Uutiset>Uutiset
17.06.2022

Valoisat pyrkivät valaisemaan lapsiperheköyhyyttä ilmiönä

Nuoret kokemusvaikuttajat toivovat laajempaa yhteiskunnallista keskustelua lapsiperheköyhyydestä ilmiönä ja suunnittelevat konkreettisia toimia yhdessä Valoisat-ryhmänä tulevana syksynä.

Itlan Samalta viivalta – Ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen -ohjelman nuoret kokemusvaikuttajat kokoontuivat lauantaina 11. kesäkuuta hybriditapaamiseen, jossa aiheina olivat yhteiskunnallinen vaikuttaminen, ohjelman tutkimusaiheisiin tutustuminen ja viestinnän ideointi.

Tutkimustulokset ja vaikuttamisviestintä puhuttivat

Päivän keskusteluissa nuoret nostivat esiin, kuinka köyhyydestä tunnutaan puhuvan yhä melko yksiulotteisesti, ja että päättäjien on vaikea ymmärtää suhteellisen köyhyyden käsitettä. Perhetaustan vaikutuksesta koulutuspolkuihin nuoret halusivat tietää vertailevia lukuja koulupudokkuudesta lukion ja ammattikoulun välillä. Keskustelua herätti myös koulushoppailu ja rasismin vaikutus siihen, miten perheet valikoivat lasten kouluja. Lisäksi kiinnostusta herätti se, onko mahdollisesti suomea toisena kielenä puhuvien nuorten joukossa enemmän sellaisia henkilöitä, jotka ovat toimeentulotuen piirissä.

Tarve valaista ilmiötä ja löytää ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen oli läsnä, kun yhdessä pohdittiin, millaista muutosta ryhmän toiminnalla halutaan saada aikaan. Lisäksi nuoret miettivät Itlan asiantuntijoiden kanssa, mitkä ovat ne kohderyhmät, joita tulee saavuttaa, ottaa mukaan keskustelemaan lapsiperheköyhyydestä ja joihin tulee pyrkiä vaikuttamaan. Ryhmä pohti, miten voidaan saavuttaa sellaisia kohderyhmiä, joita perinteisesti on vaikea tavoittaa. Tutkimustulosten konkretisointi ja arjen kokemusten yhdistäminen viestinnässä koettiin vahvistavan viestinnän vaikutuksia.

Päivän mittaan keskusteluissa vaikuttamisesta palattiin Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija Anna Moringin vierailijapuheenvuoroon, jossa hän kertoi tiestään vaikuttajaksi, vaikuttamisen vaatimuksista ja keskustelukumppanin kunnioituksen tärkeydestä. Moringin mukaan vaikuttamistyössä laitetaan oma identiteetti likoon. Siksi tarvitaan ajoittain supersankarin viittaa suojaamaan ja lämmintä omaa porukkaa antamaan voimia, kun vaikuttajatyön henkilökohtaisuus tuntuu raskaalta.

Valoisat-ryhmä valottaa ilmiöitä ja pohtii ratkaisuja

Tapaamisessa nuoret osallistuivat sosiaalisen median työpajaan, jossa he suunnittelivat tulevan syksyn askelmerkkejä yhteiselle tekemiselle perehtymällä ryhmän toimintaan ja viestintään. Työpajassa pohdittiin muun muassa yksilön ja yhteisön vaikuttamisen mahdollisuuksia ja haasteita, kenelle nuoret haluavat viestiä ja millaisia viestejä ryhmän tulisi välittää ja miten.

Toivon ja tulevaisuususkon välittäminen ja ylläpitäminen nousivat merkitykselliseksi, kun suunnitellaan ja viestitään hyvinvointia haastavasta lapsiperheköyhyydestä. Ryhmä haluaa tuoda mukaan erilaisia tarinoita ja kokemuksia sekä ottaa mukaan niin lapset ja perheet, kuin eri tason päättäjät ja vaikuttajat, jotta lapsiperheköyhyydestä keskusteltaisiin laajemmin yhteiskunnassa.

Lauantain tapaamisessa nuoret päättivät nimetä ryhmänsä Valoisat-ryhmäksi. Nuorten mukaan nimi kuvastaa ratkaisuja, positiivisuutta, vaikuttamista ja lapsiperheköyhyyden valaisemista ilmiönä.

Ensi syksyn askelia

Tulevaa syksyä varten rakennettiin yhdessä vaikuttajaryhmän työskentelysuunnitelma. Valoisat aloittavat syksyn 2022 viestintäkampanjan ideoinnilla ja suunnittelulla. Lisäksi järjestetään työpaja, jonka teemana on köyhyys ja lasten oikeudet. Valoisat-ryhmä osallistuu marraskuussa Itla 35 -juhlaseminaariin suunnittelemalla tulevaisuusteemaisen ohjelmaosion. Yksimielisesti Valoisat-ryhmä haluaa järjestää tilaisuuden, jossa kokemusvaikuttajat ja päättäjät pääsevät yhteiseen dialogiin lapsiperheköyhyydestä.

Nuoret kokoontuvat seuraavan kerran syyskuussa. Odotettavissa on siis konkreettista ilmiön valaisemista, tulevaisuuteen katsomista, valoisaa ja aktiivista vaikuttamista sekä kutsuja yhteiseen keskusteluun ratkaisujen äärelle. Pysykää kuulolla!


Itla käynnisti syksyllä 2021 Samalta viivalta – Ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen -ohjelman, jossa jalostetaan tutkimustietoa päätöksenteon tueksi, käynnistetään kokeiluja, vahvistetaan aihepiirin parissa työskentelevien yhteistyötä sekä nostetaan nuorten oma ääni ja näkemykset keskiöön. Ohjelmaan osallistuvilla nuorilla on oman kiinnostuksensa mukaan mahdollisuus osallistua kokemusvaikuttajina ja kanssatutkijoina ohjaamaan tutkimusohjelman suuntaa ja viestintää.

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Uutiset
|
30.06.2025
Laura Yliruka innovaatio- ja kehittämistoiminnan kehitysjohtajaksi
Elokuussa Itlassa aloittaa uutena kehitysjohtajana VTT, käytäntötutkimuksen dosentti Laura Yliruka. Hän johtaa Itlan innovaatio- ja kehittämistoimintaa ja yhteisövaikuttavuustyötä.
Itlan kehitysjohtaja Marjo Kurki
Uutiset
|
27.06.2025
Itlan Marjo Kurki jatkaa YOUNG-ohjelman ohjelmajohtajana
Itlan kehitysjohtaja Marjo Kurki jatkaa strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittaman YOUNG-ohjelman ohjelmajohtajana toisen kolmivuotiskauden. Ohjelmajohtajan tavoitteena on edistää korkealaatuisen, monitieteellisen tutkimuksen sekä yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen avulla lasten ja nuorten mielenterveyttä, osallisuutta ja hyvää elämää.  
Imagine
Right to Belong
YOUNG-ohjelma
Uutiset
|
18.06.2025
Aleksi Neuvonen Itlan hallitukseen
Itlan valtuuskunta nimitti Aleksi Neuvosen Itlan hallituksen varsinaiseksi jäseneksi kokouksessaan 3.6.2025.
Tapahtumat
TRT-menetelmäohjaaja, syvennä osaamistasi trauman kohtaamisessa
Koulutuksessa asiantuntijat tarjoavat ajankohtaista tietoa ja käytännön taitoja Teaching Recovery Techniques (TRT) -menetelmäohjaajille lasten ja nuorten traumaattisen surun, menetyksen ja traumakokemuksista toipumisen tukemiseen.
7.11.2025
8.30-15.00
Teams
Kasvun tuki
TRT-menetelmä
Lapsi soittaa kitaraa koululuokassa.
Blogi
|
11.06.2025
Terapiatakuun onnistuminen sosiaalihuollossa vaatii vielä viilausta
Terapiatakuun toimeenpano sosiaalihuollossa on vaarassa kompastua takuun asiakasprosessiin aiheuttamiin muutoksiin, jotka vaikeuttavat käytännön työtä. Nämä haasteet tulisi ratkaista mahdollisimman pian, jotta muun muassa koulukuraattorit pystyisivät vaivattomasti osallistumaan toteutukseen.
Sosiaalihuolto
Terapiatakuu
Lattialla istuvan nuoren jalat.
Tapahtumat
Kuvittele, jos… kokemukset psykososiaalisten menetelmien käyttöönotosta olisivat olleet tiedossa jo viisi vuotta sitten
Miten nuorille suunnattu psykososiaalinen menetelmä saadaan onnistuneesti käyttöön koko Suomessa? Tervetuloa kuulemaan opeista, joita kansallisesta käyttöönotosta on kertynyt viime vuosien aikana!
Ke 1.10.2025
Klo 12.00-16.00
Webinaari
Kasvun tuki