Uutiset>Vieraskynä
11.08.2022

Voiko johtaja olla palvelija?

Poliittisen ja viranhaltijajohdon dynamiikka voi uudistua kohti kollektiivista ja kuuntelevaa johtamista. Tämä on keskeinen oivallus myös hyvinvointialueita rakennettaessa. Luottamus ja työyhteisön keskinäinen riippuvuus ovat valtaa ja kontrollia vahvempia johtamisen välineitä.

Poliittisen ja viranhaltijajohdon yhteistyöstä käytetään käsitettä kaksoisjohtajuus. Sen tasoja on valtiolla, kunnissa, hyvinvointialueilla – kaikkialla, missä demokraattisesti valitut edustajat käyttävät ylintä päätösvaltaa. Operatiivisen työn vetämisestä vastaa kuitenkin viranhaltijajohto.

Poliittisen johdon ja viranhaltijajohdon suhteen haasteet ovat samankaltaisia länsimaisissa demokratioissa: suhteen dynamiikkaa leimaavat tutkimuksissa kolme K:ta – kompleksisuus, konflikti ja kilpailu. Roolit menevät toisinaan limittäin, jolloin tehtävät ”sumealla alueella” kaipaavat täsmentämistä.

Päivittäisiin asioihin vaikuttaminen on monelle poliittiselle päättäjälle politiikan suola. Viime vuonna tekemäni tutkimus valottaa kunnan poliitikkojen ja viranhaltijoiden keskinäistä dynamiikkaa. Aineisto kerättiin yhdestä kunnasta haastattelemalla sekä poliittista että viranhaltijajohtoa. Aineiston perusteella harva poliittinen päättäjä tyytyy vain strategisen tason ohjaamiseen yritysmaailman tapaan. Se on ymmärrettävää, sillä kuntapoliitikkojen kokemus, osaaminen ja sitoutuneisuus oman kaupungin asioihin on usein erityyppistä kuin hallitusammattilaisella. Tulevilla hyvinvointialueilla päättäjän rooli tulee todennäköisesti muotoutumaan toisin, sillä suhde sote-alan operatiiviseen työhön on yleensä etäisempi.

Hyvinvointialueilla on mahdollisuus uudistaa johtamista

Kuntien organisaatiokulttuureissa vaikuttaa olevan yhä jäänteitä perinteisestä, teollistumisen ajan hierarkkisesta mallista, jossa kuntalainen on yhtä kuin äänestäjä, poliitikko äänestetty hallitsija ja viranhaltija poliitikolle lojaali, sääntöorientoitunut byrokraatti. Toimintaympäristön nopea muutos ja nykyaikainen tapa tuottaa kunnan palveluja on saattanut toisinaan jäädä ymmärtämättä. Vanha ajattelutapa sopii huonosti myös aikakauteen, jossa sosiaalinen media ohjaa trendejä ja kaupunkilaisaktivismi on loistossaan.

Hyvinvointialueet voivat uudistaa johtamista, sillä jo pelkästään laki velvoittaa yhteistyötä ja osallistamista. Samaan aikaan hallintorakenteet ovat saattaneet paisua – aluevaltuustosta ja -hallituksesta lukuisiin lautakuntiin ja jaostoihin. Jääkin nähtäväksi, seuraako lukuisista luottamuselimistä enemmän näennäisdemokratiaa kuin lisäarvoa tuottavaa dialogia.

Kohti täydentävää, palvelevaa johtamista

Tutkimukseni esittää kaksoisjohtajuudelle vaihtoehtoisen johtamisfilosofian, jaetun, tai paremminkin täydentävän johtajuuden. Se on askel kohti kollektiivista johtajuutta, joka perustuu systeemiin, ei yksittäisen päättäjäpersoonan toimintaan. Hallintorakenteiden sijaan olisi syytä kiinnittää huomiota organisaatiokulttuurin kehittämiseen, sillä kulttuuri syntyy ihmisten välisissä suhteissa. Täydentävä johtajuus perustuu avoimelle, vastavuoroiselle dialogille, aktiiviselle kuuntelulle sekä tasa-arvon mahdollistamiselle. Päättäjien ja viranhaltijajohdon epäviralliset kohtaamiset rakentavat keskinäistä luottamusta. Mikään organisaatio ei ole kiveen hakattu, sillä henkilömuutokset vaikuttavat suoraan dynamiikkaan, ja sitä kautta johtamiseen ja työyhteisöön. Muutokset vaativat kuitenkin tietoista sitoutumista.

Täydentävän johtamiskulttuurin myötä kunta, tai vaikkapa hyvinvointialue, voisi toimia yhtenäisemmin kahtiajakautuneisuuden sijaan, sillä kyse on koko organisaation palvelemisesta. Perinteisesti on ajateltu, että johtaja toimii ja vaikuttaa, kun taas palvelija vastaanottaa ja seuraa. Palvelevassa johtajuudessa piilee kuitenkin paradoksi: se voimaannuttaa ja antaa.


Palveleva johtaja muistuttaa pelikentän valmentajaa, joka tekee pitkäjänteisen työn kentän laidalla ja kulisseissa – jotta tähdet loistaisivat.


Palvelevalla johtajalla on rohkeutta luopua manageroinnista, mutta hän on saatavilla ja läsnä. Tärkeimpiä palvelevan johtajan työvälineitä ovat tunneäly ja tilannetaju. Palveleminen on filosofinen viitekehys sille, että ihmisistä pidetään huolta.

Vaikka hallinnollisia hierarkioita on välttämätöntäkin ylläpitää, epävirallista organisaatiokulttuuria voi tietoisesti rakentaa vuorovaikutukselliselle pohjalle. Epäviralliseen kulttuuriin puuttuminen voi paljastaa vallankäytön muotoja, koska sitä ohjaa hallintoprosessien sijaan hiljainen tieto – niin operatiivisen johdon kuin myös poliittisen vallan ytimessä.

Vanhat keinot toimivat kuitenkin yhä heikommin maailmassa, jossa kuuntelemisesta on tullut käskyjä vahvempi johtamisen tapa. Johtajan paikka voi olla myös taka-alalla, ja tulos mitataan henkilöstön sitoutumisena ja motivaationa.

Matalan kynnyksen yhteistyö tuottaa yhteistä hyvää

Kansainvälisten tutkimusten mukaan yhteistä hyvää (public value) tuottaa verkostoihin perustuva matalan kynnyksen yhteistyö, jossa poliitikko, viranhaltija ja kaupunkilainen tuottavat ratkaisuja ja antavat käyttäjänäkökulmia palveluihin. Erityisesti yhteiskuntaan paljon vaikuttava lapsi-, nuoriso- ja perhetyö hyötyy moninaisista käyttäjänäkökulmista. Ihannetilaan voi päästä, jos ihmisiä osallistetaan tasa-arvoisesti – eli taataan näkökulma myös ryhmille, jotka eivät osaa, kykene tai uskalla tuoda mielipidettään esiin. Hiljaisen väestön osallistamisessa tullaan mittaamaan kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyön sujuvuus. Parhaimmillaan yhteistyötä rikastavat myös seurakunnat ja järjestöt. Yli sadassa vuodessa kansalaisen rooli on muuttunut äänestäjästä ongelmanratkaisijaksi, samalla kun 1900-luvun viranhaltija-byrokraatista on sukeutunut 2000-luvulla mahdollistaja.

Palveleva johtaja käyttää vähemmän instituution valtaa ja kontrollia, koska hänen ei tarvitse. Sen sijaan johtaja tähtää yhteisön keskinäisen riippuvuuden, arvostuksen ja luottamuksen rakentamiseen. Mitä voimakkaammin ihmiset ovat sidoksissa toisiinsa, sitä tarpeellisemmaksi he itsensä kokevat – ja sitä vahvempi työyhteisö on, mukaan lukien sen johtaja.


Kirjoittaja

Anu Laitila

Toimialajohtaja

Keravan kaupunki

Kirjoittajan EMBA-lopputyö Henley Business Schooliin (University of Reading, UK) käsitteli kaksoisjohtajuutta, eli poliittisen johdon ja viranhaltijajohdon dynamiikkaa.

Kuva: Pekka Korvuo

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Vieraskynä
|
18.09.2024
”Arvostus kouluyhteisöissä tehtävää työtä kohtaan on entisestään kasvanut” – Johtajat kenttäretkillä
Hyvinvointialueen myllerryksessä johtajien tiedonmuodostus on koetuksella ja vaatii valppautta. Myös johtajalla voi olla monenlaisia odotuksia ja oletuksia, joita on hyvä välillä pölyttää. Kun toimintoja suunnitellaan, millaiseen tilannekuvaan ne pohjautuvat? Keskustelu monialaisissa johtoryhmissä on yksi tapa kuulla ja oppia. Tiedolla johtaminen ja talous kertovat nekin osaltaan jotain. Kokemuksellinen oppiminen ja havainnointi siellä, missä työ tehdään ja asiakkaita palvellaan, antaa kuitenkin kirjoittajien kokemuksen mukaan vielä enemmän.
johtaminen
Johtamiskoulutus
Lapset pelaavat Uno-pelikorteilla pöydän ääressä.
Uutiset
|
17.09.2024
Itsesäätelyn harjoitteluun tarkoitettu Leikitään ja keskitytään -menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Leikitään ja keskitytään -menetelmän, joka on tarkoitettu lasten itsesäätelyn ja toiminnanohjauksen vaikeuksiin. Tämän tyyppisiä menetelmiä ei vielä juurikaan ole Kasvun tuen menetelmäpankissa, ja menetelmästä on tehty myös vaikuttavuustutkimusta Suomessa. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena myöhemmin Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Nuori mies istumassa kalliolla kesäisessä ympäristössä.
Blogi
|
10.09.2024
Nuoret tarvitsevat keinoja ja aikuisten apua yksinäisyyden vähentämiseksi
Nuorena koettu yksinäisyys on monella tavalla haitallista. Nuoret eivät tiedä, mistä apua saisi, ja kynnys aikuisten puoleen kääntymiseen on korkea. Nuoret kuitenkin haluavat aikuisten apua yksinäisyyden torjuntaan ja toivovat, että huomiota kiinnitettäisiin myös turvallisten yhteisöjen luomiseen.
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki