Uutiset>Vieraskynä
17.03.2021

Uuden ajan johtaminen

Uuden ajan johtamiseen siirtymisessä on kyse sekä ajatuksellisesta että toiminnallisesta muutoksesta.

Johtamisen kehitysvaiheita

Modernin ajan johtamisen evoluutiossa on tunnistettavissa erilaisia kehitysvaiheita. Suurmiesten aikakaudella voidaan kuvata ajattelua, jossa valta keskitetään yhdelle henkilölle. Teollistumisen myötä syntyi ammattimaisen työnjohdon idea töiden jakamiseen ja kontrolliin. Vuosituhannen lopussa toimintaympäristön muuttuessa tietointensiivisemmäksi, nopeammaksi ja epävakaammaksi voimistui esimerkiksi transformatiivinen johtamisajattelu, joka painottaa muun muassa kehitystä, valmentamista ja työntekijöiden palvelemista.

Uuden ajan johtamisajattelu

Jokainen kehitysvaihe on vaatinut ison ajattelutavan muutoksen. Viimeisin johtamisen kehitysvaihe on kenties vasta aluillaan. Sitä voisi kutsua uuden ajan johtamisajatteluksi. Sen keskeinen ajatus on, että johtuminen tapahtuu enemmän vertais- ja asiakassuhteissa kuin esimies-alaissuhteissa. Valtaa ei keskitetä tai liitetä vain yhteen rooliin, vaan se nähdään enemmänkin prosessina, josta kaikki voivat sovitusti olla vastuussa. Uuden ajan johtamista kuvaavat sanat läpinäkyvyys, itse- ja yhteisöohjautuvuus sekä kollektiivinen päätöksenteko. Tällainen horisontaalinen johtamisajattelu törmää tietenkin moniin uskomuksiin esimerkiksi siitä, että ihminen ei voi toimia organisaatiossa fiksusti ilman auktoriteettia.

Uusi johtamisen aikakausi edellyttää useita ajattelutavan muutoksia. Tässä joitakin ehdotuksia uusiksi teeseiksi:

  1. Hierarkkisesta valta-ajattelusta jaettuun valtakäsitykseen
  2. Omistajuuden kaventamisesta sen leventämiseen ja uusiin omistusmuotoihin
  3. Alaistaitojen sijaan johtamisosaamista kaikille
  4. Suunnittelusta ei-tietämiseen ja tutkimiseen
  5. Kontrollista ja varmistamisesta resilienssiin, kykyyn reagoida
  6. Yksilönäkökulmasta yhteisöihin ja suhteisiin
  7. Siiloista ja organisaatiorajoista verkostoihin
  8. Hierarkkisesta yhteisölliseen päätöksentekoon
  9. Rajatusta tiedosta läpinäkyvään tietoon
  10. Ositetuista tehtävistä kokonaisuuden ymmärtämiseen ja merkityksiin
  11. Pelosta psykologiseen turvallisuuteen
  12. Faktatiedon käsitteestä kollektiiviseen tietoisuuteen

Verkostotyö kiteyttää uuden ajan johtamisen käytäntöjä, prosesseja ja rakenteita

Uuden ajan johtamisen verkosto (UAJ) on yksi kokeileva tapa tutkailla ja oppia yhteistyön ja johtamisen uusista muodoista. UAJ-verkosto sai alkunsa vuoden 2020 alkupuolella, kun aloimme haastatella mielenkiintoisia ja näkemyksellisiä johtamisen ammattilaisia. Tallensimme nämä haastattelut ja jaoimme niitä sosiaalisen median kautta eteenpäin. Kutsuimme ihmisiä mukaan kommentoimaan, kyselemään ja jakamaan omat kokemuksensa. Mielenkiintoisen sisällön jakaminen synnytti prosessin, joka suuntautuu ja ohjautuu eteenpäin mukana olevien ihmisten aktiivisuuden ja jatkokysymysten kautta.

UAJ-verkoston ideana ei ole määritellä “totuutta” tai valtaperusteisesti olettaa, että joku johtaa sitä. UAJ-verkosto on oppiva ja kehkeytyvä yhteisö, jolle Howspace-alusta on tarjonnut tilan ilmentyä. Kuluneen vuoden aikana reilun 300 ihmisen verkostoksi kasvanut yhteisö on synnyttänyt myös virtuaalisia aamukahveja ja helmikuussa 2021 pidetyn Uuden ajan johtaminen kriisien keskellä -webinaarin. Webinaarissa pohdittiin huippuasiantuntijoiden paneelikeskustelun sekä case Vastaamon kautta sitä, mitä meidän olisi syytä oppia ilmiöistä, joiden äärellä nyt ja tulevaisuudessa olemme.

Uuden ajan johtaminen edellyttää yhteistyötä ja muuntuvia rakenteita

Uuden ajan johtamisen verkoston tavoitteena on synnyttää ja jakaa johtamisinnovaatioita. Tämä ideointi ja kehittely tapahtuu tavalla, johon Sitran Megatrendit 2020 -raportti viittaa: uudenlaiset heimot ja yhteisöt synnyttävät ajasta ja paikasta riippumatonta yhteistä ajattelua.

Uudenlaiseen ajatteluun ja yhteistyön muotoon siirtyminen ei ole “läpihuutojuttu”, vaan se edellyttää koko organisaation systeemin muuntumista ja oppimista. Kyse on samaan aikaan sekä ajatuksellisesta että toiminnallisesta muutoksesta. Onnistuakseen tämä edellyttää muun muassa sitä, että ymmärretään organisaation evoluution vaihe ja muutosta tuetaan samaan aikaan monesta suunnasta. Prosessi tarvitsee johtamista ja rakenteita, mutta ne ovat erilaisia kuin ennen. Siksi kutsumme prosessin mahdollistamista uuden ajan johtamiseksi.


Kirjoittaja

Sebastian Siukonen

Kirjoittaja

Vesa Purokuru

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Vieraskynä
|
17.01.2025
The future of health and social care: Perspectives from Finland and Scotland
Last autumn, students from the Childhood Builders leadership training programme visited Scotland. Through this exchange, leaders from Finland and Scotland shared valuable lessons and experiences in advancing equitable, inclusive, and resilient leadership in health and social care. The lessons learned in Scotland and Finland offer a clear call to action: the future of health and social care depends on leaders willing to listen, collaborate, and lead with courage.
johtaminen
Johtamiskoulutus
Puisella pöydällä erivärisiä palapelin osia.
Blogi
|
17.01.2025
Psykososiaalisten menetelmien valinta on iso muutosjohtamisen haaste
Oma Hämeen ja Itlan lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien arviointipilotti toi esiin paitsi tärkeää tietoa menetelmistä, myös isoja muutosjohtamisen haasteita. Menetelmät on usein otettu käyttöön osana hanketyötä, irrallaan operatiivisesta johtamisesta, tiukassa aikataulussa ja lyhyellä varoitusajalla. Jatkossa hyvinvointialueella tarvitaan yhteinen suunnitelma siitä, mitä, miten ja missä menetelmiä käytetään.
Kasvun tuki
Nuori nainen ja kaksi lasta laskevat iloisina pulkalla mäkeä aurinkoisena päivänä.
Uutiset
|
15.01.2025
Tulipalojen sammuttamisen sijaan pitkäjänteistä hyvän kasvun tukea lapsen arjessa   
Viime syksynä joukko tutkijoita, johtajia, kolmannen sektorin edustajia ja käytännön ammattilaisia kokoontui Itlaan keskustelemaan Suomen tulevaisuuden ydinkysymyksestä: mitä tarvitaan, jotta lapsemme ja nuoremme voisivat hyvin? Vastaus tarjoaa painokkaita eväitä parhaillaan käynnissä olevaan Sotevisio 2030 -työhön, ja se lähetettiin sosiaali- ja terveysministeriöön joulun alla.
Sotevisio 2030
Blogi
|
15.01.2025
Eletään lapsen lailla – huolenpitoa, rakkautta ja liikkumisen iloa 
Lapsen hyvä elämä on riippuvainen aikuisten toimista. Ensimmäiset tuhat päivää ovat erityisen tärkeitä ja voivat vaikuttaa aikuisuuteen asti. Itlan visiona on lapsiystävällinen Suomi. Sitä rakennetaan huolehtimalla niin lasten kuin vanhempien hyvinvoinnista – unohtamatta lapsenmielisyyttä aikuisenakaan!
Strategia
Lapsia pelaamassa liikuntasalissa.
Uutiset
|
08.01.2025
ADHD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhemmille tarkoitettu Strategia-menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Strategia-menetelmän, joka on tarkoitettu ADHD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhemmille. Strategia-menetelmä on uudenlainen lisäys Kasvun tuen menetelmäpankkiin, sillä se on vanhemmille tarkoitettu kurssi, jolle pääsyn edellytyksenä on lapsen diagnoosi. Tällaisia menetelmiä ei ole aiemmin arvioitu Kasvun tuessa. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Kaksi henkilöä pöydän ääressä vastakkain edessään kannettavat tietokoneet.
Uutiset
|
19.12.2024
Syksyn menetelmäarvioinnin koulutus tuplasi arvioitsijoiden lukumäärän
Marraskuussa järjestetyssä menetelmäarvioitsijoiden koulutuksessa leivottiin 26 uutta arvioitsijaa, mikä on lähes yhtä paljon kuin aiempien koulutusten osallistujat yhteensä. Kaksipäiväisessä koulutuksessa perehdyttiin arvioinnin osa-alueisiin, mutta aikaa jäi myös keskustelulle. Arviointityönsä ensi vuonna aloittavat arvioitsijat saivat koulutuksesta hyötyä paitsi tutkimukseen myös käytännön työhön.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät