Uutiset>Uutiset
04.03.2025

Tutkimus: Nuorten pitkäaikaisen toimeentulotuen käytön syyt moninaisempia kuin ajatellaan

Nuorten pitkäaikainen toimeentulotuen käyttö on monisyinen ilmiö, joka vaatii uusia lähestymistapoja. Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen -ohjelman tutkimus valottaa, että pitkäaikaisen toimeentulotuen käytön keskeisiä syitä työllisyyden ja koulutuksen lisäksi ovat muun muassa lapsuuden kokemukset, syrijintä ja harrastustoiminta.

Nuorten aikuisten toimeentulotuen käyttö on keskeinen köyhyyden ylisukupolvisuuteen liittyvä ilmiö. Vanhempien toimeentulotuen käyttö ennustaa vahvasti nuorten toimeentulotuen käyttöä. Noin 16 prosenttia nuorista aikuisista saa toimeentulotukea, ja usein tuen saajat ovat koulutuksen ja työelämän ulkopuolella.

”Nuorten aikuisten toimeentulotuen käyttö kertoo vakavista haasteista, jotka liittyvät esimerkiksi koulutukseen ja työllistymiseen,” toteaa Itlan kehitysjohtaja Tiina Ristikari.

Osallistava mallinnus valottaa ilmiön monimutkaisuutta

Vaikka nuorten toimeentulotuen käyttöä on tutkittu paljon, aiemmissa tutkimuksissa ei ole huomioitu ilmiön monimutkaisuutta, eikä otettu sidosryhmiä mukaan tutkimusprosessiin.

”Usein määrällisissä tutkimuksissa keskitymme kahden muuttujan väliseen suhteeseen. Tämä yksinkertaistaa todellisuutta liikaa, sillä monisyiset ilmiöt vaativat myös sidosryhmien hiljaisen tiedon huomioimista”, Ristikari selittää.

Osallistava mallinnus toi sidosryhmät osaksi tutkimusprosessia. Kolmessa työpajassa tutkijat, asiantuntijat ja kokemusasiantuntijat loivat kausaalikartan, joka kuvasi toimeentulotuen käytön taustalla vaikuttavia tekijöitä ja niiden välisiä yhteyksiä. Karttaan tunnistettiin 95 ilmiötä, joita yhdisti 429 vaikutussuhdetta. Suuri osa tekijöistä vaikutti toimeentulotuen käyttöön välillisesti.

Toimeentulotuen käytöllä hyvin moninaisia syitä

Kausaalikartan pohjalta tehtyjen verkostoanalyysien avulla toimeentulotuen käytön monimutkaisuus konkretisoitiin. Analyysi osoitti, että toimeentulotuen käyttö ei liity vain perinteisiin politiikka-alueisiin, kuten työllisyyteen, koulutukseen ja mielenterveyteen. Keskeisiä juurisyitä ovat myös lapsuuden kokemukset, itseluottamus ja -tuntemus sekä tekijät, jotka eivät näy rekistereissä, kuten syrjintä, harrastustoiminta ja positiiviset kokemukset.


”Aikaisemmat tutkimukset ovat keskittyneet pääasiassa helposti mitattaviin rekisterimuuttujiin. Osallistava mallinnus paljasti, että monia merkittäviä tekijöitä jää usein huomioimatta, mikä kaventaa ymmärrystämme ilmiöstä”, Ristikari kertoo.


Päättäjät, nyt tarvitaan kauaskantoista päätöksentekoa

Tutkimuksen johtopäätös on selkeä: pitkäaikaisen toimeentulotuen käytön ehkäisy edellyttää monialaista ja kokonaisvaltaista otetta. Verkostoanalyysien perusteella tarvitaan niin sanottuja interventiopaketteja, jotka tarttuvat useisiin juurisyihin samanaikaisesti.

”Päättäjille tärkein viesti on, että yksittäisten politiikkamuutosten sijaan tarvitaan ratkaisuja, jotka yhdistävät useita toimenpiteitä ja vaikutusten arviointia”, Ristikari korostaa.

Tutkimusprojekti toteutettiin yhteistyössä Canberran yliopiston kanssa, ja sen tulokset julkaistiin Itlan raporttina. Projekti tuotti myös useita luentoja yleisölle. Itlan tutkijat kiittävät lämpimästi kaikkia sidosryhmiä yhteistyöstä ja arvokkaista näkemyksistä.

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Uutiset
|
30.06.2025
Laura Yliruka innovaatio- ja kehittämistoiminnan kehitysjohtajaksi
Elokuussa Itlassa aloittaa uutena kehitysjohtajana VTT, käytäntötutkimuksen dosentti Laura Yliruka. Hän johtaa Itlan innovaatio- ja kehittämistoimintaa ja yhteisövaikuttavuustyötä.
Itlan kehitysjohtaja Marjo Kurki
Uutiset
|
27.06.2025
Itlan Marjo Kurki jatkaa YOUNG-ohjelman ohjelmajohtajana
Itlan kehitysjohtaja Marjo Kurki jatkaa strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittaman YOUNG-ohjelman ohjelmajohtajana toisen kolmivuotiskauden. Ohjelmajohtajan tavoitteena on edistää korkealaatuisen, monitieteellisen tutkimuksen sekä yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen avulla lasten ja nuorten mielenterveyttä, osallisuutta ja hyvää elämää.  
Imagine
Right to Belong
YOUNG-ohjelma
Uutiset
|
18.06.2025
Aleksi Neuvonen Itlan hallitukseen
Itlan valtuuskunta nimitti Aleksi Neuvosen Itlan hallituksen varsinaiseksi jäseneksi kokouksessaan 3.6.2025.
Tapahtumat
TRT-menetelmäohjaaja, syvennä osaamistasi trauman kohtaamisessa
Koulutuksessa asiantuntijat tarjoavat ajankohtaista tietoa ja käytännön taitoja Teaching Recovery Techniques (TRT) -menetelmäohjaajille lasten ja nuorten traumaattisen surun, menetyksen ja traumakokemuksista toipumisen tukemiseen.
7.11.2025
8.30-15.00
Teams
Kasvun tuki
TRT-menetelmä
Lapsi soittaa kitaraa koululuokassa.
Blogi
|
11.06.2025
Terapiatakuun onnistuminen sosiaalihuollossa vaatii vielä viilausta
Terapiatakuun toimeenpano sosiaalihuollossa on vaarassa kompastua takuun asiakasprosessiin aiheuttamiin muutoksiin, jotka vaikeuttavat käytännön työtä. Nämä haasteet tulisi ratkaista mahdollisimman pian, jotta muun muassa koulukuraattorit pystyisivät vaivattomasti osallistumaan toteutukseen.
Sosiaalihuolto
Terapiatakuu
Lattialla istuvan nuoren jalat.
Tapahtumat
Kuvittele, jos… kokemukset psykososiaalisten menetelmien käyttöönotosta olisivat olleet tiedossa jo viisi vuotta sitten
Miten nuorille suunnattu psykososiaalinen menetelmä saadaan onnistuneesti käyttöön koko Suomessa? Tervetuloa kuulemaan opeista, joita kansallisesta käyttöönotosta on kertynyt viime vuosien aikana!
Ke 1.10.2025
Klo 12.00-16.00
Webinaari
Kasvun tuki