Uutiset>Uutiset
17.06.2022

Valoisat pyrkivät valaisemaan lapsiperheköyhyyttä ilmiönä

Nuoret kokemusvaikuttajat toivovat laajempaa yhteiskunnallista keskustelua lapsiperheköyhyydestä ilmiönä ja suunnittelevat konkreettisia toimia yhdessä Valoisat-ryhmänä tulevana syksynä.

Itlan Samalta viivalta – Ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen -ohjelman nuoret kokemusvaikuttajat kokoontuivat lauantaina 11. kesäkuuta hybriditapaamiseen, jossa aiheina olivat yhteiskunnallinen vaikuttaminen, ohjelman tutkimusaiheisiin tutustuminen ja viestinnän ideointi.

Tutkimustulokset ja vaikuttamisviestintä puhuttivat

Päivän keskusteluissa nuoret nostivat esiin, kuinka köyhyydestä tunnutaan puhuvan yhä melko yksiulotteisesti, ja että päättäjien on vaikea ymmärtää suhteellisen köyhyyden käsitettä. Perhetaustan vaikutuksesta koulutuspolkuihin nuoret halusivat tietää vertailevia lukuja koulupudokkuudesta lukion ja ammattikoulun välillä. Keskustelua herätti myös koulushoppailu ja rasismin vaikutus siihen, miten perheet valikoivat lasten kouluja. Lisäksi kiinnostusta herätti se, onko mahdollisesti suomea toisena kielenä puhuvien nuorten joukossa enemmän sellaisia henkilöitä, jotka ovat toimeentulotuen piirissä.

Tarve valaista ilmiötä ja löytää ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen oli läsnä, kun yhdessä pohdittiin, millaista muutosta ryhmän toiminnalla halutaan saada aikaan. Lisäksi nuoret miettivät Itlan asiantuntijoiden kanssa, mitkä ovat ne kohderyhmät, joita tulee saavuttaa, ottaa mukaan keskustelemaan lapsiperheköyhyydestä ja joihin tulee pyrkiä vaikuttamaan. Ryhmä pohti, miten voidaan saavuttaa sellaisia kohderyhmiä, joita perinteisesti on vaikea tavoittaa. Tutkimustulosten konkretisointi ja arjen kokemusten yhdistäminen viestinnässä koettiin vahvistavan viestinnän vaikutuksia.

Päivän mittaan keskusteluissa vaikuttamisesta palattiin Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija Anna Moringin vierailijapuheenvuoroon, jossa hän kertoi tiestään vaikuttajaksi, vaikuttamisen vaatimuksista ja keskustelukumppanin kunnioituksen tärkeydestä. Moringin mukaan vaikuttamistyössä laitetaan oma identiteetti likoon. Siksi tarvitaan ajoittain supersankarin viittaa suojaamaan ja lämmintä omaa porukkaa antamaan voimia, kun vaikuttajatyön henkilökohtaisuus tuntuu raskaalta.

Valoisat-ryhmä valottaa ilmiöitä ja pohtii ratkaisuja

Tapaamisessa nuoret osallistuivat sosiaalisen median työpajaan, jossa he suunnittelivat tulevan syksyn askelmerkkejä yhteiselle tekemiselle perehtymällä ryhmän toimintaan ja viestintään. Työpajassa pohdittiin muun muassa yksilön ja yhteisön vaikuttamisen mahdollisuuksia ja haasteita, kenelle nuoret haluavat viestiä ja millaisia viestejä ryhmän tulisi välittää ja miten.

Toivon ja tulevaisuususkon välittäminen ja ylläpitäminen nousivat merkitykselliseksi, kun suunnitellaan ja viestitään hyvinvointia haastavasta lapsiperheköyhyydestä. Ryhmä haluaa tuoda mukaan erilaisia tarinoita ja kokemuksia sekä ottaa mukaan niin lapset ja perheet, kuin eri tason päättäjät ja vaikuttajat, jotta lapsiperheköyhyydestä keskusteltaisiin laajemmin yhteiskunnassa.

Lauantain tapaamisessa nuoret päättivät nimetä ryhmänsä Valoisat-ryhmäksi. Nuorten mukaan nimi kuvastaa ratkaisuja, positiivisuutta, vaikuttamista ja lapsiperheköyhyyden valaisemista ilmiönä.

Ensi syksyn askelia

Tulevaa syksyä varten rakennettiin yhdessä vaikuttajaryhmän työskentelysuunnitelma. Valoisat aloittavat syksyn 2022 viestintäkampanjan ideoinnilla ja suunnittelulla. Lisäksi järjestetään työpaja, jonka teemana on köyhyys ja lasten oikeudet. Valoisat-ryhmä osallistuu marraskuussa Itla 35 -juhlaseminaariin suunnittelemalla tulevaisuusteemaisen ohjelmaosion. Yksimielisesti Valoisat-ryhmä haluaa järjestää tilaisuuden, jossa kokemusvaikuttajat ja päättäjät pääsevät yhteiseen dialogiin lapsiperheköyhyydestä.

Nuoret kokoontuvat seuraavan kerran syyskuussa. Odotettavissa on siis konkreettista ilmiön valaisemista, tulevaisuuteen katsomista, valoisaa ja aktiivista vaikuttamista sekä kutsuja yhteiseen keskusteluun ratkaisujen äärelle. Pysykää kuulolla!


Itla käynnisti syksyllä 2021 Samalta viivalta – Ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen -ohjelman, jossa jalostetaan tutkimustietoa päätöksenteon tueksi, käynnistetään kokeiluja, vahvistetaan aihepiirin parissa työskentelevien yhteistyötä sekä nostetaan nuorten oma ääni ja näkemykset keskiöön. Ohjelmaan osallistuvilla nuorilla on oman kiinnostuksensa mukaan mahdollisuus osallistua kokemusvaikuttajina ja kanssatutkijoina ohjaamaan tutkimusohjelman suuntaa ja viestintää.

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Nuoria koulun käytävällä, yksi istumassa taustalla, kaksi selin etualalla.
Uutiset
|
08.05.2025
Yksinäisyydestä yhteisöihin – Kuntien sivistys- ja nuorisopalveluihin tarvitaan lisää osallisuuden kokemuksia
Lasten ja nuorten yksinäisyyden ja sosiaalisen ulossulkemisen kokemusten vähentämiseen ja ehkäisemiseen tähtäävän Right to Belong -hankkeen uusi tutkimus tarkastelee, millä tavoin yksinäisyyttä tunnistetaan kuntien sivistys- ja nuorisopalveluissa. Tutkimus painottaa osallisuuden kokemuksen merkitystä osana yhteisöihin kiinnittymistä ja yksinäisyyden ratkaisuja.
YOUNG-ohjelma
Alakouluikäinen lapsi hymyilee iloisesti koulun käytävällä.
Blogi
|
05.05.2025
Rannikon mallissa perheiden palveluohjaus auttaa sekä asiakkaita että ammattilaisia
Lapsiperheiden uusi palveluohjaus “Rannikon malli” on saanut runsaasti kiitosta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteessa, jossa sekä perheet että heitä tukevat ammattilaiset saavat tukea pulmiinsa yhdestä paikasta.
Uutiset
|
29.04.2025
Sitra avaa yhteistyössä Itlan kanssa rahoitushaun nuorten arjen hyvinvointia vahvistaville ratkaisuille
Sitran ja Itlan yhteistyössä toteuttamassa rahoitushaussa haetaan nuorten hyvinvointia ja arjen toimijuutta parantavia ratkaisuja. Hakuaika päättyy 30.5.2025 kello 12.
Rahoitus
Lapsi silittää raskaana olevan naisen vatsaa.
Tapahtumat
Nordic Marcé Congress 2025 – Preventing and treating perinatal mental health problems
We invite you to Turku to meet new and familiar faces to get inspired and discuss with Nordic colleagues. The topic of the congress is preventing and treating perinatal mental health problems.
23-24 September 2025
8.30-16.00
Radisson Blu Marina Palace, Turku, Finland
1000 ensimmäistä päivää
Tapahtumat
Miltä näyttää vauvaperheiden tulevaisuus Suomessa? Aamiaistilaisuus asiantuntijoille ja päättäjille
Miten voimme yhdessä tukea vauvaperheiden tulevaisuutta? Mitkä tekijät vahvistavat hyvinvointia ja mitkä luovat haasteita? Tervetuloa 3. kesäkuuta Lasipalatsiin nauttimaan aamiaista ja keskustelemaan vauvaperheiden tulevaisuudesta!
3.6.2025
9.00-11.00
Lasipalatsi, Palmusali, Mannerheimintie 22–24, Helsinki
Vanhemmuus
Vauvaperheet
Neljä iloista lasta juoksemassa käytävällä.
Uutiset
|
22.04.2025
Hyvinvointia ja suotuisaa kehitystä tukeva Lapset puheeksi  -keskustelu arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Lapset puheeksi -keskustelun, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten suotuisaa kehitystä ja ehkäistä mahdollisia ongelmia. Lapset puheeksi -keskustelun arvioiminen on tärkeää, sillä aiempi arvio on vuodelta 2017 ja menetelmä on laajasti käytössä. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät