari selvittivät, mitä ydinelementtejä tarvittaisiin, jotta tuki käyttäytymisellään reagoivalle lapselle tai nuorelle kohdentuisi oikein ja tehostuisi joustavasti osana esi- ja perusopetuksen sekä varhaiskasvatuksen kolmiportaista tukea.

Lastenpsykiatrian lähetteiden määrän hurja kasvu Suomessa antaa aihetta pohtia varhaisen tuen tehostamisen keinoja perustasolla. Esi- ja peruskoulun sekä varhaiskasvatuksen kontekstissa tunne- ja sosiaalisten taitojen tuki tulisi saada entistä paremmin juurrutettua osaksi käytänteitä.

Kirjallisuuskatsauksessa selvitettiin joustavasti tehostuvan tuen ketjun ydinelementtejä tilanteissa, joissa opetusympäristössä kohdataan käyttäytymiseen liittyviä haasteita. Mukaanottokriteerit täytti 14 artikkelia. Niiden perusteella ydinelementeiksi tunnistettiin psykososiaalisen tuen muodon valinta ja käyttö, johdon tuen ja vastuiden organisointi sekä verkostojen hyödyntäminen. Näiden elementtien toteutumista tutkittiin tapausesimerkissä.

Kolmesta kirjallisuudesta löydetystä ydinelementistä tapausesimerkeissä parhaiten toteutui verkostojen ja moniammatillisuuden hyödyntäminen. Heikoimmin puolestaan toteutui koulun ja varhaiskasvatuksen johdon tuki implementoinnille ja edistymisen seurannalle.

Jotta mielenterveyden joustavasti tehostuva tuki toimisi osana esi- ja peruskoulujen sekä varhaiskasvatuksen kolmiportaista tukea, tarvitaan systemaattista tiedonkeruuta ja taitavaa johtamista. Suomesta tarvittavat rakenteet ja verkostot löytyvät, mutta psykososiaalisen tuen menetelmän käyttöön ja valintaan sekä johdon tukeen ja vastuiden organisointiin tulee jatkossa kiinnittää huomiota.


Lisätietoja

Petra Kouvonen

Tutkimusjohtaja

Research Director

Forskningsdirektör

IMAGINE-hanke (STN)

041 455 2280

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Nuori mies istumassa kalliolla kesäisessä ympäristössä.
Blogi
|
10.09.2024
Nuoret tarvitsevat keinoja ja aikuisten apua yksinäisyyden vähentämiseksi
Nuorena koettu yksinäisyys on monella tavalla haitallista. Nuoret eivät tiedä, mistä apua saisi, ja kynnys aikuisten puoleen kääntymiseen on korkea. Nuoret kuitenkin haluavat aikuisten apua yksinäisyyden torjuntaan ja toivovat, että huomiota kiinnitettäisiin myös turvallisten yhteisöjen luomiseen.
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki